Hoeveel uur slaap moeten we elke nacht krijgen?

Hoeveel uur slaap moeten we per dag krijgen? Dat hangt allemaal af van verschillende factoren. We gaan er in dit artikel dieper op in.
Hoeveel uur slaap moeten we elke nacht krijgen?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 08 september, 2022

Sommigen zeggen dat de juiste hoeveelheid slaap acht uur is. Anderen zeggen dat zeven voldoende is. Hoeveel uren slaap moeten we echter per dag krijgen?

De ideale slaaptijd varieert van persoon tot persoon. De populaire overtuiging van zeven of acht uur per dag is onnodig, althans niet voor iedereen. Laten we eens kijken waarom.

Slapen is een belangrijk deel van ons leven

Het lijdt geen twijfel dat we allemaal slaap nodig hebben, ongeacht onze leeftijd, beroep, of dagelijkse bezigheden. De kern van de zaak is hoelang genoeg is.

Als we alle uren die we per jaar slapen bij elkaar optellen, is dat waarschijnlijk de activiteit die we het meest van de grootste hoeveelheid tijd in ons leven doen.

Bovendien is de rest van de dingen die we elke dag doen puur en alleen afhankelijk van de rust die we hebben. Als we niet goed slapen, kunnen we niet studeren, werken, koken, enz.

Volgens het volksgeloof moeten we acht uur per nacht slapen, maar dit geloof is niet zo heilzaam als we denken, zeker niet in sommige gevallen. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Waarom acht uur slaap misschien niet goed voor je is

Man ligt te slapen

Tegenwoordig raakt dit idee steeds meer achterhaald, omdat andere zaken meer gedetailleerd bestudeerd worden, zoals het productiviteitsniveau van een mens.

Onthoud: ieder mens is anders.

Daniel Kriple is een van de meest prestigieuze slaapspecialisten in de wereld. Hij heeft ontdekt dat mensen die tussen zes en een half en zeven en een half uur per dag slapen gelukkiger en productiever zijn (Engelse link). Ook ontdekte hij dat acht uur of meer slapen soms slechter is dan slechts vijf uur slapen.

Het is goed te weten dat deze cijfers van persoon tot persoon iets kunnen verschillen. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig om zich “hersteld” te voelen. Dat heeft veel te maken met genetica, fysieke bouw, en de taken die je elke dag doet.

Dit betekent echter niet dat iemand die de hele dag onderweg is meer zou moeten slapen, want misschien heeft iemand die de hele dag 8 uur achter zijn computer zit te werken het eigenlijk echt meer nodig.

Het probleem begint wanneer we minder slaap krijgen dan we nodig hebben. Dit is het moment waarop we volgens deskundigen het vermogen om bepaalde taken uit te voeren kunnen verliezen.

Het lijkt er echter op dat ook dit in sommige gevallen een mythe is. Iemand met slaaptekort kan soms beter werken dan iemand die het voorgeschreven aantal uren “respecteert”.

Het verschil zit hem in het feit dat degene die minder geslapen heeft minder snel zijn concentratie en focus hervindt.

Dutjes en productiviteit

Vrouw in bed

Steeds meer bedrijven besluiten hun werknemers de mogelijkheid te bieden na (of tijdens) de lunch een dutje te doen.

Als iemand rond drie uur ‘s middags een dutje doet – dat is als zijn werkvermogen verminderd is – voegt een beetje rusten anderhalf uur meer toe aan zijn hoge-prestatietijd.

Het is echter ook niet nodig te overdrijven met het dutje, want anders is het onmogelijk je opnieuw te concentreren. Een perfect dutje mag niet langer duren dan 45 minuten, volgens het Slaapinstituut (Spaanse link). Deze gewoonte zal ertoe leiden dat iemand minder moe is, een beter humeur heeft, en efficiënter is in elke taak.

