Hoe kun je milopita bereiden?

Als je van de Griekse keuken houdt, mag je dit dessert op basis van appel niet missen. Het heeft een zoete smaak en een voortreffelijke textuur.
Hoe kun je milopita bereiden?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 januari, 2023

Milopita is een typisch Grieks gerecht dat lijkt op een appeltaart. Het heeft een fantastische zoete smaak die bijna iedereen lekker vindt. Bovendien heeft het bepaalde positieve effecten op het lichaam door de aanwezigheid van het fruit erin. Daarom gaan we je leren hoe je het op een eenvoudige manier kunt bereiden om maximaal van deze bereiding te genieten.

Je moet er rekening mee houden dat desserts af en toe in het dieet kunnen worden opgenomen. Hoewel het waar is dat je het beste kunt kiezen voor een yoghurt of natuurlijk fruit voor de dag-tot-dag-routine, zal er niets gebeuren als je je routine een keer verandert en kiest voor iets zoets. Zolang je regelmatig beweegt, zou je lichaam daar geen last van moeten hebben.

Ingrediënten voor milopita

Om een voortreffelijke milopita te bereiden heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 500 gram appels
 • 70 milliliter citroensap.
 • 185 gram zachte boter.
 • 55 gram bruine suiker.
 • 1 theelepel gemalen kaneel.
 • 220 gram basterdsuiker.
 • 2 theelepels citroenschil.
 • 1 theelepel vanille-extract.
 • 2 eieren.
 • 120 gram bloem.
 • 1/2 theelepel bakpoeder.
 • 60 milliliter melk.
 • 2 theelepels poedersuiker.
 • 25 gram boter.
 • 1 eetlepel bloem.

Het is belangrijk op te merken dat, in tegenstelling tot wat tot een paar jaar geleden werd beweerd, boter veel gezonder is dan margarine. Het is waar dat het een hogere concentratie verzadigde vetzuren heeft, maar deze zullen van het cis-type zijn zolang het voedsel niet aan een agressief thermisch proces wordt onderworpen. Om deze reden is er niets om je zorgen over te maken.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Gemakkelijk en gezond recept voor wraps met kip en groenten

Stap voor stap

.

Appels en appelazijn
Profiteer van het appelseizoen om een eenvoudig recept te bereiden dat lijkt op appeltaart.
 • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
 • Snijd intussen de appels fijn. Schil ze eerst en verwijder de pitjes.
 • Knijp vlak daarna het citroensap erover om te voorkomen dat ze oxideren en een onsmakelijke kleur krijgen.
 • Doe ongeveer 60 gram boter in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
 • Voeg in dezelfde pan de bruine suiker en de kaneel toe en kook tot de ingrediënten zijn opgelost en er een homogeen mengsel ontstaat. Zet opzij.
 • Klop tegelijkertijd de eiwitten tot ze voldoende stijf zijn. Het is belangrijk dat bij het omkeren van de kom de eiwitten niet vallen.
 • Klop apart de eidooiers samen met nog 125 gram boter en 220 gram suiker. Voeg hier citroenrasp en vanille bij. Als het schuim is ontstaan, begin dan de bloem, het bakpoeder en de melk toe te voegen, maar alles beetje bij beetje.
 • Als het mengsel homogeen is geworden, giet er dan in twee helften de eiwitten bij en roer met omtrekkende bewegingen.
 • Doe al dit deeg in een beboterde en ingevette ronde taartvorm met een hoge rand om plakken te voorkomen.
 • Laat de appels goed uitlekken en leg ze bovenop het deeg door ze licht aan te drukken.
 • Giet de gereserveerde boter over de bovenkant en bak ongeveer 45 minuten.
 • Strooi bij het uit de oven halen poedersuiker over de milopita terwijl hij nog warm is.

De voordelen van appels

Appels zijn vruchten die verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Je moet ze echter eten in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding. Het is essentieel om tekorten aan voedingsstoffen, die de werking van het organisme negatief beïnvloeden, te vermijden.

Ze verbeteren de dichtheid van de darmmicrobiota

Een van de vezels die appels bevatten is pectine. Aangetoond (Engelse link) is dat dit dient als energiesubstraat voor de bacteriën die in het spijsverteringskanaal leven.

