Overproductie van slijm in de keel

Slijm in de keel kan het gevolg zijn van iets ingewikkelds, zoals een allergie of een ziekte, of het is gewoon een reactie op een slechte gewoonte. Lees hier hoe je er een einde aan kunt maken.
Overproductie van slijm in de keel

Laatste update: 23 mei, 2020

Te veel slijm in de keel hebben is een veelvoorkomend maar behoorlijk vervelend symptoom, vooral in de herfst- en winterseizoenen. Het is meestal tijdelijk, maar het kan de luchtwegen enorm irriteren.

Slijmproductie is echter een afweermechanisme van ons immuunsysteem. Zo kunnen we onszelf beschermen tegen bacteriën en andere micro-organismen. Eigenlijk is het een nogal aspecifieke reactie.

Daarom kan slijm in de keel optreden vanwege veel verschillende oorzaken, variërend van roken tot veelvoorkomende allergieën. Hoewel het iets heel ongemakkelijks is dat vrijwel iedereen overkomt, weten maar weinigen van ons hoe ze dit kunnen verhelpen.

In dit artikel leggen we daarom de belangrijkste redenen uit waarom iemand dit overtollige slijm kan hebben. We vertellen je ook over enkele eenvoudige manieren om ervan af te komen.

Waarom ontstaat er slijm in de keel?

Zoals we hierboven vermeldden, kan slijm ontstaan door talrijke en diverse oorzaken. Allereerst is de meestvoorkomende oorzaak een postnasale drip. Dit is wanneer er een opeenhoping van slijm in de neus is die uiteindelijk door de keel naar beneden gaat. Postnasale drip treedt op als gevolg van bijvoorbeeld rhinitis of sinusitis.

Rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies, die allergisch of niet-allergisch kan zijn. Het komt veel voor bij mensen die allergisch zijn voor pollen of gewoon verkouden zijn.

Overproductie van slijm in de keel door bijvoorbeeld allergie

Sinusitis is de ontsteking van het slijmvlies in de neusbijholten. Dit zijn de holtes in onze schedel, naast de neusgaten. Het komt vaak voor dat slijm in de keel verschijnt wanneer er een infectie door een virus of bacterie in de keel zit.

Ook kan het te wijten zijn aan een afwijking van het neustussenschot. Deze situatie komt veel voor, net als slijm in de keel veroorzaakt door roken en allergische processen.

Ja, je leest het goed, roken is een van de belangrijkste oorzaken van slijm in de keel. Dit komt omdat tabak een giftige stof is die continu je ademhalingsslijmvlies irriteert. Daarom kun je er alleen vanaf komen als je stopt met roken.

Tot slot merken we nog op dat elk type infectie slijm in de keel kan veroorzaken. De meestvoorkomende zijn:

  • Tonsilitis
  • Faryngitis 
  • Bronchitis

Het lichaam reageert door slijm te produceren om te voorkomen dat het micro-organisme zich verspreidt en de infectie verergert.

Kun je slijm in je keel verminderen?

Je hoeft niet je toevlucht te nemen tot medicijnen om het slijm in je keel te verminderen. Veel eenvoudige maatregelen kunnen je helpen de symptomen te verlichten of ze volledig te elimineren.

Veel water drinken helpt
  • Probeer je omgeving een goede luchtvochtigheid te geven. Gebruik hiervoor een luchtbevochtiger of ga naar de omgeving van een grote hoeveelheid water (zoals een meer of de zee).
  • Drink veel vloeistoffen.
  • Probeer eens te gorgelen met water en zout. Dit helpt om het slijm enigszins van de keel los te maken. Je kunt ook neusdruppels proberen.
  • Om keelirritatie te voorkomen is het raadzaam om je huis of de plek waar je verblijft te ventileren. Je kunt zelfs gaan wandelen in schone, ongerepte natuurgebieden, weg van verkeer en rook.
  • Uiteraard is het cruciaal dat je tabak vermijdt, omdat het irriterend is en een van de hoofdoorzaken van slijm in je keel.
  • Een andere aanbeveling is om je hoofd verhoogd te houden als je slaapt. Je kunt bijvoorbeeld twee kussens of een deken gebruiken om het wat omhoog te houden. Zo voorkom je dat het slijm zich ophoopt in je keel.

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant om te lezen:
Gorgelen met baking soda en water voor de keel

Conclusie

Slijm in de keel is een zeer ongemakkelijke situatie, maar komt ook vrij vaak voor. Het kan te wijten zijn aan zoiets als een allergie of een ziekte, of het is gewoon een reactie op een schadelijke gewoonte.

Hoe dan ook, probeer het inslikken van je slijm (link in het Engels) te vermijden. Als je verkouden bent of een verstopte neus hebt, snuit dan regelmatig je neus. Als je dit namelijk niet doet komt al het slijm dat zich hier bevindt uiteindelijk in de keel terecht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.