Hoe kan je schimmel verwijderen uit je huis?

De aanwezigheid van schimmel in je huis kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen of tot huidallergieën. Ontdek enkele natuurlijke manieren om het snel te elimineren.
Hoe kan je schimmel verwijderen uit je huis?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Schimmel verwijderen uit je huis is meer dan alleen een esthetische kwestie.

Hoewel deze plekken je muren onaantrekkelijk kunnen laten lijken, ligt het echte belang in de gezondheidseffecten. In dit artikel zullen we bespreken hoe je schimmel effectief verwijdert.

Het is waar dat schimmel langzaam je verf en andere materialen in huis verslechtert. Het echte probleem is echter dat het een bron van bacteriën en schimmels is die je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Hoewel je in het begin misschien eerst geïrriteerd raakt door de vochtige geur die het afgeeft, wordt schimmel steeds meer verantwoordelijk voor allergieën en andere ademhalingsproblemen. Daarom moet je maatregelen nemen om schimmel te bestrijden voordat het zich gaat uitbreiden. Op die manier kan je het welzijn van iedereen in je huis verzekeren.

In het artikel van vandaag willen we enkele aanbevelingen en natuurlijke producten met je delen waardoor schimmel verwijderen gemakkelijk gaat zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Ben je klaar om ze thuis te proberen? Let dan goed op!

Met deze tips kun je schimmel verwijderen uit je huis

Voordat je schimmel probeert te verwijderen met commerciële producten, moet je weten hoe je de groei van schimmel het best kunt beheersen.

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die je zullen helpen om overmatige vochtigheid in je huis te voorkomen. Op die manier worden de plaatsen waar deze micro-organismen zich kunnen ontwikkelen beperkt.

Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is

Je huis ventileren helpt schimmels verwijderen

Je ramen en deuren minstens één keer per dag openen is een eenvoudige manier om schimmel, mijten en andere organismen die zich in je huis verzamelen te verminderen.

Wanneer de lucht circuleert zullen vochtige gebieden op natuurlijke wijze worden gedroogd. Hierdoor zal het milieu dat schimmels en micro-organismen nodig hebben om te groeien veranderen. Dit verklaart ook waarom een korte ventilatieperiode onaangename geuren helpt neutraliseren die vaak binnenshuis blijven hangen.

Bedek de schimmel niet

Eén van de grootste fouten die mensen maken wanneer ze de aanwezigheid van schimmels in hun huizen proberen te verbergen is om schimmelvlekken te bedekken met meubels, stoffen of iets dergelijks. Dit voorkomt dat de lucht rond de aangetaste gebieden circuleert, waardoor de schimmel nog meer kan groeien. Het is het best om dit gebied vrij te houden, om zo te voorkomen dat het probleem verergert.

Zorg dat er geen natte kleding in huis hangt

Natte kleren kan je beter buiten drogen

Hoewel je misschien denkt dat het onschadelijk is om je was binnen op te hangen, kan dit toch negatieve gevolgen hebben voor je ademhalingsproblemen. Vochtigheid bevordert de groei van schimmels en mijten, vooral als je in bepaalde gebieden al een aantal voor de hand liggende schimmelplekken hebt. Het gebrek aan lucht zorgt er ook voor dat je kleding niet volledig droogt, wat leidt tot onaangename geuren die moeilijk te verwijderen zijn.

Natuurlijke producten die schimmel verwijderen uit je huis

Veel natuurlijke producten hebben eigenschappen die oppervlakken desinfecteren en reinigen. Op die manier gaat schimmel verwijderen gemakkelijker. Dit zijn 100% milieuvriendelijke opties die je huis fris laten ruiken en geuren en vochtvlekken neutraliseren. Hieronder vind je meer informatie over de beste opties.

Witte azijn

Witte azijn helpt schimmel verwijderen

De samenstelling van witte azijn heeft interessante effecten op de schimmel die binnenshuis groeit. Het verwijdert donkere vlekken en zal iedere schimmel en bacterie verwijderen die zich in je huis bevindt.

Hoe moet je het gebruiken?

  • Verdeel dit product op je muren, badkamer of tegels waar sprake is van schimmel en laat het gedurende 15 minuten intrekken.
  • Verwijder na deze tijd alle resten met veel water en een borstel.

Zuiveringszout

Zuiveringszout of natriumbicarbonaat is een veelzijdig product met veel toepassingen in huis. Het heeft schimmelwerende, deodoriserende en antibacteriële eigenschappen en is geschikt voor veel schoonmaaktaken. Het valt op door zijn vermogen om de groei van schimmels te stoppen. Het gebruik van zuiveringszout elimineert donkere vlekken en sterke geuren.

Hoe moet je het gebruiken?

  • Bevochtig een ruime hoeveelheid zuiveringszout en wrijf met een borstel over het gewenste gebied.
  • Laat het 20 minuten intrekken voordat je het afspoelt.

Zeezout

Zeezout heeft een bijzondere kwaliteit waardoor het een uitstekende oplossing is voor schimmels. Dit mineraal desinfecteert oppervlakken en absorbeert ook vocht in gesloten ruimtes. Het wordt meestal direct in het probleemgebied gebruikt. Sommige mensen kiezen er ook voor om het te gebruiken om schimmelvorming in de eerste plaats te voorkomen.

Hoe moet je het gebruiken?

  • Wrijf veel zeezout op de aangetaste oppervlakken en verwijder het met een spons of borstel. Laat het eerst 20 minuten staan.
  • Je kunt ook kleine bakjes met veel zeezout vullen. Plaats ze op strategische locaties, zoals in de hoeken van de kamers of in kasten.

Schimmel verwijderen kan soms heel moeilijk zijn. Schimmel ontstaat meestal omdat het ontwerp van je huis of de gebruikte materialen vocht doorlaten. Als het probleem nog lange tijd aanhoudt, is het ‘t best om met een expert te praten om een geschikte oplossing te vinden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pasini, C., D’Aquila, F., Curir, P., & Gullino, M. L. (1997). Effectiveness of antifungal compounds againts rose powdery mildew (Sphaerotheca pannosa var. rosae) in glasshouses. Crop Protection. https://doi.org/10.1016/S0261-2194(96)00095-6
  • Moro, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio.
  • Mas, A., Troncoso, A. M., García-Parrilla, M. C., & Torija, M. J. (2015). Vinegar. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00726-1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.