Met natuurlijke remedies een eind maken aan hoofdpijn

Hoofdpijn is een aandoening waarmee we allemaal ooit al eens in ons leven te maken hebben gehad. Stress of jouw levensstijl kunnen mildere vormen van hoofdpijn veroorzaken. In die gevallen kan je gebruik maken van enkele natuurlijke remedies om er een eind aan te maken.
Met natuurlijke remedies een eind maken aan hoofdpijn

Laatste update: 18 juli, 2019

Hoofdpijn is waarschijnlijk één van de ziekten in je dagelijks leven die het moeilijkst zijn om mee om te gaan. Je kan echter zelf natuurlijke remedies maken. Ze kunnen je helpen om dit ongemak aan te pakken. Op die manier kan je een eind maken aan hoofdpijn.

Hoofdpijn kan jou meerdere keren per jaar treffen. Het wordt dan een verstoring in jouw dagelijkse routine. In dit artikel bekijken we vijf natuurlijke remedies die je kunnen helpen.

Waarom krijgen we last van hoofdpijn?

Hoofdpijn is één van de gezondheidsproblemen die het meest voorkomen. Het kan het gevolg van een kleine ontsteking in het inwendige deel van de schedel. In de meeste gevallen wordt het door buitensporige stress of slaapgebrek veroorzaakt.

In andere gevallen zijn stoornissen in het bloedvatenstelsel de oorzaak. De verwijding van de bloedvaten veroorzaakt een inwendige druk die dan verandert in die vervelende hoofdpijn.

Er zijn vele verschillende vormen van dit ongemak. Dat gaat van eenvoudige hoofdpijn tot meer complexe migraine. In het laatste geval kan de pijn lang blijven duren of kloppend zijn.

Samen met dit soort hoofdpijn kunnen ook andere symptomen optreden. Een voorbeeld is gevoeligheid voor licht. Dit treedt in de ernstigste gevallen op.

In het gewone dagelijks leven kan een lichte hoofdpijn makkelijk de kop opsteken. Die is dan het gevolg van factoren als stress, vervuiling of bepaalde gewoonten. Hiervoor bestaan enkele doeltreffende remedies. Deze middelen kunnen helpen om een eind te maken aan hoofdpijn.

Hoe kan je een eind maken aan hoofdpijn?

De verschillende behandelingen voor hoofdpijn zijn in verhouding rechtstreeks verbonden met de intensiteit van de pijn. Wanneer het ongemak echter met natuurlijke pijnstillers of medicijnen niet vermindert, dan kan je best een arts raadplegen.

Onthoud echter wel dat huisremedies voldoende kunnen zijn bij milde hoofdpijn. Laten we deze vijf remedies nu eens bekijken.

1. Neem een heet bad

Neem een heet bad

Een bad nemen is altijd een heilzame strategie om een eind te maken aan spanning. Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door buitensporige stress. Een warm bad kan dus voldoende zijn om een eind te maken aan hoofdpijn.

Als je natuurlijke oliën (aromatherapie) gebruikt, dan kunnen die ook doeltreffend zijn. Ze kunnen hoofdpijn en andere soorten problemen verhelpen.

Ingrediënten

Richtlijnen

 • Vul het bad met warm water en voeg de aromatische zouten toe.
 • Dompel jezelf onder in het water en rust gedurende 30 minuten.

2. Kamillethee

Kamillethee helpt bij hoofdpijn

Deze thee is rustgevend en ontstekingsremmend. Kamillethee blijkt een doeltreffende remedie te zijn voor bijna alles.

Het is beroemd om zijn eigenschappen. Kamille verlicht maagpijn en is heel doeltreffend om een eind te maken aan hoofdpijn.

Ingrediënten

 • 30 g kamille
 • 500 ml water
 • suiker naar smaak

Richtlijnen

 • Verhit het water tot het kookt.
 • Voeg dan de kamille toe en laat het gedurende enkele minuten trekken.
 • Zeef het daarna en giet het in een kop. Voeg suiker toe naar smaak.

