8 verschillende soorten appels en hun kenmerken

Appels zijn populair, maar weet je welke soort je eet? Kijk welke je favoriet is en welke voordelen ze bieden voor je gezondheid.
8 verschillende soorten appels en hun kenmerken
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Appels zijn een zeer populaire vrucht. Het is een pitvrucht, net als met peren en kweeperen. Er zijn verschillende soorten appels naar ieders smaak met allemaal een eigen mate van zoetheid. Zo zijn wel 7500 variëteiten met kleuren variërend van rood, groen en geel erkend. Slecht een klein aantal daarvan wordt commercieel geproduceerd.

Vanuit voedingsoogpunt zijn de gezondheidsvoordelen bekend, want appels bevatten antioxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen van het eten van appels zijn en gaan we in op enkele variëteiten die je in de winkel kunt vinden en hun eigenschappen.

Voedingskenmerken van de appel

Voedingskundig gezien verschillen de waarden bij alle appelvariëteiten niet al te veel. Wat wel varieert is hun zuurgraad, vorm en kleur. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA- Engelse link) bevat 100 gram appel onder andere:

 • 48 kilocalorieën.
 • 86,7 gram water.
 • 0,27 gram eiwit.
 • 0,13 gram vet.
 • 12,8 gram koolhydraten waarvan 10 gram suikers.
 • 2,7 gram vezels.
 • 11 milligram fosfor.
 • 4 milligram magnesium.
 • 4 milligram vitamine C.
 • 3,4 milligram choline.
 • 2 microgram vitamine A.
 • 90 milligram kalium.

De voordelen van appels

There are many apple varieties.
Appels hebben een hoog watergehalte, dus dragen ze bij aan de dagelijkse hydratatie.

De voordelen van appels zijn talrijk. Ze variëren van hun hoge gehalte aan antioxidanten tot de vezels die bijdragen tot de darmgezondheid. Hier geven we meer informatie over de drie belangrijkste voordelen van appels.

1. Vezelgehalte

Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Onoplosbare vezels verminderen de opname van cholesterol in het spijsverteringsstelsel. Het Noord Californische ministerie van Landbouw beweert dat het eten van een appel per dag het slechte cholesterol of LDL cholesterol met 8-11% verlaagt. Het eten van twee appels per dag verlaagt het met 16%.

Bovendien dragen vezels bij tot een goede darmgezondheid door de ontlasting zachter te maken en zo constipatie te verminderen. Bij waterige ontlasting maken oplosbare vezel de ontlasting juist vaster, zodat het ook diarree kan verminderen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Eet je wel echt voldoende vezels?

2. Hoog gehalte aan antioxidanten

Deze vrucht heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, zoals bètacaroteen (17 microgram). Ook bevat het 13 microgram cryptoxanthine. Daarnaast levert een appel flavonoïden zoals catechine, epicatechine en procyanidine B2.

Antioxidanten voorkomen de oxidatie van cellen. Dit doen ze door vrije radicalen te bestrijden. Dat zijn stoffen die door het lichaam als afval geproduceerd worden. Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor het proces van oxidatieve stress, dat in verband gebracht wordt met veroudering.

3. Gunstig bij hart- en vaatziekten

Onderzoek (Engelse link) heeft een verband aangetoond tussen de consumptie van flavonoïden in appels en de vermindering van hart- en vaatziekten en cerebrovasculaire ziekten. Een van de redenen dat appels dit effect kunnen bereiken is te danken aan het feit dat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen helpen beperken.

Bij studies op muizen (Engelse link) werd ontdekt dat het eten van appels de ophoping van vet in de slagaders van het hart kan verminderen.

8 verschillende soorten appels en hun kenmerken

Hoewel er ontelbare soorten appels zijn, beschrijven we hier de populairste commerciële soorten die je waarschijnlijk wel eens in je plaatselijke groentewinkel of op de markt gezien hebt.

