Waarom het belangrijk is om groenten en fruit te eten volgens de WHO

De WHO heeft voorgesteld om meer groenten en fruit te eten om het risico op niet-overdraagbare ziekten te verkleinen. Wat moet je weten? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Waarom het belangrijk is om groenten en fruit te eten volgens de WHO
Minerva Camero Albella

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Minerva Camero Albella.

Laatste update: 07 november, 2022

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vertelt ons vaak wat we moeten eten om gezond te zijn. In dit artikel leer je alles wat de WHO zegt over waarom het belangrijk is groenten en fruit te eten.

En, zoals je al weet, is het eten van een passende hoeveelheid groenten een van de eetgewoonten die samengaan met een betere staat van welzijn. Het kan ook helpen om bepaalde ziekten te voorkomen!

De cijfers spreken voor zich

Groenten en fruit

Het eten van groenten en fruit kan het risico op o.a. diabetes, en hartziekten verminderen. Ze uit je voeding schrappen kan echter het risico op chronische ziekten verhogen.

Volgens rapporten van de WHO zouden 1,7 miljoen levens  wereldwijd gered kunnen worden door alleen al de hoeveelheid groenten en fruit die we eten te verhogen. Het blijkt dat we, alleen al door gemiddeld 4 ons daarvan in ons dagelijks dieet op te nemen, chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartziekten kunnen voorkomen.

In een soortgelijke trant berekent de WHO dat diëten met te weinig groenten en fruit over de hele wereld ongeveer 19% van de gastro-intestinale kankers, 30% van de ischemische hartziekten en bovendien 11% van de beroertes veroorzaken. Dit wordt bewezen in een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology  (Engelse link).

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Eet vijf stuks groenten en fruit per dag en leef langer

Is het in de mode om groenten en fruit te eten?

Hoewel het waar is dat het aantal mensen dat kiest voor een dieet rijk aan groenten en fruit de laatste tijd toeneemt, gaat dit verder dan een trend.

Meer mensen kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet, sommigen misschien omdat het in de mode is en anderen om uiteenlopende factoren, van religieuze redenen tot respect voor de dieren. Het is echter heel belangrijk te weten hoe je naar deze levensstijl kunt overschakelen.

Modieus of niet, groenten en fruit zijn nodig om een goede gezondheid te behouden en ziekten te voorkomen. De combinatie van deze voedingsmiddelen met andere die deel uitmaken van een evenwichtig dieet zal een goede toevoer van alle essentiële voedingsstoffen garanderen.

Dagelijkse groenten en fruit

Groente en fruit bij de groenteboer

Als het om het eten van fruit gaat, zijn er geen beperkingen aan de maximale hoeveelheid die we moeten eten. Professionals raden ons echter wel aan seizoensgroenten te eten, omdat die het meest vers zijn en meestal een goede prijs hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vertelt ons het volgende:

  • Eet minstens 4 ons of vijf porties groenten en fruit per dag.
  • Neem bij elke maaltijd groenten.
  • Bereid tussendoortjes met vers fruit en rauwe groenten.
  • Het is het beste om seizoensgebonden groenten en fruit te eten.
  • Eet een gevarieerd aanbod.

Daarnaast is er op wereldniveau de 5-dagelijkse organisatie (Spaanse link). Ze promoten informatie die mensen helpt om aan deze aanbevelingen te voldoen, en ze passen het zelfs per land aan!

Een rantsoen is het equivalent van:

  • Groenten en greens (1,5 tot 2 ons rauw en schoon). Ze benadrukken ook dat je 2 porties per dag moet eten.
  • Fruit (1,5 tot 2 ons rauw en schoon). Je kunt het beste 3 rantsoenen per dag consumeren.

Ga niet weg zonder dit ook gelezen te hebben:
De 9 gezondste tropische vruchten

Er zijn geen grenzen als het gaat om de maximale hoeveelheid die je kunt eten, de soort groente of fruit, of de bereidingswijze die je gebruikt. Bij de aanbevelingen suggereren ze een grote variatie aan groenten en fruit. Ze geven daarbij de voorkeur aan seizoensproducten om hun versheid en betere prijs.

Als er een groente of fruit is waar je niet mee overweg kunt, ben je niet verplicht het te eten. Je hoeft alleen maar dat product uit te kiezen dat je wel graag eet en het over de dag te verdelen.

Het is belangrijk om regelmatig groenten en fruit te eten

Zoals je ziet is het eten van groenten en fruit essentieel om een goede gezondheidstoestand te garanderen. Daarom moet je proberen deze voedingsmiddelen elke dag in je dieet op te nemen. Het doel daarvan is veroudering en het ontstaan van complexe ziekten te vertragen.

Als je de smaak niet lekker vindt, probeer ze dan met andere voedingsmiddelen te combineren en ze geleidelijk in je dieet op te nemen. Er zijn veel recepten die de textuur en smaak van groenten weten te verhullen, speciaal gemaakt voor mensen die niet gewend zijn ze te eten.

Als laatste opmerking, bedenk dat je altijd een voedingsdeskundige kunt bezoeken voor het geval je huidige dieet geëvalueerd moet worden of een gezonder menu moet worden samengesteld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.