Is het gezond om haver als ontbijt te eten?

Haver als ontbijt eten is ideaal om de spijsvertering te verbeteren en het risico op ziekten te verminderen. Waarom is dit graan dan zo goed voor ons? Lees er hier alles over!
Is het gezond om haver als ontbijt te eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We gaan vandaag bekijken of het gezond is om haver als ontbijt te eten. We hebben het bij verschillende gelegenheden over het belang van het ontbijt gehad. Terwijl sommigen suggereren dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is, beweren anderen dat het overbodig is.

Als je toch ontbijt, is het in ieder geval essentieel om deze maaltijd op hoogwaardige voedingsproducten te baseren. We zullen je daarom vertellen waarom we haver als ontbijt aanbevelen. In dit artikel vertellen we je ook over de voordelen van deze graansoort.

Haver als ontbijt

Schaaltje haver

Haver staat in termen van voedingsstoffen als een van de meest complete granen bekend. Dat is de reden ze als ontbijt een goede keuze zijn. Volgens een artikel in de Journal of Food Science and Technology (Engelse link) valt haver op door het gehalte aan:

 • Voedingsvezels
 • Aminozuren
 • Vetzuren
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Fytochemicaliën

Hierdoor kennen we het tegenwoordig als een van de gezondste en meest complete granen. Als het gaat om het kiezen van ontbijtgranen, dan heeft haver duidelijk de voorkeur.

Dit graan heeft complexe koolhydraten en een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Het bevat ook micronutriënten zoals B-vitamines en mineralen zoals calcium en ijzer. Deze zijn nodig voor de ontwikkeling van vitale fysiologische reacties.

Tegelijkertijd is het vermeldenswaard dat het een zeer veelzijdig voedsel is. Met andere woorden, je kunt het op verschillende manieren tijdens je eerste maaltijd van de dag eten. Je kunt het bijvoorbeeld met bessen, banaan, zuivelproducten en andere ingrediënten combineren die ook belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam leveren.

De voordelen van haver als ontbijt eten

Een van de voordelen van het eten van havermout als ontbijt is dat je er bèta-glucanen mee binnenkrijgt. Dit is een soort oplosbare vezels die gunstig voor je gezondheid zijn. Waarom bevelen experts het anders aan?

Het verbetert de samenstelling van de darmmicrobiota

Oplosbare vezels zijn een essentiële stof om de overleving van nuttige bacteriën in de darm te garanderen. Onderzoek gepubliceerd in The Journal of Nutritional Biochemistry toont precies dat aan (Engelse link).

Deze stof fermenteert op darmniveau en genereert vetzuren met een korte keten, met een ontstekingsremmend karakter. Veel van de fermentatieproducten dienen ook als substraat om het welzijn van de bacteriën te waarborgen.

Het is vermeldenswaard hoe belangrijk microbiota voor de gezondheid zijn. Tegenwoordig beschouwen experts het als een onafhankelijk orgaan dat in de werking van het immuunsysteem ingrijpt. Het moduleert ook het risico op het ontwikkelen van complexe pathologieën.

Misschien ook interessant om te lezen:
Microbiota toegankelijke koolhydraten (MAC’s)

Het helpt constipatie te verminderen

Als het om het bestrijden van constipatie gaat, dan is het naast het zorgen voor voldoende wateropname ook noodzakelijk om vezels in de voeding op te nemen. Het eten van havermout als ontbijt is daarom gunstig. De assimilatie van de voedingsstoffen helpt de fecale bolus te vergroten en stimuleert de peristaltische bewegingen.

Volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Clinical Practice (Engelse link) kan een schaarse bijdrage van vezels in de voeding op middellange termijn een grotere neiging tot constipatie genereren.

Het voorkomen van darmkanker

Om de ontwikkeling van complexe pathologieën, zoals darmkanker, te voorkomen, is het dus essentieel om de aanwezigheid van vezels in de voeding te garanderen.

Het eten van haver als ontbijt kan een positieve invloed op het verminderen van het risico op deze pathologie hebben, zoals gesuggereerd door een meta-analyse gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition (Engelse link).

Een recept om van haver als ontbijt te genieten

Een gezond ontbijt

Er zijn veel manieren om havermout in je ontbijt te verwerken. Hier willen we een recept voor havermout delen. Je kunt het maken met wat je het lekkerst vindt. Probeer het eens!

Ingrediënten

 • 125 ml melk (1/2 kopje)
 • 45 gram haver (3 eetlepels)
 • Toppings (noten, zaden, fruit, etc.)

Bereiding

 • Verwarm eerst de melk op middelhoog vuur samen met de havermout, onder voortdurend roeren.
 • Als het een dikke consistentie krijgt, dan is het klaar.
 • Doe de bereiding nu in een kom en laat het afkoelen.
 • Voeg tot slot de toppings van je keuze toe. Het kunnen bijvoorbeeld bessen, noten, chiazaadjes of pure chocoladeschilfers zijn.

Geniet van haver als ontbijt en geniet van een betere gezondheid

Haver als ontbijt eten is ideaal om de darmtransit te verbeteren en het risico op chronische ziekten te verminderen. Gezien zijn voedingswaarde en energetische waarde is dit voedingsmiddel een geweldige manier om de dag goed te beginnen.

In feite is het niet alleen een gezonde optie als ontbijt. Je kunt er ook tijdens de lunch, als tussendoortje of als onderdeel van een licht diner van genieten. Waar wacht je dus nog op? Begin vandaag nog met het eten van meer haver!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662-675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
 • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
 • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.