1. Fuji appel

Deze appel is afkomstig uit de stad Fujisaki. Het is een kruizing van de appels Red Delicious en Ralls Janet. Tot zijn kenmerken behoort zijn ronde vorm, de egale rode kleur, knapperigheid, stevig vruchtvlees, maar ook  sappigheid, zoetheid en aroma. Zijn zuurgraad is minimaal.

2. Royal Gala

Deze variëteit is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Deze appel is dieprood met variaties van geel tot oranje. De vorm is rond met een kleine tot middelgrote omvang. Hij is zoet met een vleugje zuur, aromatisch, en met een sappig, wit en romig vruchtvlees.

3. Honeycrisp

Deze appel komt oorspronkelijk in de staat Minnesota in de Verenigde Staten. Het is een knapperige vrucht, met een kleur die ergens tussen helderrood en lichtgroen ligt. Het vruchtvlees is zoet, met een licht vleugje zuur.

4. Granny Smith

De Granny Smith is een hybride appel: het resultaat van een kruising van twee soorten. Hij ontstond in 1868 in Australië, nadat grootmoeder Mary Ann Smith Sherwood de eerste enting had gemaakt. Hij heeft een diepgroene tint, hoewel hij ook roze kan zijn. De appels zijn rond, met sappig wit vruchtvlees, dat zowel wrang als knapperig is. Het aroma is delicaat.

5. Red Delicious

Red apples.
Sommige appelvariëteiten zijn ontstaan door kruising en enting tussen planten.

Dit is een appel met een dikke rode schil van gemiddelde zoetheid. Hij is aromatisch met sappig vruchtvlees. Doordat bij het kweken van deze appel echter meer op houdbaarheid dan op smaak werd gelet is nam de populariteit af.

6. Golden Delicious

Dit is een zeer populaire, zoete appel met stevig wit vruchtvlees. De schil is glad en dun met kleine sproetjes op een lichtgroene ondergrond. In feite hoeft hij zelden geschild te worden.

7. Empire

De Empire appel is ook inheems in de Verenigde Staten en een van de populairste soorten. Het is een kruising tussen de McIntosh en Red Delicious. Hij heeft een milde smaak met een licht zuurtje. Het is een van de soorten met de hardste textuur, en is bovendien erg sappig.

8. Winesap

Dit is een appel uit de Amerikaanse koloniale tijd die bij uitstek geschikt is om appelcider van te maken, vanwege zijn pittige smaak. Deze appel kan echter ook prima zo gegeten worden of gebruikt worden om te koken. De textuur is meestal zacht, purperrood, en met een grootte die varieert van middelgroot tot klein.

Kies een van deze soorten appels en profiteer van de voordelen ervan

Het eten van appels is dus een gezonde gewoonte die veel voordelen met zich meebrengt. Het is aan te bevelen om maximaal twee appels per dag te eten. Eet je er meer, dan is er kans op gewichtstoename en een verhoogde bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het verstandig om ook andere vruchten in je eetpatroon op te nemen.

Ga naar de markt in je buurt en zoek uit welke soorten appels daar verkocht worden. We hebben je iets over de meest populaire soorten verteld, maar je vindt misschien bij jou in de buurt nog andere variëteiten. Probeer ze allemaal om te weten te komen welke je het lekkerst vindt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Auclair S, Silberberg M, Gueux E, et al.: Apple polyphenols and fibers attenuate atherosclerosis in apolipoprotein E-deficient mice. J Agric Food Chem. 2008;56: 5558-63.
 • Mink PJ, Scrafford CG, Barraj LM, et al.: Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2007; 85: 895-909
 • Palomo I. EL CONSUMO DE MANZANAS CONTRIBUYE A PREVENIR EL DESARROLLO DE ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES Y CÁNCER: ANTECEDENTES EPIDEMIOLÓGICOS Y MECANISMOS DE ACCIÓN. Rev Chil Nutr Vol. 37, Nº3, Septiembre 2010
 • USDA. Apples, raw, without skin. 2018.
 • Melendez A. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. ALAN v.54 n.2 Caracas jun. 2004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.