Constipatie door een trage darmtransit

Een trage darmtransit kan naast constipatie ook een opgeblazen gevoel en een pijnlijke stoelgang veroorzaken. Lees er in dit artikel meer over en leer ook hoe het wordt behandeld.
Constipatie door een trage darmtransit

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een trage darmtransit veroorzaakt een trage spijsvertering en constipatie bij degenen die eraan lijden. Het manifesteert zich meestal bij veranderingen in de darmtransit, waardoor de stoelgang langzamer is dan normaal. Dit maakt de ontlasting harder en de stoelgang pijnlijk.

Constipatie door een trage darmtransit kan vele oorzaken hebben. Dit maakt dat het veel voorkomt. Het heeft bijvoorbeeld vaak te maken met:

 • een zittende levensstijl.
 • een onjuist dieet met weinig vezels.
 • darmonevenwichtigheden.
 • ziekten.

Niet goed naar de wc kunnen kan gezondheids- en welzijnsproblemen veroorzaken. Daarom leggen we in dit artikel alles uit wat je moet weten over constipatie door een langzame darmtransit en hoe je dit op kunt lossen.

Wat is constipatie door een trage darmtransit?

Zoals we hierboven vermeldden, zorgt een trage darmtransit ervoor dat het de spieren langzamer en zwakker maakt dan normaal. Dit maakt de passage erg traag en hierdoor wordt de ontlasting ook harder. Wanneer dit gebeurt is het logisch dat er sprake is van constipatie.

 • De persoon die hieraan lijdt, kan dus niet poepen. En als hij dit doet, is het pijnlijk. Het kan ook de anus of rectum beschadigen.
 • De constipatie gaat ook gepaard met een opgezette buik en gas.
 • In sommige gevallen kan het aambeien veroorzaken vanwege de moeite die de persoon moet doen om te proberen zijn behoefte te doen.

Wat is de oorzaak?

Peristaltiek in beeld

Meestal wordt deze situatie veroorzaakt door dingen die geen verband houden met ziekten. Het komt wel iets vaker voor bij ouderen dan bij jongeren. Daarnaast kan een zittende levensstijl dit ook veroorzaken.

In feite is dit een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van constipatie door een trage darmtransit. Lichaamsbeweging maakt het hele lichaam actief. Ook helpt het de darmen te bewegen.

Ongezonde voeding en slechte eetgewoonten zijn ook een veelvoorkomende oorzaak. Het volgen van een dieet met weinig vezels en vloeistoffen verhoogt de kans om aan deze aandoening te lijden.

Het is ook belangrijk op te merken dat bepaalde medicijnen worden geassocieerd met dit probleem, vooral het gebruik van laxeermiddelen. Laxeermiddelen stimuleren de darm. Dus als iemand ze lange tijd gebruikt, wennen je darmen eraan, wat het tegenovergestelde effect genereert.

Hoewel minder vaak voorkomend, kan obstipatie door een trage darmtransit ook een symptoom zijn van een stofwisselingsziekte of zenuwletsel. Het treedt op wanneer het een van de zenuwen aantast die de beweging van dit orgaan stimuleren, zoals een dwarslaesie.

Wat kun je doen om dit probleem op te lossen?

Vrouw met constipatie door een trage darmtransit

Het eerste dat je moet doen als je aan dit probleem lijdt, is je arts raadplegen. Deze zal waarschijnlijk veranderingen in je dieet of levensstijl aanbevelen om je te helpen de aandoening op natuurlijke wijze op te lossen.

 • Allereerst is het belangrijk om meer voedingsmiddelen te introduceren die rijk zijn aan vezels, zoals fruit en groenten. Deskundigen kunnen ook aanbevelen om je consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen te verminderen.
 • Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken.
 • Naast je dieet moet je ook dagelijks aan lichaamsbeweging doen. Gewoon een uur per dag wandelen kan al tot verbetering leiden.
 • Sommige experts raden ook aan om je houding te veranderen als je naar de wc gaat, om het ledigen van de darmen te vergemakkelijken. Probeer bijvoorbeeld eens gehurkt te zitten.
 • Als je toch laxeermiddelen nodig hebt, probeer dan natuurlijke laxeermiddelen te gebruiken. Groene thee en bepaalde soorten fruit zoals kiwi kunnen helpen.
 • Klysma’s zijn ook een oplossing. Je mag ze echter alleen gebruiken als je arts dit aanbeveelt.

Hoewel obstipatie door een trage darmtransit meestal een fysiologische oorzaak heeft en kan worden behandeld met kleine aanpassingen zoals die we hier hebben voorgesteld, is het het beste om je arts te raadplegen als je geen verbetering ziet. Je arts zal relevante tests laten doen en de onderliggende oorzaak bepalen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.