Stekende pijn in de borst: hoe serieus moet je het nemen

In de meeste gevallen worden deze scherpe pijnscheuten veroorzaakt door gespannen spieren, angst of overmatige zorgen. Adem met het middenrif om te ontspannen.

Scherpe pijn bij het ademhalen… Het voelt als duizenden speldenprikken in je borst en beperkt tijdelijk je ademhaling. Wat is de oorzaak hiervan? Is het een teken van iets serieus? Kalmeer eerst en kijk naar het verloop van de pijn en hoe het verandert. Meestal worden deze alarmerende pijnen veroorzaakt door stress of angst. Wij zullen je meer vertellen in dit artikel.

Scherpe, stekende pijn!

Hart

Velen beschrijven het als kleine stekende pijn, als directe steken in het hart die plotseling komen en die de ademhaling beperken. We kunnen je vertellen dat dit een relatief veel voorkomend fenomeen is en dat we het allemaal wel eens hebben meegemaakt op een bepaald punt, maar omdat het vaak voorkomt betekent het niet dat het moet worden genegeerd. Wanneer je een van deze aanvallen ervaart, raden artsen aan deze richtlijnen te volgen:

 • Ga comfortabel zitten en probeer om te kalmeren.
 • Vergeet niet dat het binnen een paar minuten over zal gaan.
 • Ontspan en probeer rustig en langzaam te ademen; adem uit door de mond.
 • Meet je hartslag, als je dat kunt. Als je merkt dat die hoog is en samengaat met een snelle ademhaling en pijn die zich uitstrekt tot de nek of armen, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Nogmaals, in bijna 70% van de gevallen kan de oorzaak van deze aanvallen worden toegeschreven aan angst of stress.

Oorzaak 1: angst of stress

Paniekaanval

Angst en stress zijn de nummer één oorzaak en mogen niet worden genegeerd, omdat stekende pijn in de borst een teken van iets serieus kan zijn. Iets merkwaardigs dat je misschien niet weet: symptomen van stress of angst treden niet altijd op tijdens de stressvolle situatie; het is mogelijk dat je je in een met stress en angst gevulde situatie bevindt en toch goed te presteert gedurende de dag, maar dat de symptomen van angst en spanning ontstaan als je weer thuis bent.

Als je thuis komt krijg je hoofdpijn, je wordt duizelig… En wat nog erger is, de symptomen kunnen de volgende ochtend weer verschijnen als je je aankleedt om naar je werk te gaan.

Experts melden dat het hoogste aantal hartaanvallen en andere cardiale problemen zich voordoen tijdens de vakantie en in het weekend, momenten waarop we verondersteld worden te ontspannen, maar het lichaam niet in staat is dit te doen. Het niveau van cortisol in het lichaam is dan te hoog en symptomen zoals stekende pijn in de borst beginnen te verschijnen.

Het kan gebeuren als je zit te eten, tv aan het kijken bent of aan de telefoon bent en dan ineens krijg je het gevoel dat je niet kan ademen. Bekijk enkele van de meest voorkomende oorzaken van stekende pijn in de borst:

 • Gespannen spieren. De spanning stijgt zo hoog dat het een probleem wordt en plotseling zijn we niet meer in staat om goed te ademen.
 • Vegetatieve hyperactiviteit (duizeligheid, hartkloppingen, zweten, klassieke tachypneu, gekenmerkt door snelle, intense ademhaling die kan leiden tot stekende pijn in de borst)

Wat kunnen we doen om de symptomen te verlichten?

Wat je als eerste moet doen is proberen te ontspannen en beginnen met ademhalen vanuit het middenrif. Hierdoor kunnen de longen zich volledig vullen met lucht. Hoe doe je dat? Volg deze stappen:

 • Ga comfortabel zitten.
 • Plaats een hand op je buik, net boven de navel.
 • Adem langzaam door je neusgaten. Let op de beweging van je hand en de manier waarop je buik omhoog komt.
 • Houd de adem in gedurende 2 seconden.
 • Druk je lippen op elkaar alsof je op het punt staat een kaars uit te blazen.
 • Adem uit (langzaam blazen) gedurende vier seconden.

Oorzaak 2: hartproblemen

Hartproblemen

Er zijn verschillende risicofactoren we ons bewust van moeten zijn:

 • Gewoonlijk stijgt het risico op hartproblemen tussen de leeftijden van 50 en 55.
 • Factoren zijn: hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, een familiegeschiedenis van cardiale aandoeningen.

Het eerste wat we moeten doen als we het gevoel hebben van een steek in onze borst is gaan zitten en de volgende richtlijnen volgen:

 • Kalmeer en volg de ademhalingstechniek die hierboven staat beschreven.
 • Hoe is je hartslag? Is hij snel? Onregelmatig, versnelt hij en wordt dan weer langzaam?
 • Als de pijn niet stopt na vijf minuten en intenser wordt, moet je meteen een arts raadplegen.
 • Ook onmiddellijk een arts raadplegen als de pijn zich uitstrekt tot je nek, kaak of armen.
 • Als de pijn gepaard gaat met een sterke beklemming op de borst, wat het ademhalen merkbaar beperkt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het ongemak niet te ernstig wordt en vooral niet lijdt tot de hierboven beschreven symptomen. Verzeker jezelf dat angst de meest waarschijnlijke oorzaak is, maar blijf er aandacht aan besteden! Zorg goed voor jezelf, je verdient het!

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook