Zo kan je bacteriën zuiveren in je lucht

Door je huis vrij te houden van verontreinigingen en schimmels creëer je een gezondere omgeving en schonere lucht, met voordelen voor je gezondheid.
Zo kan je bacteriën zuiveren in je lucht

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Lucht is de motor voor je longen. Ademen is een synoniem voor leven en welzijn, maar vervuiling verwijdert de zuiverheid uit de lucht. Als je echt zuivere lucht wilt inademen, vertellen we je vandaag hoe je bacteriën in je lucht kunt zuiveren en hoe je die schadelijke verontreinigingen kunt verwijderen en vrij kan houden van bacteriën.

Lucht is overal en sommige plaatsen kunnen meer vervuild zijn dan andere. Om te beginnen met het zuiveren van je lucht en het elimineren van bacteriën, moet je huis de eerste plaats zijn waar je dat gevoel van welzijn, comfort en veiligheid moet hebben.

Aanhoudende hoofdpijn, jeukende keel, regelmatig hoesten en niezen kunnen waarschuwingssignalen zijn dat er iets niet in orde is. Wanneer deze symptomen zich voordoen, moet je werken aan de externe factoren die ons fysiek en mentaal welzijn beïnvloeden.

Deeltjes zijn afhankelijk van vocht om zich te blijven verspreiden in de lucht. Denk hierbij aan stoffen zoals:

 • stof
 • rook
 • pollen
 • mijten
 • bacteriën
 • schimmels

Helaas kunnen deze verantwoordelijk zijn voor veel allergische reacties en ademhalingsziekten, zoals longontsteking of astma. Met je welzijn en die van je familie moet je niet spelen. Gebruik de onderstaande eenvoudige trucs om de lucht in je huis te zuiveren en vrij te maken van bacteriën.

Zo kan je bacteriën zuiveren in je lucht

1. Je huis ventileren

Ramen openen

De eerste uren van de ochtend zijn perfect om de ramen van je huis te openen. Die schone buitenlucht en de bries zullen de lucht op natuurlijke wijze zuiveren, omdat het proces het huis van zuurstof voorziet.

Een gesloten en niet-geventileerde woning vergemakkelijkt echter de verschijning van bacteriën en schimmels en elimineert de geuren niet. Als je daarnaast een airconditioning in je huis hebt, laat deze dan niet de hele dag aanstaan, maar laat de natuurlijke lucht binnen.

2. Vermijd het gebruik van vervuilende middelen

Het is belangrijk om te weten welke stoffen je in huis kan houden en welke niet. Er zijn mogelijk middelen die je altijd gebruikt, die je huisomgeving negatief kunnen beïnvloeden en de zuivering van de lucht verstoren. Zowel luchtverfrissers als aromatische kaarsen zijn schadelijke synthetische stoffen die koolstofdioxide uitstoten.

Na langdurig gebruik kunnen ze zelfs de ozonlaag aantasten. Daarnaast bevatten banken, dekens, tapijten en zelfs bepaalde dieren deeltjes en andere verontreinigende stoffen (of ze worden meegenomen). Ze transporteren volatiele stoffen, vacht en veren, die allergieën kunnen veroorzaken.

Reinigingsmiddelen zijn dankzij hun chemische verbindingen die rijk zijn aan formaldehyde, ammoniak en trichlooretheen, door de WGO aangewezen als schadelijke producten voor de gezondheid. Al deze middelen zijn mogelijk:

3. Gebruik natuurlijke planten om zuurstof te produceren

Bacteriën zuiveren met planten

Er zijn planten waarvan de eigenschappen mogelijk kunnen helpen bij het elimineren van vervuilende stoffen. Een aantal van deze zijn veelvoorkomend.

 • De lepelplant kan nuttig zijn voor het elimineren van formaldehyde.
 • Opuntia is heel nuttig voor het elimineren van deeltjes benzeen, trichlooretheen en xyleen. Deze verbindingen worden gebruikt in vlekverwijderaars en bepaalde kleurstoffen.
 • Daarnaast elimineert de bamboepalm ammoniak en xyleen. Deze schadelijke elementen worden gebruikt bij de vervaardiging van kunstmest en bepaalde reinigings- en koelingsproducten.

Het is belangrijk dat je een natuurlijke ruimte in je huis creëert. Ook is het essentieel om het overmatig gebruik van deze vervuilende producten te verminderen.

4. Voorkom de verschijning van schimmel en vocht

Temperatuurschommelingen en het gebruik van verwarming en airconditioners, zijn factoren die een huis vatbaar maken voor de verschijning van vocht. Als je in een omgeving met een veranderend klimaat woont, is het misschien noodzakelijk om luchtontvochtigers te gebruiken. Deze kunnen de ophoping van vocht en dus de vorming van schimmel voorkomen.

Een goede manier om de verschijning van schimmel te voorkomen, is om muren en vloeren schoon te houden met voldoende water en natuurlijke vloeibare zeep. Bovendien kan dit helpen om het oplopen van ziektes te voorkomen.

Je moet een huis creëren met een ideale omgeving die vredig en ziektevrij is. Probeer dus deze eenvoudige alternatieven om de lucht te zuiveren en vrij te maken van bacteriën.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mendoza Gómez, D. S. (2014). Residuos de palma africana purifican agua y aire. Un Periódico.
 • Universidad de córdoba. (2009). La química de las aguas naturales. Universidad De Córdoba.
 • Mena J. (2015). Pinturas fotocatalíticas para purificar el aire. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2016.01.047
 • Altés, J. A., & Galera Ruiz, D. (2008). Los Tecno – Árboles. Ambient Curso 2007-2008.
 • Marchesi, J., Zizzias, J., Adaro, J., & Fasulo, A. (2010). Producción de destiladores solares en función de las diferencias de temperatura vidrio-batea. Avances En Energías Renovables y Medio Ambiente.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.