Hoe kun je havermout koken om optimaal van de eigenschappen te profiteren?

We laten je zien hoe je havermout het beste kunt koken, om het meeste te halen uit een van de beste ontbijtgranen die er zijn.
Hoe kun je havermout koken om optimaal van de eigenschappen te profiteren?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 07 november, 2022

Het kan gunstig zijn om havermout te koken om van zijn eigenschappen te kunnen genieten. Op die manier wordt het een voedingsmiddel met een betere spijsvertering, waardoor de voedingsstoffen beter benut worden en sommige stoffen die de opname ervan blokkeren, geïnactiveerd worden. Daarom is het aan te bevelen een reeks bewerkingen te volgen om het meeste uit deze graansoort te halen.

Alvorens te beginnen is het essentieel te benadrukken dat de inname van vezels essentieel is om op de lange duur een goede gezondheidstoestand te behouden. Havermout is een goede bron van dit element, dus de regelmatige opname ervan in de voeding zal zeer gunstig zijn voor de werking van het spijsverteringskanaal.

Hoe kun je havermout goed bereiden?

Haver levert complexe koolhydraten en vezels aan het lichaam.

Een van de belangrijkste punten voor je havermout kookt is dat je het een paar uur laat weken. Zo worden de bovengenoemde antinutriënten geïnactiveerd, wat later de voordelen ervan zal verbeteren. Het maakt voor de smaak niet uit of je het zonder weken eet, maar met dit eenvoudige proces krijg je een eindproduct van hogere kwaliteit.

Anderzijds kun je bij de bereiding beter melk in plaats van water als kookvocht kiezen. Niet alleen zal de havermout veel romiger zijn, maar het uiteindelijke gerecht zal ook een hogere voedingswaarde hebben.

Op deze manier bevat het niet alleen complexe koolhydraten en vezels, maar wordt er ook een flinke handvol eiwitten van hoge biologische waarde aan toegevoegd.

Deze elementen zijn bepalend gebleken (Engelse link) bij het voorkomen van ziektebeelden die met vetvrije massa te maken hebben.

Bij het koken is het echter geen goed idee om de kooktijd te overschrijden. Anders zal de havermout uiteindelijk te deegachtig en hard zijn. Het is beter het proces wat in te korten en een veel malser en aangenamer resultaat te bereiken vanuit organoleptisch oogpunt. Bovendien voorkom je zo dat het aan de bodem van de pan blijft kleven. We raden je aan van tijd tot tijd te roeren. We geven je hieronder meer details.

Recept voor het bereiden van havermout

Je kent de kernpunten al om havermout optimaal te koken. We brengen je nu een eenvoudig recept dat je regelmatig kunt klaarmaken om bij het ontbijt te eten. Het helpt je de dag met energie te beginnen en levert de essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Ingrediënten

De producten die je nodig hebt om het recept uit te voeren zijn:

 • 2 kopjes volle melk
 • 6 eetlepels havervlokken of havermout
 • Kaneel in poedervorm
 • Suiker of vloeibaar zoetmiddel

Stap-voor-stap instructies

 • Laat de havermout een paar uur weken.
 • Giet de granen dan af en doe alle bovenstaande ingrediënten behalve de kaneel in een steelpan.
 • Laat op een matig vuur ongeveer 10 minuten koken, terwijl je af en toe met een houten lepel roert.
 • Na deze tijd moeten de vlokken zacht zijn en de textuur moet licht deegachtig zijn. Dit is een aanwijzing dat de havermout klaar is.
 • Strooi er, om het af te maken, een beetje kaneel over en laat het tempereren.
 • Het kan zowel warm als koud gegeten worden.

Haver combineert heel goed met andere kwaliteitsvoedingsmiddelen, zoals fruit, noten of zaden. Deze producten kunnen aan het recept worden toegevoegd om de voedingsdichtheid van het gerecht te verhogen.

De voordelen van haver

Haver is een heerlijke en voedzame graansoort die in het gewone patroon in verschillende bereidingen kan worden verwerkt.

Haver is een van de graansoorten met het hoogste gehalte aan oplosbare vezels. Dit element werkt als een prebioticum, en genereert een zeer positief effect op de intestinale microbiota. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd is in The Journal of Nutritional Biochemistry. De beta-glucanen in haver stimuleren de groei van bacteriën en verminderen het risico op dysbiose.

Het is ook een voedingsmiddel dat een aanzienlijke hoeveelheid koolhydraten van hoge kwaliteit levert. Deze voedingsstoffen zijn het belangrijkste energiesubstraat voor activiteiten met hoge intensiteit.

Bovendien zijn ze essentieel in het herstelproces. Wanneer ze samen met eiwitten worden geconsumeerd, stimuleren ze efficiënt de glycogeenaanvulling, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Nutrients.

Havermout koken voor maximaal genot

Zoals je gezien hebt, is het koken van havermout de sleutel om er voedingskundig het meeste van te profiteren. Het verhoogt de verteerbaarheid van het voedsel en bereikt ook een hogere voedingswaarde, door toevoeging van andere kwaliteitsproducten zoals volle melk.

Het is een uitstekend gerecht voor zowel atleten als sedentaire mensen. In feite is haver de beste graansoort om in het dieet op te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.