Dit verzekert hun overleving door hun dichtheid te vergroten. Vanaf dit punt zal de stofwisseling veel efficiënter functioneren, omdat de ontstekingsniveaus worden verminderd.

Opgemerkt moet worden dat de microbiota nu wordt beschouwd als een zelfstandig orgaan. Het heeft veel implicaties voor de gezondheidstoestand.

Het houdt zeer direct verband met de geestelijke, spijsverterings- en metabolische gezondheid. In feite zijn veel complexe en chronische aandoeningen gekoppeld aan dysbiose situaties waarbij nuttige bacteriën zijn veranderd of hun kolonies zijn verminderd.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
8 verschillende soorten appels en hun kenmerken

Regelt de darmtransit

Vrouw eet een appel
De appel is een vrucht die verschillende voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen biedt.

De vezels in appels dienen niet alleen om de functie van de microbiota te verbeteren, maar zijn ook nuttig voor het verhogen van de snelheid van de darmtransit door constipatie te verminderen.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nature Reviews wordt een dieet met weinig vezels beschouwd als een van de risicofactoren voor de ontwikkeling van darmgewoonteproblemen.

Deze dieetstrategie moet echter gecombineerd worden met andere die vezels echt functioneel laten zijn. Het is raadzaam om de hele dag door te zorgen voor voldoende vochtinname en de beoefening van lichamelijke activiteit te bevorderen, vooral krachtoefeningen. Als ondanks de uitvoering van deze veranderingen de constipatie niet verbetert, zal het nodig zijn een specialist te bezoeken.

Ze verminderen het risico om ziek te worden

Appels hebben in hun binnenste ook een goede hoeveelheid fytonutriënten met antioxidatieve capaciteit. Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende accumulatie ervan in de weefsels van het lichaam.

Dit effect is cruciaal om de ontwikkeling van complexe pathologieën te voorkomen, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Complementary & Integrative Medicine.

Het is essentieel om de processen van oxidatie en ontsteking in het menselijk lichaam onder controle te houden, want als de organen overmatig worden bevorderd, kunnen ze hun functie niet efficiënt uitvoeren. Bovendien neemt in dit verband de incidentie van mutaties en problemen met celreplicatie toe.

Het is altijd het beste om de consumptie van fruit te combineren met groenten. Beide soorten voedsel concentreren in hun binnenste een grote hoeveelheid flavonoïden die kunnen zorgen voor het behoud van een goede gezondheidstoestand. Ze helpen voorkomen dat ontstekingen overmatig worden bevorderd, wat beschermt tegen veel complexe ziekten.

Contra-indicaties van milopita

Je kunt af en toe milopita eten in de context van een gevarieerde voeding. De consumptie ervan moet echter worden vermeden als er een diabetische toestand is ontstaan. In dat geval zou het gehalte aan enkelvoudige suiker kunnen leiden tot stress bij de alvleesklier of een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel. Daarvan denkt men dat het op middellange termijn schadelijk voor het lichaam is.

Het is ook niet geschikt voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes. In deze situaties zal het nodig zijn speciale aandacht te besteden aan het dieet en prioriteit te geven aan de consumptie van verse voedingsmiddelen met een laag gehalte aan enkelvoudige koolhydraten. Anders kan het de toekomstige metabole gezondheid van het kind aantasten.

Bereid milopita op een eenvoudige manier

Zoals je hebt gezien, is het heel eenvoudig om een voortreffelijke appelmilopita te bereiden. Het kost je niet veel tijd en het resultaat kan iedereen met een zoetekauw tevreden stellen.

Bovendien is het hoofdingrediënt een van de vruchten met het hoogste vezelgehalte ter wereld, dat essentieel is voor de goede werking van de darmmicrobiota.

Om je gezondheid te verbeteren, moet je echter niet vergeten dat het essentieel is om een goede voeding te combineren met andere leefgewoonten.

Deze omvatten de beoefening van regelmatige lichaamsbeweging en een goede rust. Het is noodzakelijk om minstens 7 uur per dag te slapen om het lichaam optimaal te laten herstellen, waardoor het evenwicht op hormonaal niveau tot stand komt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
 • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
 • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.