Hoe je de longen ontgiften kan met natuurlijke remedies

Vermijd niet alleen besmette omgevingen. Wil je je longen ontgiften, dan is het ook belangrijk dat je een evenwichtig dieet volgt. Op die manier krijg je de voedingsstoffen die nodig zijn om je longen te versterken. Stop ook met roken.
Hoe je de longen ontgiften kan met natuurlijke remedies

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

De longen ontgiften is essentieel. De reden is dat er vele factoren zijn die de longen bedreigen en kunnen verhinderen dat ze op de goede manier werken. Voorbeelden van die factoren zijn een gebrek aan beweging, milieuvervuiling en sigarettenrook.

Vaak kan je niets aan deze factoren doen. Dat komt omdat ze al deel uitmaken van je omgeving. Je kan jezelf thuis echter beschermen met natuurlijke behandelingen en remedies. Die kunnen de gezondheid van je longen verbeteren. Let dus goed op!

Tips om de longen dagelijks te reinigen

Blijf uit de buurt van giftige gassen

Blijf uit de buurt van giftige gassen

Het is bijna onmogelijk om de vervuiling en de giftige gassen van de stad te mijden. Daarom bevelen we aan dat je plaatsen in de natuur opzoekt. Tijdens je vrije dagen kan je dan de frisse lucht inademen.

Blijf dus zoveel mogelijk weg uit de grote steden. Profiteer van uitstapjes naar het platteland. Ga kamperen. Huur een vakantiehuisje en probeer in contact te komen met de natuur. Op deze manier kan je helpen de longen ontgiften. De frisse lucht is immers de beste remedie voor de longen.

Rook niet

Onthoud dat tabak niet alleen een effect heeft op jou. Het beïnvloedt ook de mensen die de rook inademen. Ontsnappen aan de rook is een goede gewoonte. Je longen zullen dit waarderen.

 • Als je een roker bent, dan moet je stoppen met roken.
 • Ben je geen roker, dan moet je op afstand blijven van rokers. Je moet ook openbare ruimten mijden waar mensen roken.

Zuiver de lucht in je huis

Ook je huis bevat schadelijke stofdeeltjes. Voorkom die door filters te gebruiken en door elke ruimte in je huis te ventileren. Zo zal je voorkomen dat onzuiverheden zich opstapelen. Je moet ook je tapijten regelmatig reinigen. Tapijten houden immers veel stof vast.

Volg een gezond dieet

Volg een gezond dieet

Zorg ervoor dat je voedingspatroon voldoende fruit en groenten bevat. Deze voedingsmiddelen zijn immers essentiële bronnen van voedingsstoffen. Bovendien werken ze als antioxidanten.

Groente en fruit bevatten veel vitamine C. Een glas natuurlijk vruchtensap van citrusvruchten bij het ontbijt zal helpen om je longen te reinigen. Het versterkt ook het immuunsysteem.

Ze zorgen er ook voor dat je voldoende kalium toevoegt aan je dieet. Dit element vind je in vooral in:

 • dadels
 • bananen
 • pruimen
 • aardbeien

Drink veel water

De ideale hoeveelheid is twee liters water per dag. Je kan zowel water als aftreksels drinken. Water is een natuurlijk zuiverend element. De aromatische kruiden in aftreksels en thee helpen om gifstoffen af te voeren.

Neem stoombaden

Neem stoombaden

Deze baden zullen je helpen om gifstoffen op te hoesten en af te voeren die zich in je longen bevinden.

 • Laat het water gewoon gedurende 20 minuten koken. Adem de stoom in terwijl je ervoor zorgt dat je jezelf niet verbrandt.
 • Om het effect te versterken leg je een handdoek over je hoofd zodat de stoom makkelijker in te ademen is. Je kan ook etherische oliën toevoegen.

