De oorzaken van pijn op de borst bij hoesten

15 september 2019
Pijn op de borst bij hoesten is een veelvoorkomend symptoom bij mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen van de luchtwegen. Ontdek in dit artikel de mogelijke oorzaken.

Pijn op de borst bij hoesten kan alarmerend zijn. Mensen associëren het namelijk vaak met de longen of het hart en denken dat het een teken is van een groot gezondheidsprobleem.

De oorzaken van pijn op de borst bij hoesten

Een vrouw met pijn op de borst

Deze pijn komt veel voor bij mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen van de luchtwegen. Hieronder leggen we de mogelijke oorzaken uit.

De griep

Influenza is een van de meestvoorkomende virale infecties wereldwijd. Het manifesteert zich meestal abrupt, met ernstige symptomen vanaf bijna het eerste moment. De belangrijkste symptomen van griep zijn onder andere:

 • koorts
 • hoofdpijn
 • rillingen
 • spierpijn en pijn op de borst

Griepsymptomen zijn meestal ernstiger en langduriger dan die van een verkoudheid. Het is normaal om pijn op de borst te hebben als je griep hebt. Dit kan verergeren als de patiënt ook hoest.

Dit artikel vind je zeker ook interessant:
Uienbehandeling voor hoest, allergieën of griep

Gewone verkoudheid

Een verkoudheid is een virale infectieuze ademhalingsaandoening. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en de symptomen zijn sterker in de eerste drie dagen.

Naast algemene malaise, keelpijn en toegenomen slijm, is hoest ook een van de meestvoorkomende symptomen. Als je vaak moet hoesten, dan kan het zelfs pijn op de borst veroorzaken.

Symptomen van een verkoudheid manifesteren zich geleidelijk na de derde dag van blootstelling en duren ongeveer een week. De belangrijkste symptomen van een verkoudheid zijn:

Het feit dat het de luchtwegen beïnvloedt, maakt het daarom één van de belangrijkste oorzaken van pijn op de borst bij hoesten.

Acute bronchitis

Bronchitis is de ontsteking van de bronchiën. Na een infectie of ontsteking van de bronchiën neemt het vermogen om te ademen af. De symptomen die veroorzaakt worden door bronchitis zijn:

 • piepende ademhaling
 • slijm
 • hoesten
 • pijn op de borst en rug

De belangrijkste oorzaak van bronchitis is meestal een virale infectie. Het is vaak het gevolg van een slecht behandelde verkoudheid. Het kan echter ook veroorzaakt worden door een bacteriële infectie.

Astma en pijn op de borst bij hoesten

Astma is een chronische aandoening die de vernauwing van de luchtwegen veroorzaakt als gevolg van een ontsteking. Het beïnvloedt de luchtwegen, waardoor deze ontsteken en vernauwen.

Als de diagnose niet wordt gesteld en het wordt niet goed behandeld, is het heel gebruikelijk om kortademigheid, een piepende ademhaling of pijn op de borst te hebben tijdens het hoesten.

Hier volgen enkele symptomen van astma:

 • kortademigheid
 • hoest met slijm
 • piepende ademhaling
 • pijn op de borst bij hoesten

Lees ook:
Stekende pijn in de borst: is het ernstig?

Pneumothorax

Pneumothorax, ook bekend als een klaplong, treedt op wanneer de long is geperforeerd en er lucht uit ontsnapt. Het directe gevolg van een klaplong is dat de ruimte rond de longen vervolgens volloopt met lucht.

Hierdoor kan deze ruimte niet uitzetten, wat voor de hand liggende symptomen veroorzaakt zoals pijn op de borst en kortademigheid. De druk die de lucht uit de longen veroorzaakt, leidt vervolgens tot pijn op de borst. Deze pijn verergert ook bij hoesten.

Verwondingen aan het bewegingssysteem en pijn op de borst bij hoesten

Wanneer iemand letsel oploopt aan de borstspieren of botten of spieren of botten daar in de buurt, zal de pijn toenemen bij het hoesten. Breuken of scheuren in de ribben, ribbenkast, borstbeen of wervelkolom, veroorzaken ook ernstige pijn op de borst bij hoesten. Deze pijn kan zich ook manifesteren bij ademhalen, staan of terwijl je bepaalde bewegingen maakt.

Costochondritis

Een vrouw die hoest

Alle ribben, behalve de laatste twee, zijn verbonden met het borstbeen door middel van kraakbeen. Wanneer dit kraakbeen ontstoken raakt, veroorzaakt het een blessure die bekend staat als costochondritis of costosternaal syndroom.

Het belangrijkste gevolg van deze blessure is een scherpe pijn op de borst die verergert bij hoesten of als je bepaalde bewegingen maakt. Costochondritis is daarom een van de belangrijkste oorzaken van deze pijn. De belangrijkste oorzaken van costochondritis zijn:

Conclusie

Zoals je hebt gezien kan pijn bij het hoesten worden veroorzaakt door verschillende infectieuze processen en omstandigheden. Daarom, als de pijn op je borst niet te wijten is aan een simpele verkoudheid, is het het beste om een specialist te raadplegen.

 • Tabalipa, F. D. O., & Da Silva, J. (2012). Asma. Revista Brasileira de Medicina.

 • Santos González, G., Arrola Cantero, I., & Herrero Terradillos, P. (2011). Caso clínico: Dolor torácico, angor o fibromialgia. Enfermería En Cardiología: Revista Científica e Informativa de La Asociación Española de Enfermería En Cardiología.

 • Cabañero, A., Sueiro, A., & García, L. (2014). Neumotórax espontáneo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70884-4