Pollen en allergieën bestrijden met een luchtreiniger

Een luchtreiniger kan een uitstekende optie zijn als het gaat om het genieten van een schonere en gezondere omgeving. Dit is met name het geval als je in een gebied woont waar sprake is van een hoge mate van luchtvervuiling.
Pollen en allergieën bestrijden met een luchtreiniger

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 09 augustus, 2022

De komst van de lente is voor velen een reden om blij te worden omdat het weer beter begint te worden. Sommige mensen hebben echter last van lente-allergieën. Gelukkig kan een luchtreiniger dan helpen.

Ieder voorjaar is het hetzelfde verhaal. De temperaturen beginnen te stijgen, er is de hele dag meer licht, vogels zingen, bijen, bloemen en groene knoppen verschijnen hier en daar…

Een jeukende neus en keel, waterige ogen, een druipende neus en continu niezen kunnen voorkomen dat een persoon met allergieën van het mooie weer geniet. Er is echter goed nieuws: luchtreinigers helpen bij het filteren en effectief verwijderen van pollen in huis.

Het is belangrijk om te onthouden dat de lente de bestuivingsperiode van planten is. Dat betekent dat het onvermijdelijk is dat de lucht vol zit met pollen en stuifmeel.

De Spaanse Vereniging voor Allergologie en Immunologie (in Nederland de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie) geeft bijvoorbeeld aan dat luchtvervuiling in stedelijke omgevingen het effect van pollen nog groter maakt.

Daarom hebben mensen die hooikoorts hebben in deze omgevingen nog meer last van hun symptomen. Dat is waar luchtreinigers van pas kunnen komen.

Wat doet een luchtreiniger?

Luchtreinigers zijn zeer nuttige apparaten voor het dagelijkse leven, omdat ze de duizenden en duizenden microscopische deeltjes die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid helpen te elimineren. Ze helpen zelfs ook om nare geuren te elimineren.

Het is essentieel om te begrijpen dat deze deeltjes niet alleen stof bevatten, maar ook:

 • mijten
 • dierlijke allergenen
 • schimmels
 • pollen
 • bacteriën
 • virussen 
 • chemische verontreinigingen zoals tabaksrook en koolmonoxide

Degenen die al zijn geïnspireerd om de effectiviteit luchtreinigers te testen, zeggen dat ze het apparaat beschouwen als een fundamenteel hulpmiddel om te genieten van een schoner en pollen-vrij huis.

Hoe werkt een luchtreiniger?

Luchtreinigers zijn het meest succesvol in grote steden, gezien de hoge mate van vervuiling in het milieu. Je kunt echter overal profiteren van de voordelen van een luchtreiniger!

Sluit het apparaat gewoon aan op een stopcontact en het begint te werken. Zodra je apparaat is geïnstalleerd, past het zich automatisch aan. Wanneer je het vervolgens inschakelt, is de luchtreiniger binnen tien minuten klaar met het zuiveren van de omgeving in je huis.

Hoe werkt een luchtreiniger

Er zijn apparaten die 100% van de fijnste deeltjes in de lucht filteren en zuiveren. Als gevolg kun jij hierdoor schone, zuivere lucht inademen. Daarom zijn deze modellen een uitstekende optie voor mensen die last hebben van:

 • allergieën
 • astma
 • rhinitis
 • bronchitis
 • andere aandoeningen die de luchtwegen beïnvloeden

Dit is vooral een uitstekende optie in het voorjaar, wanneer allergenen van de luchtwegen (pollen, schimmelsporen, mijten en dieren) voor het meeste ongemak kunnen zorgen.

Het succes van deze hedendaagse technologie zit in het filtersysteem dat vier niveaus heeft. Het apparaat slaagt erin om alle stoffen die ziekten kunnen veroorzaken veel gemakkelijker gevangen te nemen.

Het apparaat maakt helemaal geen geluid terwijl het zijn werk doet. De machine voert zijn taak discreet uit, zonder je dagelijkse leven, activiteiten en vooral je rust te beïnvloeden.

Omdat een luchtreiniger aangesloten moet worden op een elektrische bron om te werken, heeft deze ook een timer. Deze luchtreiniger wordt ook geleverd met veel programmeer-opties om onnodig energieverbruik te voorkomen. Bovendien kan het worden bediend via een smartphone, of je nou thuis bent of niet, voor nog meer gebruiksgemak en comfort.

Zijn luchtreinigers alleen voor thuis?

Het gebruik van luchtreinigers voor thuis is zeer gebruikelijk en wordt het sterkst aanbevolen. Dat gezegd hebbende, kun je dit apparaat ook in andere omgevingen installeren waar mensen meestal meerdere uren achter elkaar doorbrengen, zoals een werkplek.

Zijn luchtreinigers alleen voor thuis

Zaken om te overwegen

Hoewel het waar is dat een luchtreiniger een zeer nuttig apparaat is om je huis schoon te houden, kun je niet alle verantwoordelijkheid aan dit apparaat overlaten. Zelfs wanneer het apparaat correct functioneert, is het belangrijk en noodzakelijk om bepaalde maatregelen te nemen, zoals:

 • Ventileer je huis dagelijks gedurende minimaal 10 of 15 minuten.
 • Zuig tapijten en gordijnen regelmatig.
 • Verwijder knuffels en aanverwante objecten om ophoping van luchtweg-allergenen te helpen voorkomen.
 • Als je een airconditioner of een andere luchtreiniger hebt, vergeet dan niet om de filters regelmatig te vervangen. Als je dat niet doet kan er namelijk vuil in ophopen en zullen ze niet meer goed werken. Houd er rekening mee dat sommige geur- en HEPA-filters niet steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Je moet deze dus van tijd tot tijd vervangen.
 • Stop met het gebruik van beddengoed en kussens van wol, om een mijtenplaag te voorkomen.
 • Raadpleeg de gebruikershandleiding van je apparaat voor meer informatie over onderhoud en reiniging.

Tot slot, houd er rekening mee dat luchtreinigers niet zo veel energie verbruiken als een airconditioner. Deze apparaten kunnen in 10 minuten per dag hun functie voltooien. Daardoor verbruikt het dus veel  minder energie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.