Helpt cacao het cholesterolgehalte te verlagen? Dit is wat de wetenschap zegt

Als je het cholesterolgehalte moet verlagen, kan het regelmatig opnemen van cacao in je dieet een goed alternatief zijn. Tenminste om het lipidenprofiel te verbeteren.
Helpt cacao het cholesterolgehalte te verlagen? Dit is wat de wetenschap zegt
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 09 oktober, 2022

Cacao is een van de voedingsmiddelen die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, of op zijn minst de oxidatie van bepaalde lipoproteïnen te voorkomen. We hebben het hier over een hoogwaardig product dat een grote hoeveelheid fytochemicaliën bevat. Het is essentieel dat het regelmatig in het dieet voorkomt, hoewel niet altijd als chocolade met een hoog suikergehalte.

De meeste industriële vormen van cacao worden gekenmerkt door een overmaat aan enkelvoudige koolhydraten. Deze elementen kunnen een negatief effect hebben op de bloedsuikerspiegel, waardoor de alvleesklier harder moet werken. Bij mensen met een zittende levensstijl kan dit effect de ontwikkeling van diabetes type 2 veroorzaken.

Het verband tussen cacaoconsumptie en cholesterol

Plaque
Geoxideerde vetten in het bloed stapelen zich op en vormen zo atheroomplaques. Deoxidatie van cholesterol verminderen is hart- en vaatziekten voorkomen.

Volgens onderzoek(Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Hospital Nutrition zou regelmatige inname van cacao het lipidenprofiel kunnen verbeteren en het risico van atherogenese verminderen.

De studie werd echter uitgevoerd bij ratten, dus de gegevens zijn niet helemaal extrapoleerbaar naar mensen. In feite is er bij mensen weinig bewijs over de specifieke effecten van cacaoconsumptie op het cholesterolgehalte.

Wat wel bekend is, is dat de aanwezigheid van plantaardige voedingsmiddelen in de voeding de oxidatie van lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL) vermindert, wat het risico van cardiovasculaire pathologie zou verminderen.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Cardiovascular Medicine zijn het de LDL-c eiwitten die kunnen bijdragen tot de vorming van atheroomplaques.

Er is ook bewijs (Engelse link) voor de effecten van cacao bij het verlagen van de bloeddruk. Het handhaven van een hoge bloeddruk kan de incidentie van cardiovasculaire ongelukken verhogen.

Hoe je cacao in je dieet opneemt

Cacao consumeren is goed voor je gezondheid. Maar je moet het op de juiste manier in je dieet opnemen om er het meeste uit te halen.

De waarheid is dat je altijd de voorkeur moet geven aan de bittere soort, want die heeft de grootste hoeveelheid fytochemicaliën. Als je voor chocolade kiest, is het het beste dat die minstens 80% cacao bevat.

De meeste industriële chocolades hebben buitensporig veel toegevoegde suikers, met een laag cacaogehalte. Daarom zijn ze meestal niet positief voor de gezondheid van de stofwisseling, vooral niet als iemand ze in overmaat consumeert. Hoewel eenvoudige suikers niet het meest geschikt zijn, zou het in een context van hoge intensiteit lichaamsbeweging niet zo schadelijk zijn.

We kunnen zelfs soorten chocolade vinden die gemaakt zijn met palmolie of palmvet, een zeer onstabiele lipide die gemakkelijk in trans kan worden omgezet.

Het is raadzaam de aanwezigheid van translipiden in de voeding zo veel mogelijk te beperken. Deze hebben een zeer uitgesproken ontstekingskarakter, zodat ze de incidentie van veel ziektebeelden verhogen.

Het is altijd aan te bevelen cacaopoeder in de supermarkt te kopen om het aan verschillende recepten te kunnen toevoegen. Het combineert goed met havermout, yoghurt en melk. Er zijn veel mogelijkheden om er maximaal van te genieten.

Als je de organoleptische eigenschappen wilt verbeteren, en de bitterheid wilt verminderen, kun je een soort kunstmatige zoetstof aan de recepten toevoegen, maar overdrijf het niet. Er zijn bepaalde aanwijzingen dat sommige van deze stoffen de dichtheid en diversiteit van de microbiota verminderen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Vegan chocolademousse, een gezond dessert waar je dol op zult zijn

Pas op met het nuttigen van cacao voor het slapen gaan

Vrouw ligt wakker
De cafeïne die in cacao zit kan bij sommige mensen de slaap verstoren. Men kan het het beste ‘s morgens consumeren.

Cacao bevat een bepaalde hoeveelheid cafeïne of alkaloïde analogen. Daarom is het niet aan te bevelen het te consumeren voor je naar bed gaat.

De kwaliteit van de slaap zou erdoor kunnen verminderen, waardoor de slaap moeilijk te verzoenen is en het aantal onderbrekingen tijdens de nacht toeneemt. Het doorbreken van het circadiane ritme zou veel negatieve gevolgen kunnen hebben.

De beste tijd om cacao te consumeren is ‘s morgens. Zelfs als tussendoortje zou zinvol kunnen zijn.

Cacao kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen

Samenvattend concluderen sommige dierstudies dat cacao kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Dit is echter niet zo belangrijk als zijn vermogen om de oxidatie van lipoproteïnen te beperken, wat helpt beschermen tegen de ontwikkeling van cardiovasculaire pathologie. De effecten ervan op de bloeddruk zijn ook zeer opmerkelijk.

Men moet bedenken dat als het de bedoeling is de gezondheid te verbeteren, het niet alleen belangrijk is je op dieet te richten. Je moet namelijk een reeks gewoonten in zijn geheel bevorderen. Daaronder moet ook het belang van lichaamsbeweging benadrukt worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ahmad, M. N., & Amr, A. M. (2017). The effect of defatted cocoa powder on cholesterol-induced changes of serum lipids in rats. Nutricion hospitalaria34(3), 680–687. https://doi.org/10.20960/nh.1334
  • Hartley, A., Haskard, D., & Khamis, R. (2019). Oxidized LDL and anti-oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – Novel insights and future directions in diagnosis and therapyTrends in cardiovascular medicine29(1), 22–26. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2018.05.010
  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.