Post-vakantiesyndroom bij kinderen: hoe kun je helpen

Het post-vakantiesyndroom is de emotionele reactie van een kind op de terugkeer naar school met alles wat daarbij komt kijken. Door goed gebruik te maken van hun tijd kun je de angst verminderen. Lees hier meer!
Post-vakantiesyndroom bij kinderen: hoe kun je helpen

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het post-vakantiesyndroom bij kinderen is een voorbijgaande stemming die de aanpassing aan routines, waaronder het schoolleven, beïnvloedt. Het lijkt misschien normaal na een prachtige en leuke vakantie. Toch komt het slechts bij minder dan 8% van de kinderen voor.

De verwachting dat ze vroeg moeten opstaan om naar school te gaan nadat ze wekenlang hebben gedaan wat ze het liefste doen, is beangstigend. De waarheid is dat kinderen met hun enorme aanpassingsvermogen erin slagen deze hindernis zonder grote problemen te overwinnen. Het kan echter nooit kwaad om ze een handje te helpen.

De oorzaken van het post-vakantiesyndroom

Als kinderen het opleggen van routines in het begin afwijzen, ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de ouders. Zij zijn de hoofdrolspelers in de controle van de elementen die het dagelijks leven van het gezin vormen. Een deel daarvan hangt samen met de persoonlijkheid van het kind. Een ander deel komt overeen met:

  • de structuur van het gezin.
  • de opvoedstijl van de ouders.
  • conflicten op school.
  • gezondheidsproblemen.
  • pesterijen.
  • andere stressfactoren.

Volwassenen moeten oplettend zijn om waar mogelijk deze problemen zoveel mogelijk uit te sluiten, gezien de moeilijkheid van kinderen om uit te leggen wat er met hen gebeurt.

Misschien vindt je dit ook leuk:
Hoe kun je je kind helpen bij schoolmoeheid?

Hoe help je een kind het post-vakantiesyndroom te overwinnen?

Een jongetje heeft zijn hand voor zijn gezicht

Net als in veel andere conflictsituaties is communicatie de sleutel tot een oplossing. Het doorbreken van de stilte, het ostracisme en het doorbreken van de muur van slechte stemmingen en angst is een geweldige manier om de spanningen te verlichten. Het is echter niet makkelijk om zover te komen.

Vóór de tekenen van het post-vakantiesyndroom bij kinderen ontstaan (als ze bijvoorbeeld irritatie vertonen en de verplichte routine niet meer willen volgen), moeten we proberen hen niet te dwingen of verwijten maken.

In plaats daarvan moeten we hen betrekken bij de verantwoordelijkheden die de nieuwe schoolperiode met zich meebrengt. Dit is nog noodzakelijker als zij onlangs van school zijn veranderd.

De oorzaken vinden

Het vinden van de factoren die de stoornis veroorzaken is een eerste stap op weg naar het overwinnen van het post-vakantiesyndroom bij kinderen. Bekijk de schema’s van rust, spel en verantwoordelijkheden, en grijp in als ze elkaar overlappen.

Als je geen grote tegenslagen opmerkt als je het gezin van binnen bekijkt, ligt de oorzaak misschien extern. Kinderen kunnen moeite hebben met de woorden vinden als het probleem hen persoonlijk raakt.

Het is aan ons om vragen te stellen over klasgenoten en leraren, over de dag op school, om hen schooltaferelen te laten uitbeelden of tekenen. Elk uitingsmechanisme is geldig (Spaanse link).

Breng tijd met hen door om het post-vakantiesyndroom te helpen oplossen

Tijdens de vakantie hebben volwassenen vaak het grootste deel van hun tijd met de kinderen doorgebracht. De scheiding die het einde van de vakantie met zich meebrengt, kan dus niet goed worden ontvangen.

Een manier vinden om hen te begeleiden, hen naar school te brengen en even te blijven om afscheid te nemen, zijn manieren om je kinderen te helpen. Op die manier zijn de overgangen niet zo abrupt.

