Kan slathee me helpen om beter te slapen?

Al enkele weken circuleert er op TikTok een tip die beweert de oplossing te zijn voor beter slapen: slathee. Werkt het ook echt ?
Kan slathee me helpen om beter te slapen?
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Is slathee de oplossing om ons beter te laten slapen? Een virale gezondheidstip op TikTok beweert dat dit drankje ideaal is om in korte tijd slaap op te wekken. In feite was het, voordat het een trend werd, al een bekend middel in de populaire cultuur.

Volgens de voorstanders kan het innemen van deze thee ongeveer 30 tot 40 minuten voor het slapengaan een betere slaapkwaliteit bevorderen. Zo heeft dit preparaat met de hashtag #lettucewater al meer dan 12 miljoen reproducties bereikt.

Maar wat zegt de wetenschap, werkt het wel? Wel, in tegenstelling tot andere remedies die trending zijn in TikTok, zijn er enkele wetenschappelijke studies (Engelse link) die van zulke effecten spreken. Toch is het geen “magisch” drankje, zoals sommigen je willen doen geloven. Laten we het eens nader bekijken.

De wetenschap over slathee om beter te slapen

Romaine sla

In de volksgeneeskunde wordt slathee al tientallen jaren gebruikt als supplement voor beter slapen. Onlangs herinnerde een video op TikTok ons aan het aftreksel, en duizenden mensen over de hele wereld besloten het te proberen. Natuurlijk zijn, net als bij andere huismiddeltjes, de meningen over de werking verdeeld.

Hoewel veel gebruikers beweren dat het echt werkt, is het wetenschappelijk bewijs over de werkzaamheid ervan beperkt. In dit verband meldde een studie (Engelse link)  in Food Science Biotechnology dat sommige soorten sla-extract, vooral rode romaine sla, een toename van de slaapduur induceren.

Specifiek bleken sommige fytochemische verbindingen, zoals lactucine, lactucopicrine, triterpenoïden, en saponinen een positief effect te hebben op het bevorderen van de rust. Men denkt dat ze als natuurlijke kalmeermiddelen werken, maar hun mechanisme is niet helemaal duidelijk.

Twistpunten

Deze resultaten worden echter betwist, niet alleen vanwege de methode die bij het onderzoek gebruikt werd, maar ook omdat de test op muizen werd uitgevoerd. Om te beginnen kregen de knaagdieren een dosis pentobarbital – een kalmerend middel – kort nadat ze het extract oraal hadden gekregen.

Er werd niet vastgesteld of deze groente de tijd die de muizen nodig hadden om in slaap te vallen ook werkelijk kon verkorten. Het doel was een vergelijking te maken tussen de slaapbevorderende effecten van groene en rode bladsla.

Dit is ook controversieel als het gebruikt wordt om de effecten van slawater te rechtvaardigen, want de studie gebruikte een extract en geen zelfgemaakte drank. Omdat het bij muizen gedaan werd, is het bovendien niet mogelijk dezelfde effecten bij mensen te beweren.

Conclusie

De conclusie is dat er op dit moment geen overtuigende wetenschappelijke ondersteuning is. De eigenschappen die aan slathee, of slawater, worden toegeschreven komen grotendeels uit de populaire literatuur.

Het is echter een feit dat deze groente bestanddelen bevat met ontstekingsremmende, pijnstillende en antioxiderende werking, die gunstig zijn voor de gezondheid (Engelse link). Rode romaine sla zou de soort zijn met de grootste eigenschappen om de kwaliteit van de slaap te verbeteren; althans bij dieren.

Is er enig risico aan het consumeren van slawater om je te helpen slapen?

Hoewel er geen bewijs is dat slawater je helpt slapen, is de waarheid dat het voor de meeste mensen een ongevaarlijke drank is. Daarom kunnen degenen die het willen proberen dat zonder problemen doen.

Wel moet er rekening mee gehouden worden dat het een vloeistof is. Het is dan ook geen goed idee om grote hoeveelheden te drinken voor het slapengaan, want het kan de behoefte vergroten om midden in de nacht naar het toilet te gaan, wat op zich je slaap onderbreekt.

