Verschillende soorten sla en hoe ze te kweken

Er zijn meer dan 200 soorten sla. Sommige komen echter vaker voor en zijn gemakkelijk te kweken, zoals bindsla en ijsbergsla. Vandaag geven we je enkele aanbevelingen over welke je kunt kiezen.
Verschillende soorten sla en hoe ze te kweken

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 07 november, 2022

Er zijn veel soorten sla die je in je tuin kunt kweken en ze zijn er in verschillende maten, vormen en smaken. Vraag je je af welke je zelf kunt gaan kweken? Vandaag zullen we je vertellen over de beschikbare soorten die je in je eigen tuin kunt laten groeien.

Voor welke soorten sla moet je kiezen?

Sla heeft veel gezondheidseigenschappen. Het is niet alleen goed voor je, het is ook heerlijk en bevat weinig calorieën. Sla bevat ongeveer 95% water en slechts 15 calorieën per 100 gram.

Wat de voedingsstoffen betreft is sla een goede bron van vitamine A, C en foliumzuur. Het levert het lichaam ook mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, magnesium en natrium.

Over het algemeen kunnen we de volgende voordelen van sla benadrukken:

  • Sla helpt je goed te slapen.
  • Het heeft pijnstillende en kalmerende eigenschappen.
  • Sla stimuleert je spijsverteringsklieren.
  • Het fungeert ook als laxeermiddel vanwege het vezelgehalte.
  • Diabetici mogen het eten.
  • Tot slot is het rijk aan bètacaroteen en zou het het ook bijdragen aan de preventie van bepaalde soorten kanker.

Dit gezegd hebbende, willen we ook vermelden dat er wel meer dan 200 soorten sla zijn. De bekendste zijn:

  • ijsbergsla
  • romaine of bindsla
  • mini-romaine
  • zomerwonder

Ongeacht de soort sla, is sla een gemakkelijke groente om te kweken. Afhankelijk van de soort sla kun je het op elk moment van het jaar planten en na ongeveer drie of vier maanden later oogsten. Je moet je echter wel zorgen maken over slakken, schimmels, bladluizen en vogels. Hier volgen populaire soorten sla die je in je tuin kunt planten.

 Soorten sla

Soorten sla

IJsbergsla

Allereerst willen we het hebben over ijsbergsla. Je kunt het namelijk op elk moment van het jaar planten. Je kunt er vervolgens drie maanden later al van genieten in je salades. Deze slasoort is rond en lijkt veel op kool. De bladeren zijn knapperig van textuur, dus wordt het veel gebruikt in salades.

Romaine

Dit is een van de meestvoorkomende slasoorten, waarschijnlijk omdat het makkelijk te kweken is en het lang goed blijft. De bladeren zijn langwerpig en hebben een karakteristieke centrale nerf.

Het is ook een van de meestvoorkomende soorten sla ter wereld. Je kunt het op elk moment van het jaar planten en vergt weinig zorg en moeite. Je moet het echter wel tegen de vorst beschermen in de winter.

Mini-romaine

Omdat deze variëteit erg op romaine lijkt maar veel kleiner is, wordt deze gewoonlijk mini-romaine genoemd. Deze mini-sla heeft een veel zoetere smaak dan gewone bindsla. De bladeren hebben ook een dikke centrale nerf, ze zijn gekruld en zijn vrij compact.

Als het in de zomer niet te warm is, kun je deze sla het hele jaar door planten. Toch is het beter om dit van januari tot april te doen, zodat je het in de zomer kunt oogsten. Je kunt het echter ook van augustus tot november planten en het gedurende de winter te oogsten.

Zomerwonder

Verschillende soorten sla

De roodachtige kleur is het belangrijkste kenmerk van deze sla en de meeste bladeren zijn meestal krullend. Het is om deze reden dat ze het op sommige plaatsen kennen als ‘krulsla’. Het is een van de meest gewaardeerde soorten sla in de gastronomie.

Wat betreft het kweken ervan, moet je er rekening mee houden dat het kou niet goed verdraagt. De naam is tenslotte ‘zomerwonder’! Als je het om de twintig dagen plant, kun je het het hele jaar door oogsten, wanneer de knoppen gesloten en compact zijn.

Sla is een van de meest gebruikte voedingsmiddelen bij het bereiden van salades. Het bevat niet alleen weinig calorieën, maar het levert ook veel belangrijke voedingsstoffen op.

Tips voor het kweken van de meeste slasoorten

  • Je kunt het kweken met kiemplantjes maar je kunt het ook gewoon zaaien.
  • We adviseren dat je ongeveer 20 tot 30 cm tussen elke plant laat.
  • Je kunt ook een soort trapsgewijze tuin maken, als je het hele jaar wilt oogsten.
  • Wat irrigatie betreft, is dit een matig veeleisende groente, vooral nadat de knop zich begint te vormen.
  • Tot slot heb je grond nodig met voldoende voedingsstoffen omdat dit een groente is die veel voedingsstoffen vereist.

Zoals je kunt zien is het heel makkelijk om sla te planten, te laten groeien en te oogsten. Het beste is als je het het hele jaar door regelmatig doet, je het hele jaar door kunt genieten van verse en smakelijke salades. Zo profiteer je van alle gezondheidsvoordelen die deze groente te bieden heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Hae Dun Kim et al. “Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 807–814.
    • Jeon YJ et al. “Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1196-207. doi: 10.1080/01635581.2011.607541. Epub 2011 Oct 7.
    • Diana M. Cheng et al. “Development and Phytochemical Characterization of High Polyphenol Red Lettuce with Anti-Diabetic Properties”, PLoS One. 2014; 9(3): e91571.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.