Ook dit is een interessant artikel:
De alvleesklier reinigen met vijf natuurlijke remedies

De longen ontgiften met natuurlijke remedies

Hoe kan je de beste resultaten behalen? Volg de gewoonten op die we hierboven beschreven hebben en maak de volgende natuurlijke remedies. Ze zijn allemaal ideaal om aandoeningen van de longen en van de luchtwegen te voorkomen.

Vergeet natuurlijk ook niet om een arts te raadplegen als je denkt dat je longen in slechte conditie zijn.

1. Thee van paardenkastanje

Deze thee is een perfect middel om astma, hoest en bronchitis te bestrijden. De bereiding gebeurt volgens hetzelfde proces als bij andere aftreksels.

 • Vul een pan met water en voeg een eetlepel gedroogde paardenkastanje (15 g) toe. Breng het daarna aan de kook en laat het gedurende 5 minuten koken.
 • Zeef het dan. Drink deze thee één keer per dag.

2. Zoethoutthee

De longen ontgiften met zoethoutthee

Zoethout is een andere bondgenoot. Het heeft eigenschappen die jouw luchtwegen kunnen beschermen. Je moet echter voorzichtig zijn met zoethout als je een hoge bloeddruk hebt.

 • Doe een stuk zoethout in een pan met water.
 • Breng het daarna aan de kook en laat het gedurende 5 minuten koken.
 • Zeef het dan en drink elke dag een glas.

3. Stoom van eucalyptus

Eucalyptus is een bekende plant. Dat komt omdat het eigenschappen bezit die helpen om ziekten van het luchtwegensysteem te bestrijden. Bovendien kan je met eucalyptus de longen ontgiften. Eén manier om het te gebruiken is door het via stoom in te ademen.

 • Doe een handvol eucalyptusbladeren in kokend water.
 • Adem daarna de stoom in. Doe dit door langzaam en diep in te ademen.

Dit zal je helpen om de verstopping van de ademhalingswegen te bestrijden. Het zal ook helpen om hoest te behandelen en een verstopte neus te bestrijden.

4. Een remedie met kurkuma, ui en gember

Ingrediënten

Richtlijnen

 • Breng het water aan de kook.
 • Wanneer het kookt, voeg je de ui toe die je in middelgrote stukjes gesneden hebt.
 • Laat het daarna nog eens gedurende 5 minuten koken en voeg de andere ingrediënten toe.
 • Het mengsel laat je dan gedurende ongeveer 40 minuten op een middelmatig vuur staan.
 • Zodra deze tijd verstreken is, neem je de pan van het vuur. Laat het dan afkoelen. Als het afgekoeld is, zeef je het en giet je het in een glas dat je in de koelkast opbergt.

Hoe gebruik je deze remedie?

 • Neem vóór het ontbijt en vóór het avondmaal twee eetlepels. Deze remedie zal helpen de longen ontgiften.
 • Herhaal dit gedurende 9 dagen tot je het verschil voelt wanneer je ademt.
 • Als je je slechter gaat voelen moet je een arts raadplegen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Li, Y., Xu, Y. ling, Lai, Y. ni, Liao, S. hui, Liu, N., & Xu, P. ping. (2017). Intranasal co-administration of 1,8-cineole with influenza vaccine provide cross-protection against influenza virus infection. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.08.014

 • Subhashini, Chauhan, P. S., Kumari, S., Kumar, J. P., Chawla, R., Dash, D., … Singh, R. (2013). Intranasal curcumin and its evaluation in murine model of asthma. International Immunopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2013.08.008

 • Palagina, M. V, Dubniak, N. S., Dubniak, I. N., & Zorikov, P. S. (2003). [Correction of respiratory organ impairment with Ural licorice preparations in chronic skin diseases]. Ter Arkh.

 • Brauer, M., Avila-Casado, C., Fortoul, T. I., Vedal, S., Stevens, B., & Churg, A. (2001). Air pollution and retained particles in the lung. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.011091039


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.