Natuurlijk moet het, net als andere groenten, goed gewassen en ontsmet worden voor consumptie. Bovendien moet je je arts raadplegen als je medicijnen gebruikt of als je een gediagnosticeerde ziekte hebt. In deze speciale gevallen is het niet altijd raadzaam om natuurlijke middelen in te nemen.

Hoe maak je slathee?

Op dit punt is het de moeite waard te vermelden dat de TikTok virale uitdaging voorstelt om slathee, of slawater, te maken met ijsbergsla. Maar gezien de bovenvermelde studie kun je beter romaine sla gebruiken. Hoe het ook zij, het is veilig om ze allemaal te proberen.

Ingrediënten

 • 3 of 4 blaadjes biologische romaine sla
 • Honing en citroen naar smaak (optioneel)
 • 1 kop water (250 milliliter)

Bereiding en consumptie

 • Doe om te beginnen de slablaadjes in een kopje water en laat ze op een laag vuur 3 tot 5 minuten koken.
 • Neem ze van het vuur, dek de drank af en laat hem 10 minuten trekken.
 • Zeef het daarna door een zeef en consumeer het.
 • Hoewel de suggestie is om het 30 tot 40 minuten voor het slapengaan te drinken, is het aan te raden het minstens een uur van tevoren te doen.

Wat kun je nog meer doen om beter te slapen?

Een man die wakker ligt
Bij slapeloosheid moet je verschillende maatregelen toepassen om te proberen de slaapkwaliteit te verbeteren. Vertrouwen op natuurlijke remedies alleen is niet voldoende.

Als je slawater wilt proberen om beter te slapen is dat prima. Er zijn echter nog andere nuttige strategieën om een betere kwaliteit van slaap te bevorderen – breng ze zeker in praktijk!

 • Zorg voor een schone en comfortabele omgeving om goed te kunnen slapen.
 • Vermijd blootstelling aan hinderlijke lichten en geluiden
 • Houd technologische apparaten uit de buurt van de slaapkamer, want ze leiden af
 • Houd een gezond en evenwichtig dieet aan
 • Doe aan lichaamsbeweging, maar vermijd dat kort voor het slapengaan te doen
 • Probeer ontspannende aromatherapie sessies – sommige geuren, zoals lavendel, kunnen helpen.
 • Beoefen ontspanningstechnieken zoals yoga, pilates, meditatie, of neem een warm bad – dit helpt om spanningen te verminderen die je slaap kunnen beïnvloeden
 • Probeer regelmatige slaapschema’s aan te houden
 • Als je slapeloosheid of een andere slaapstoornis hebt, raadpleeg dan je arts.

Ontdek hier meer tips om goed te slapen:
11 tips om goed te slapen en verfrist wakker te worden

Wat moet je onthouden over slathee om te slapen?

Ondanks dat het een populair middel is, is er geen bewijs dat slathee of slawater nuttig is om beter te slapen. Het is belangrijk het met mate te drinken, want te veel kan een averechts effect hebben door het nachtelijk urineren te verhogen.

Dit preparaat is over het algemeen veilig en heeft geen bijwerkingen. Anekdotisch bewijs suggereert dat het kan werken, maar onderzoekers zijn er niet zeker van. Voorlopig worden de vele getuigenissen op netwerken over de werkzaamheid ervan verklaard door het placebo effect.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jo K, Kim S, Ahn Y, Suh HJ. Effects of Green Lettuce Leaf Extract on Sleep Disturbance Control in Oxidative Stress-Induced Invertebrate and Vertebrate Models. Antioxidants (Basel). 2021;10(6):970. Published 2021 Jun 17. doi:10.3390/antiox10060970
 • Kim HD, Hong KB, Noh DO, Suh HJ. Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. Food Sci Biotechnol. 2017;26(3):807-814. Published 2017 May 29. doi:10.1007/s10068-017-0107-1
 • Kim, M. J., Moon, Y., Tou, J. C., Mou, B., & Waterland, N. L. (2016). Nutritional value, bioactive compounds and health benefits of lettuce (Lactuca sativa L.). In Journal of Food Composition and Analysis (Vol. 49, pp. 19–34). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.03.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.