Stekende pijn in de borst: is het ernstig?

In de meeste gevallen worden deze scherpe pijnscheuten veroorzaakt door gespannen spieren, angst of overmatige zorgen. Adem met het middenrif om te ontspannen.
Stekende pijn in de borst: is het ernstig?

Laatste update: 23 september, 2018

Een stekende pijn bij het ademhalen… Het voelt als duizenden speldenprikken in je borst en beperkt tijdelijk je ademhaling. Wat is de oorzaak hiervan? Is het een teken van iets ernstigs? Kalmeer eerst en kijk naar het verloop van de pijn en hoe het verandert.

Meestal worden deze alarmerende steken veroorzaakt door stress of angst. We zullen je meer vertellen in dit artikel.

Scherpe, stekende pijn!

Vrouw houdt hart van klei voor borst

Velen beschrijven het als korte, stekende pijn, als directe steken in het hart die plotseling opkomen en die de ademhaling beperken. We kunnen je vertellen dat dit een relatief veel voorkomend fenomeen is en dat we het allemaal wel eens hebben meegemaakt op een bepaald moment, maar hoewel het vaak voorkomt betekent het niet dat het moet worden genegeerd.

Wanneer je een van deze aanvallen ervaart, raden artsen aan deze richtlijnen te volgen:

 • Ga comfortabel zitten en probeer om te kalmeren.
 • Vergeet niet dat het binnen een paar minuten over zal gaan.
 • Ontspan en probeer rustig en langzaam te ademen; adem uit door de mond.
 • Meet je hartslag, als je dat kunt. Als je merkt dat die hoog is en samengaat met een snelle ademhaling en pijn die zich verspreid naar de nek of de armen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Nogmaals, in bijna 70% van de gevallen kan de oorzaak van deze aanvallen worden toegeschreven aan angst of stress.

Oorzaak 1: angst of stress

Vrouw heeft last van paniekaanval

Angst en stress zijn de nummer één oorzaak en mogen niet worden genegeerd, omdat stekende pijn in de borst een teken van iets ernstigs kan zijn.

Iets waar je je misschien niet bewust van bent: symptomen van stress of angst treden niet altijd op tijdens de stressvolle situatie. Het is mogelijk dat je je in een met stress en angst gevulde situatie bevindt en toch goed presteert gedurende de dag, maar dat de symptomen van angst en spanning opkomen als je weer thuis bent.

Als je thuis komt krijg je hoofdpijn, je wordt duizelig… En wat nog erger is, de symptomen kunnen de volgende ochtend weer verschijnen als je je aankleedt om naar je werk te gaan.

Deskundigen zeggen dat de meeste hartaanvallen en andere hartproblemen zich voordoen tijdens de vakantie en in het weekend, momenten waarop we verondersteld worden te ontspannen, maar het lichaam niet in staat is dit te doen.

De waarde van cortisol in het lichaam is dan te hoog en je begint symptomen zoals stekende pijn in de borst te ervaren. Het kan gebeuren als je zit te eten, tv aan het kijken bent of aan de telefoon bent, en dan ineens krijg je het gevoel dat je niet kan ademen.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van stekende pijn in de borst:

 • Gespannen spieren. De spanning stijgt zo veel dat het een probleem wordt en plotseling zijn we niet meer in staat om goed te ademen.
 • Vegetatieve hyperactiviteit (duizeligheid, hartkloppingen, zweten, klassieke tachypneu, gekenmerkt door snelle, intense ademhaling die kan leiden tot stekende pijn in de borst)

Wat kunnen we doen om de symptomen te verlichten?

Wat je als eerste moet doen is proberen te ontspannen en beginnen met ademhalen vanuit het middenrif. Hierdoor kunnen de longen zich volledig vullen met lucht. Hoe doe je dat?

Volg deze stappen:

 • Ga comfortabel zitten.
 • Plaats een hand op je buik, net boven de navel.
 • Adem langzaam door je neusgaten. Let op de beweging van je hand en de manier waarop je buik omhoog komt.
 • Houd de adem in gedurende twee seconden.
 • Neem met je mond de vorm aan alsof je op het punt staat een kaars uit te blazen.
 • Adem uit (langzaam blazen) gedurende vier seconden.

Oorzaak 2: hartproblemen

Het hart in de bortskas

Er zijn verschillende risicofactoren waar we ons bewust van moeten zijn:

 • Gewoonlijk stijgt het risico op hartproblemen tussen de leeftijden van 50 en 55.
 • Risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, een familiegeschiedenis van cardiale aandoeningen.

Het eerste wat we moeten doen als we het gevoel hebben een steek in onze borst te krijgen, is gaan zitten en de volgende richtlijnen volgen:

 • Kalmeer en volg de ademhalingstechniek die hierboven staat beschreven.
 • Hoe is je hartslag? Is hij snel? Onregelmatig, versnelt hij en wordt dan weer langzaam?
 • Als de pijn niet stopt na vijf minuten en intenser wordt, moet je meteen een arts raadplegen.
 • Raadpleeg ook onmiddellijk een arts als de pijn zich verspreid naar je nek, kaak of armen.
 • Als de pijn gepaard gaat met een sterk klemmend gevoel op de borst, wat het ademhalen merkbaar beperkt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het ongemak niet te ernstig wordt en vooral niet leidt tot de hierboven beschreven symptomen. Verzeker jezelf dat angst de meest waarschijnlijke oorzaak is, maar blijf er aandacht aan besteden!

Zorg goed voor jezelf, je verdient het! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.