Zorg voor vertrouwen en zekerheid

Ouders hebben een kijk op problemen die gekleurd is door hun eigen ervaringen. Kinderen die zich onbeschermd voelen, gaan ervan uit dat de vervelende situatie een totale doodlopende weg is. Je moet samen een manier vinden om het probleem op te lossen.

Ken de omgeving om het post-vakantie stress syndroom te voorkomen

Ouders moeten aandacht besteden aan de omgeving waarin ze zich bewegen en waarmee kinderen omgaan. Dit geldt voor de omgeving en buiten het huis, waaronder buren, vrienden en school.

Volwassenen zouden de school regelmatig moeten bezoeken en moeten proberen gesprekken aan te knopen met de directie, de leerkrachten en hulpkrachten. Uit deze gesprekken kunnen ouders de kwaliteit van de omgeving van hun kinderen afleiden.

Volwassenen moeten proberen relaties die van invloed kunnen zijn op kinderen tot op de bodem uit te zoeken. Het gaat niet om overbescherming, maar om weten en erkennen dat veiligheid en vertrouwen op school een sociale en collectieve constructie is.

Hoe kan het post-vakantiesyndroom bij kinderen worden voorkomen?

Een blauwe rugzak met schoolspullen erin

Een strategie om het post-vakantiesyndroom bij kinderen te helpen voorkomen, is vooruit plannen. Schoolkalenders worden ruim van tevoren vastgesteld, dus laten we daar gebruik van maken, zodat in de agenda rekening wordt gehouden met vertragingen en onvoorziene gebeurtenissen.

Hieronder stellen we een reeks acties voor die te maken hebben met het autonome en persoonlijke beheer van roosters. Ze moeten echter worden aangepast aan smaken en behoeften, en aan werk- en sociale verplichtingen.

Samen met je kind schoolbenodigdheden klaarmaken

Ouders kunnen de kinderen ruim van tevoren betrekken bij het organiseren van hun schoolspullen. De geur van papier en de felle kleuren van inkt en stickers zijn altijd spannend. De rugzak klaarmaken en in orde brengen is een routine vooraf die de beste wensen kan opwekken.

Doe niets abrupt

Kinderen kunnen niet goed tegen plotselinge veranderingen. Als ze hebben uitgeslapen, is vroeg naar school gaan traumatisch. Van tevoren kunt je de wijzers van de klok bijstellen en de bedtijd steeds vroeger laten ingaan.

Voorbereiding heeft ook betrekking op onderwerpen en opdrachten. Het opfrissen van begrippen en het doornemen van hun teksten bereiden de kinderen voor op weer naar school gaan.

Een goed humeur overbrengen

Als zorgen en stress besmettelijk zijn, is een goed humeur dat ook. Het leven is ingewikkeld, maar we moeten onze kinderen beschermen.

Het gaat erom te begrijpen dat de emotionele intelligentie van het gezin tot stand komt op basis van allianties en ondersteunende netwerken die hun ontwikkeling vergemakkelijken.

De eenheid van het gezin baseert zijn succes op de vloeiende communicatie die overgangen, veranderingen en het overwinnen van stadia omhelst en viert. Bovendien moet het kind het gevoel hebben er deel van uit te maken, geïntegreerd en erkend te worden.

Planning is het ontwerpen van vrijheid

Volwassenen moeten de dagen van kinderen helpen indelen. Anders zal onnodig haasten ongemakkelijke factoren in het leven van kinderen introduceren. Haast duidt bijvoorbeeld op onvolwassenheid en is een stressfactor die van volwassenen op kinderen afstraalt.

Ook stapelen door uitstelgedrag taken zich op die vroeg of laat tot wanhoop zullen leiden. Als er echter een goede organisatie is, zullen ouders plannen en routines hebben die plezier en recreatie omvatten.

Kinderen hebben net zoveel plezier nodig als zuurstof. Het post-vakantiesyndroom is niets meer dan een symptoom van het gevoel dat ze hun vrijheid gaan verliezen. Het is essentieel om uitstapjes, leuke dingen en speelafspraken voor ze te plannen. Onthoud: terug naar school gaan kan en moet zowel leuk als spannend zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.