Te weinig slaap verergert astma

Te weinig slaap verergert astma omdat rust het ademhalingsritme beïnvloedt. Er is echter ook een onderliggend complex gezondheidsprobleem in het spel dat andere risicofactoren combineert. Leer meer in dit artikel!
Te weinig slaap verergert astma

Laatste update: 03 oktober, 2021

Slaap is een fundamenteel onderdeel van het leven, zozeer zelfs dat een slechte nachtrust vele vitale functies beïnvloedt. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat te weinig slaap astma verergert.

Astma is een aandoening van de luchtwegen en kan mild of ernstig zijn. Milde vormen veroorzaken intermitterende symptomen. Ernstige gevallen of astma-aanvallen beïnvloeden echter vele zaken waaronder de rust die men krijgt. Er kunnen bovendien bronchospasmen optreden tijdens de slaap.

Nieuwe bevindingen hebben ook uitgewezen dat een slechte slaap astma verergert en omgekeerd. Hoe slechter de slaapkwaliteit van de patiënt, hoe groter de kans dat hij overdag de tekenen van de ziekte opmerkt.

Te weinig slaap verergert de astma, en er is ook een onderliggend complex gezondheidsprobleem in het spel dat andere risicofactoren combineert. Hart- en vaatziekten zijn hierbij helaas geen uitzondering.

Volgens een studie verergert te weinig slaap astma

Een vrouw met astma gebruikt een inhalator

In de laatste uitgave van de Annals of Allergy, Asthma, and Immunology werd een studie gepubliceerd (Engelse link) die stelt dat te weinig slaap astma verergert. De studie meldt ook dat andere slaapstoornissen hetzelfde negatieve effect hebben. De auteurs evalueerden astmapatiënten ouder dan 20 jaar en verdeelden hen in drie studiegroepen:

  • Korte slapers. Zij die weinig of minder dan 6 uur sliepen.
  • Normale slapers. Zij die tussen 6 en 8 uur sliepen.
  • Lange slapers. Zij die meer dan 9 uur sliepen.

De laatste groep bestond vooral uit oudere vrouwen die rookten. Degenen die minder uren sliepen daarentegen, waren meestal jong.

Op de lange termijn bleek uit de follow-up dat de korte slaapgroep een grotere kans op ziekenhuisopnames voor astma-aanvallen had en een hogere frequentie van droge hoest. Dit gebeurde niet bij de lange slapers en mensen die veel sliepen. Deze groep vertoonde echter wel problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Deze resultaten wijzen er niet alleen op dat te weinig slaap astma verergert, maar maken de onderzoekers ook attent op de effecten van slaap op de ademhaling. In feite zou er een fysiologisch verband kunnen bestaan tussen de ademhaling en de hersenen in rust.

Lees verder voor meer informatie:
Astma bij kinderen: oorzaken en diagnose

Slaapapneu en astma

Sommige astmapatiënten lijden ook aan slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij de patiënt ‘s nachts meerdere keren per uur enkele seconden stopt met ademen, zonder dat hij of zij dit beseft. Dit veroorzaakt intermitterende zuurstofdesaturatie, dat wil zeggen dat er intermitterende lage zuurstofniveaus in het bloed ontstaan.

Slaapapneu komt twee keer zo vaak voor bij astmapatiënten als bij de rest van de bevolking. Dat risico neemt echter nog verder toe als ze inhalatiecorticosteroïden nemen om hun astmaklachten onder controle te houden.

Slecht slapen verergert astma en is bijna onvermijdelijk bij slaapapneupatiënten, maar niet als ze een specifieke behandeling ondergaan. Dit is een vicieuze cirkel. Deze mensen hebben het moeilijk om goed te slapen door deze kleine ontwaakmomenten die veroorzaakt worden door het gebrek aan zuurstof.

‘s Morgens, na een slechte nachtrust, verergert de astma van de patiënt, waardoor hij overdag niet goed kan functioneren. De volgende nacht herhaalt de cyclus zich opnieuw. De patiënt krijgt niet genoeg rust en wordt de volgende dag slechter wakker.

Meer informatie vindt je hier:
Acute ernstige astma: symptomen en behandeling

Hoe kan een astmapatiënt beter slapen?

Een man slaapt met zijn mond open

Sommige dingen kunnen de slaapkwaliteit van astmapatiënten verbeteren. Nu je weet dat niet genoeg rustgevende slaap astma verergert, moet je stappen ondernemen om de kwaliteit van je slaap zo veel mogelijk te verbeteren.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de juiste medicatie voor je astma neemt. Astmapatiënten moeten goed gecontroleerd worden en medicatie krijgen om de kans op een aanval te minimaliseren.

Tabak moet je uiteraard vermijden, net als blootstelling aan giftige stoffen in de lucht. Deskundigen raden deze patiënten aan te slapen in een kamer met voorwerpen die mijten afstoten en hypo-allergeen zijn.

Als de patiënt lijdt aan slaapapneu, moet hij een longarts bezoeken. Zo nodig kan deze een machine die constante en constante luchtdruk levert voorschrijven. Deze machines kunnen de slaap aanzienlijk verbeteren.

Hoewel niet genoeg slaap astma verergert, kan dit worden omgedraaid

Het slechte nieuws dat slecht slapen astma verergert zou een aanbeveling moeten worden voor astmapatiënten om aandacht te besteden aan hun slaaphygiëne. Je kunt een paar eenvoudige stappen ondernemen om je slaap te reguleren.

In elk geval moeten deze patiënten altijd een arts raadplegen om er zeker van te zijn dat ze hun astma onder controle houden. Op dezelfde manier is het bezoek aan een specialist de enige manier om slaapapneu te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Luyster, Faith S., et al. “Associations of sleep duration with patient-reported outcomes and healthcare use in US adults with asthma.” Annals of Allergy, Asthma & Immunology (2020).
  • Koinis-Mitchell, Daphne, et al. “Asthma-related lung function, sleep quality, and sleep duration in urban children.” Sleep health 3.3 (2017): 148-156.
  • Kong, De-Lei, et al. “Association of obstructive sleep apnea with asthma: a meta-analysis.” Scientific reports 7.1 (2017): 1-7.
  • Londoño-Palacio, Natalia, and Carlos Machado. “Síndrome de apnea-hipopnea obstructiva del sueño y enfermedades respiratorias.” Revista de la Facultad de Medicina 65 (2017): 77-80.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.