3. Hoofdmassage

Masseer je hoofd en verlicht je hoofdpijn

Een hoofdmassage zorgt ervoor dat je de spanning in de spieren loslaat en de stimulatie van de bloedvaten tot rust brengt.

Je kan dus een hoofdmassage uitvoeren om de spanning te verlichten. Wil je een eind maken aan hoofdpijn, dan is dit één van de meest doeltreffende alternatieven.

Door op bepaalde punten van het oppervlak van de schedel te drukken kan je ervoor zorgen dat het ongemak verdwijnt. Vooral als je bij de massage lavendelolie gebruikt, kan je dit effect krijgen.

Ingrediënten

 • 5 druppels olie (olijfolie of kokosolie kunnen bijvoorbeeld werken)
 • 5 ml etherische lavendelolie

Richtlijnen

 • Voer de massage zachtjes en zonder ophouden uit. Je moet de slapen, het voorhoofd, de wenkbrauwen, de jukbeenderen en de kruin van je hoofd met cirkelvormige bewegingen masseren.
 • Verander deze beweging door ook op deze punten druk uit te oefenen en dit af te wisselen met kalmerende bewegingen.

4. Appelazijn

Met appelazijn kan je een eind maken aan hoofdpijn

Appelazijn biedt vele voordelen. Het kan onder andere helpen om spanning te verlichten. Dat betekent dus dat het geschikt is om een eind te maken aan hoofdpijn.

Deze remedie kan een beetje onaangenaam zijn. Toch is het een middel dat een snellere impact kan hebben. Kleine porties appelazijn innemen kan je hoofdpijn snel verlichten.

Ingrediënten

 • 200 ml water
 • 10 ml appelazijn

Richtlijnen

 • Drink tijdens de dag minstens drie glazen water waaraan je een eetlepel appelazijn toevoegt.
 • Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is. Te koud water kan immers voor nog meer spanning in het hoofd zorgen.

5. Een kompres met watermeloen

Maak een kompres met watermeloen

Je kan watermeloen of een ander koud middel gebruiken. Hiermee kan je een eind maken aan hoofdpijn die het gevolg is van hitte.

In vele gevallen heeft hoofdpijn te maken met hoge lichaamstemperaturen die door hitte veroorzaakt worden. In dit geval beveelt men aan om je hoofd met een kompres met watermeloen te verfrissen.

Ingrediënten

 • 1/4 watermeloen

Richtlijnen

 • Verwijder de schil.
 • Verwijder alle zaden.
 • Snij de watermeloen in dunne schijfjes en leg ze in de koelkast.
 • Daarna leg je ze gedurende ongeveer 20 minuten op je voorhoofd, jukbeenderen en slapen.

Druk in je hoofd is niets dat je te veel pijn zou mogen bezorgen. In de meeste gevallen is het niet meer dan een gevolg van een leven in een veeleisende maatschappij met een snel tempo. Als deze stoornis echter te vaak optreedt, dan is het iets om je zorgen over te maken.

Duurt een hoofdpijn meer dan 48 uur en verdwijnt het niet met de technieken die we vermeld hebben? Dan moet je een arts raadplegen. Deze natuurlijke remedies zullen echter nog steeds een geweldig hulpmiddel zijn als je ooit last krijgt van een milde hoofdpijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic Physician, 8(9), 3024–3031. https://doi.org/10.19082/3024
 • Damian, P., & Damian, K. (1996). Aromaterapia : el olor y la psique. Lasser Press Mexicana. Retrieved from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=P-WNv17tacwC&oi=fnd&pg=PA9&dq=aromaterapia&ots=eVVpYdxqvm&sig=o9BjYq34HYR-6Bay7mcunjJvxj4#v=onepage&q=aromaterapia&f=false

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.