We weten dat je dit artikel leuk zult vinden:
Oorzaken en behandeling van een slaapstoornis

Hoeveel uren moeten we slapen volgens onze leeftijd?

Elke leeftijdsgroep heeft een specifieke behoefte wat betreft slaap (en ook wat betreft voeding, beweging, gezondheidszorg, enz.). Laten we eens kijken.

1. Baby’s hebben ongeveer 17 uur slaap nodig

De allerkleinsten (Spaanse link) ontwikkelen zich heel snel en hebben daarom elke dag ongeveer 17 uur slaap nodig om dit proces voort te zetten.

Bij de geboorte is de biologische klok die het mogelijk maakt de twee cycli van dag en nacht te verdelen nog niet ontwikkeld, en daarom kunnen ze tot de eerste zes maanden overdag meer slapen dan ‘s nachts.

Op hun beurt wisselen baby’s net als volwassenen perioden van REM (snelle oogbewegingen) en NREM (diepe slaap) af. Peuters hebben echter de neiging meer tijd in de eerste fase door te brengen, waardoor ze gemakkelijker wakker worden.

2. Peuters

kind met woedeaanval

Deze groep omvat kinderen tussen 1 en 2 jaar. Ze zijn in deze fase van hun leven erg actief en hebben elke dag veel tijd nodig om uit te rusten. Het gemiddelde dat kinderartsen aanraden is tien tot dertien uur per dag.

Sommige ouders vinden het beter om ze de hele nacht “rechtdoor” te laten slapen, en anderen doen overdag korte dutjes. De cyclus moet aan elk gezin aangepast worden.

We weten dat dit artikel je zal bevallen:
Slaapstoornissen bij kinderen: tests en behandelingen

3. Kinderen

Die tussen 3 en 12 jaar oud hebben het meest last van nachtmerries. Ze zijn ook het meest actief en zijn voortdurend aan het leren. Daardoor worden ze moe en hebben ze meer en langere rustperiodes nodig.

De behoefte aan slaap kan variëren van acht tot elf uur per dag. Naarmate ze ouder worden, hebben ze minder tijd nodig om van activiteiten te herstellen.

4. Tieners hebben ongeveer negen uur slaap nodig

Tieners hebben ongeveer negen uur slaap nodig, hoewel de meesten dat om verschillende redenen niet halen.

Ze willen vaak laat opblijven om TV te kijken, naar sociale media te kijken, of videospelletjes te spelen, en dan ‘s middags op te staan. Dit is vaak alleen in de vakantie geoorloofd omdat ze anders niet aan de schoolroosters kunnen voldoen.

Bovendien wordt bij het bereiken van de puberteit een grotere hoeveelheid van het hormoon melatonine, dat met slapen te maken heeft, aangemaakt. Hierdoor voelen tieners zich vermoeider dan vroeger. Het is nodig hun schema’s te respecteren, zodat ze voldoende slaap kunnen krijgen.

5. Volwassenen

Hoeveel uur slaap moeten volwassenen krijgen

De gemiddelde mens heeft ongeveer acht uur slaap nodig. Maar zoals we al zeiden is dit erg relatief. Sommigen hebben minder slaap nodig (zes tot zeven uur) en anderen meer (negen) (Spaanse link).

Je kunt jezelf ‘toestaan’ om een nacht minder te slapen of direct op te blijven, maar het probleem is dat als dit vele malen per week gebeurt, er een erg groot slaaptekort ontstaat, waardoor je verschillende taken niet meer kunt uitvoeren.

6. De ouderen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, vermindert onze behoefte aan slaap niet met de leeftijd. Wat wel gebeurt is dat mensen na hun 60ste minder diepe slaap hebben. Daarom is de kans groter dat je maar vier uur per nacht slaapt, heel vroeg opstaat, enz.

Deze gegevens kennende kun je beoordelen hoeveel uur je zou moeten slapen volgens je routines en gewoonten. Hoeveel uur denk je nodig te hebben om uitgerust wakker te worden?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.