Astma bij kinderen: oorzaken en diagnose

26 juni, 2020
Astma bij kinderen maakt het moeilijk voor ze om te spelen en fysiek actief te zijn vanwege ademhalingsmoeilijkheden.

Astma bij kinderen is een veelvoorkomende aandoening. Het is zelfs de meestvoorkomende chronische ziekte bij kinderen. Huidige schattingen geven aan dat het tussen 5% en 15% van de kinderpopulatie treft en dat de incidentie geleidelijk blijft toenemen.

Astma is een ziekte die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de luchtwegen. Het leidt dus tot ademhalingsmoeilijkheden die zich manifesteren door hoesten, verstikking en piepende ademhaling bij het in- en uitademen.

Deze aandoening houdt vaak verband met allergieën. Dit is een van de redenen waarom steeds meer kinderen het hebben. Zo komt het vaak voor dat een astmatisch kind ook allergisch is voor pollen of huisstofmijt.

In het artikel van vandaag leggen we de meestvoorkomende oorzaken van astma bij kinderen uit, samen met de symptomen. We zullen ook uitleggen hoe artsen het diagnosticeren. Het is namelijk erg belangrijk om het van andere ziekten te onderscheiden om een adequate behandeling voor te kunnen schrijven.

Wat is astma bij kinderen?

Astma bij kinderen, zoals we hierboven vermeldden, is een ontsteking van de luchtwegen. Zo ondervindt de lucht meer weerstand wanneer het de longen in- en uitgaat. Deze toestand verschijnt meestal als een aanval.

De meeste kinderen met astma hebben hun eerste aanval vóór de leeftijd van vier jaar. Wat er gebeurt is dat, hoewel de ontsteking van de luchtwegen blijft bestaan, deze tijdens de crises verergert. De symptomen worden dan ook erger.

Merk op dat meer dan de helft van de astmapatiënten allergisch is voor bepaalde stoffen zoals pollen of huisstofmijt. Dit is wat de meeste astma-aanvallen veroorzaakt.

Astma bij kinderen en het verband met allergieën

Symptomen

Deze aandoening manifesteert zich meestal als moeizame ademhaling en borstcongestie. Kinderen met deze aandoening hebben vaak hoestaanvallen. Deze verergeren vaak bij een infectie of verkoudheid of als een kind last van stress heeft.

Lees ook eens:
De oorzaken van pijn op de borst bij hoesten

Er is meestal ook sprake van een piepende ademhaling terwijl het kind probeert adem te halen. Het klinkt meestal als een soort fluitje. Iedereen is echter anders, dus de symptomen kunnen van kind tot kind verschillen.

Over het algemeen zijn er twee hoofdseizoenen van astma bij kinderen vanwege het verband met allergieën:

 1. De meest gevoelige tijd voor deze kinderen is het begin van de herfst en hun schooljaar. Dit komt door de veranderingen in temperatuur.
 2. In de lente zijn er mee astma-aanvallen bij kinderen. Dit komt voornamelijk door de toename van pollen in de lucht, een van de meestvoorkomende allergenen die invloed hebben op de bevolking.

Complicaties

Slaapproblemen is een van de symptomen bij astma

Hoewel de meeste kinderen alleen last hebben van de bovengenoemde symptomen, kunnen sommigen van hen complicaties ervaren. Vaak leidt astma bij kinderen tot slaapproblemen. Dit komt door de moeizame ademhaling.

Ook duurt het langer voordat luchtweginfecties genezen. Ook zijn kinderen met astma vaak moe en hebben ze moeite met eenvoudige activiteiten zoals spelen en rondrennen.

Diagnose van astma bij kinderen

Astma bij kinderen is moeilijk vast te stellen (link in het Engels), vooral onder de 5 jaar. Dit komt ofwel omdat er andere aandoeningen zijn met vergelijkbare symptomen, ofwel omdat ze verband houden met astma, zoals:

 • Rhinitis,
 • Bronchiolitis
 • Sinusitis

Sommige tests kunnen een arts helpen bij de diagnose. Met een spirometrie kunnen ze bijvoorbeeld de longfunctie evalueren. Als deze test niet doorslaggevend is, gebruiken ze in plaats daarvan een uitgeademde stikstofmonoxide-test.

Lees ook:
Kun jij astma en de symptomen van astma onder controle houden?

Conclusie

Astma bij kinderen is een vrij veelvoorkomende ziekte met meerdere oorzaken en risicofactoren. Genetica speelt ook een belangrijke rol, samen met bijvoorbeeld:

 • Stress
 • Verkoudheid
 • Allergieën
 • Enzovoort

Het is moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met die van andere ziekten. Het is dus belangrijk om de symptomen gedetailleerd te beschrijven aan je arts, zodat hij of zij de nodige tests kan uitvoeren. Vervolgens kun je je kind goed behandelen en voorkomen dat het erger wordt.

 • Asma infantil. (n.d.). Retrieved November 20, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/pediatria-infancia/asma-infantil.html
 • Castro-Rodríguez, J. A., Holberg, C. J., Wright, A. L., & Martinez, F. D. (2000). A clinical index to define risk of asthma in young children with recurrent wheezing. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 162(4 I), 1403–1406. https://doi.org/10.1164/ajrccm.162.4.9912111
 • Asma Infantil. (n.d.). Retrieved November 20, 2019, from https://www.riojasalud.es/ciudadanos/problemas-de-salud/1186-asma-infantil
 • Sastre, V. H., & García-Marcos, L. (2007). Aspectos epidemiológicos del asma en la edad pediátrica.