7 voedingsmiddelen die de gezondheid van de longen verbeteren

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ons helpen, dankzij hun voedingsstoffen, om de gezondheid van onze longen te verbeteren. Wat ze doen is zorgen voor een optimale oxygenatie van het hele lichaam.
7 voedingsmiddelen die de gezondheid van de longen verbeteren
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 27 oktober, 2022

Ons dieet beïnvloedt de gezondheid van de longen. De longen zijn immers de organen die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de zuurstof die nodig is om te leven. Tegelijkertijd verdrijven ze de koolmonoxide die het lichaam niet nodig heeft.

Het effectief functioneren van de longen helpt verschillende soorten ziekten te voorkomen. Dit gebeurt niet alleen bij het ademen, maar ook omdat de longen verantwoordelijk zijn voor het filteren van gifstoffen en schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen.

Het probleem is dat aangezien de weefsels gevoelig zijn, hun gezondheid de neiging heeft om te verslechteren. Dit geldt vooral als een persoon voortdurend wordt blootgesteld aan een vervuilde omgeving.

Daarom is het essentieel om op te letten en gewoontes aan te nemen die helpen om de longen te beschermen en hun functies te optimaliseren.

In dit artikel willen we 7 voedingsmiddelen aanbevelen die helpen om de longen met behulp van je voedingspatroon te zuiveren. Dit komt door hun eigenschappen.

Eet deze voedingsmiddelen!

1. Selderij voor de gezondheid van de longen

Gesneden selderij
Selderij is een voedingsmiddel met vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Het heeft het vermogen om vloeistoffen te verwijderen die in de weefsels worden vastgehouden. Tegelijkertijd is het ideaal om ontstekingsziekten te voorkomen.

Het regelmatige gebruik beschermt de gezondheid van de longen, vergemakkelijkt de reiniging van de luchtwegen en verbetert het oxygenatieproces van de cellen.

Hoe wordt het gebruikt?

 • Bereid eerst een thee van selderij en drink dit 2 tot 3 keer per dag.
 • Voeg selderij ook toe aan je smoothies en salades.

2. Oregano

Dit kruid wordt bij het koken gebruikt als specerij, maar het is ook een grote bondgenoot voor de gezondheid van de longen en luchtwegen.

Het heeft reinigende en antioxidante eigenschappen die, wanneer het is opgenomen, de eliminatie van gifstoffen die de weefsels beïnvloeden stimuleren.

Hoe wordt het gebruikt?

 • Bereid eerst een infusie voor van oregano en drink het eenmaal per dag.
 • Voeg het ook toe aan je soepen, smoothies en stoofschotels.

3. Wortelen

Bosje wortelen
Wortels zitten in de groep van superfoods. Ze bieden belangrijke hoeveelheden vitamine A en C. Deze zijn allemaal nodig om de reparatie van weefsels en epitheelcellen te stimuleren. Wanneer ze worden geconsumeerd, vooral wanneer ze rauw zijn, helpen ze bij het elimineren van gifstoffen die worden vastgehouden in de longen, waardoor vroegtijdige achteruitgang wordt voorkomen.

Hoe wordt het gebruikt?

 • Drink 2 tot 3 keer per dag wortelsap.
 • Voeg ook rauwe wortels toe aan salades en smoothies.
 • Bereid ook gepureerde wortelsoep en stoofpot.

4. Groene thee

Groene thee is populair geworden vanwege zijn potentieel om mensen te helpen met afvallen. Het is belangrijk om te weten dat het ook gunstig is voor gezonde longen.

Deze drank biedt krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Het helpt de weefsels van deze organen te beschermen.

Hoe wordt het gebruikt?

 • Drink minstens 3 keer per week 1 kopje.
 • Gebruik het ook om detox-smoothies te bereiden.

5. Grapefruit

Grapefruit en glas grapefruitsap
Het eten van citrusvruchten is perfect om gifstoffen te verwijderen die het oxidatieproces van de cellen verstoren.

Toch vermelden we in dit geval grapefruit, omdat het weinig calorieën bevat en veel voordelen biedt voor de gezondheid van de longen.

Het zijn oxidanten die de celactiviteit verbeteren en die kwaadaardige tumoren kunnen voorkomen.

Hoe wordt het gebruikt?

 • Bereid eerst een natuurlijk grapefruitsap en drink dit 2 of 3 keer per week op een lege maag.
 • Voeg het sap ook toe aan smoothies.

6. Knoflook

Knoflook is een element dat helpt om de bronchiën te versterken. Tegelijkertijd vermindert het obstructies die ademhalingsproblemen veroorzaken.

De antioxidante en ontstekingsremmende middelen versterken de gezondheid van de longen. Het minimaliseert ook de achteruitgang van weefsels veroorzaakt door vrije radicalen.

Hoe wordt het gebruikt?

 • Eet dagelijks 1 teentje rauwe knoflook.
 • Voeg ook knoflook toe aan je soepen, stoofschotels en smoothies.

7. Bosbessen

Bakje met bosbessen
Bosbessen zitten vol met antioxidanten die helpen om de longen en andere vitale systemen van het lichaam te beschermen.

De vitaminen en mineralen beschermen weefsels en cellen. Deze minimaliseren acties van de vrije radicalen en gifstoffen.

Hoe wordt het gebruikt?

 • Drink minimaal 3 keer per week een glas bosbessensap om de longen te zuiveren.
 • Voeg ze ook toe aan salades of eet ze vers.

Ben je geïnteresseerd in het verzorgen van je longen? Laat deze voedingsmiddelen vanaf nu dus niet meer weg uit je dieet.

Eet ze regelmatig en kijk hoe goed ze zijn voor je ademhalingsstelsel. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.