Probeer deze behandelingen voor aambeien

Aambeien zijn uitstulpende aderen in het peritoneale gebied die bij miljoenen mensen over de hele wereld pijn veroorzaken. Zoals altijd is het 't beste om preventieve maatregelen te nemen.
Probeer deze behandelingen voor aambeien

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Behandelingen voor aambeien vergen geduld en consistentie. Dit is voor veel mensen een vervelende en veel voorkomende aandoening. Aambeien zijn opgezwollen aderen die zich in de buurt van de anus bevinden.

Wanneer ze ontstoken raken, dan veroorzaken ze jeuk, pijn en bloedingen. De symptomen worden erger als er sprake is van constipatie of harde ontlasting.

De behandelingen van aambeien variëren van huismiddeltjes tot chirurgie. Het hangt allemaal af van de ernst en de kenmerken van het probleem. In elk geval is het altijd de moeite waard om met eenvoudigere oplossingen te beginnen en vervolgens indien nodig verder te kijken.

Preventieve maatregelen voor de behandeling van aambeien

Vrouw zit op de wc

Er zijn een aantal natuurlijke maatregelen en preventieve behandelingen voor de behandeling van aambeien. De belangrijkste zijn onder andere de volgende adviezen:

  • Vermijd constipatie koste wat het kost. Moeite met de stoelgang verergert de intensiteit van de symptomen. Om dit te voorkomen moet je een vezelrijk dieet volgen en veel drinken.
  • Beweeg regelmatig. Een zittende levensstijl verergert de klachten die worden veroorzaakt door aambeien. Het ideaal is om regelmatig een fysieke activiteit te doen. Roeien, paardrijden en fietsen worden niet aanbevolen.
  • Vermijd bepaalde producten waaronder koffie, zeer gekruid voedsel, alcohol en overmatige consumptie van zout.
  • Draag katoenen ondergoed.

Veel mensen gebruiken laxeermiddelen om constipatie te voorkomen. Je moet echter voorzorgsmaatregelen nemen en het altijd onder toezicht van een arts gebruiken. Hoewel ze effectief zijn, kunnen ze problemen veroorzaken.

Crèmes en zalven

Grote pot met zalf

Symptomen van ontstoken aambeien kunnen met crèmes en zalven behandeld worden. Hoewel er veel opties op de markt zijn, is het altijd het beste om je arts om advies te vragen. De meest voorkomende componenten van deze producten zijn samentrekkende middelen, die over het algemeen mild zijn.

Opties die corticoïden bevatten worden het minst aanbevolen, omdat ze jeuk en dermatitis kunnen veroorzaken. Het gebruik van crèmes is meestal een aanvulling op het gebruik van pijnstillende middelen. Tegelijkertijd zijn producten die milde samentrekkende middelen bevatten het meest betrouwbaar.

Mensen met de ernstigste gevallen kunnen kiezen voor een hemorrhoidectomie, dit is een chirurgische ingreep en brengt net als andere operaties enkele risico’s met zich mee. Over het algemeen zijn de risico’s bij deze ingreep zeer beperkt en de voordelen zeer groot.

Zetpillen zijn een andere manier om aambeien te behandelen. Veel van deze producten zijn ook zonder recept in de apotheek verkrijgbaar. Deskundigen raden echter aan hier voorzichtig mee te zijn. De meeste bevatten corticoïden en lokale verdovingsmiddelen die uiteindelijk nadelige effecten kunnen veroorzaken.

Meer gespecialiseerde behandelingen

Behandelingen voor aambeien

Soms is het gewoon niet genoeg om je dieet aan te passen en zalven op het getroffen gebied toe te passen. Wanneer aambeien inwendig zijn en veel pijn veroorzaken of bloeden, dan kan een arts een aantal van de volgende behandelingen uitvoeren:

  • Elastisch bandje: de aambei wordt hierbij afgebonden met een bandje wat vervolgens necrose veroorzaakt.
  • Coagulatie met laser of infrarood licht: een arts brengt warmte aan op het getroffen gebied om coagulatie te veroorzaken. De aambeien krimpen en verdwijnen daardoor.
  • Cryotherapie: het bevriezen van de aambei met vloeibare stikstof. Deze behandeling is in Nederland niet gebruikelijk.
  • Sclerotherapie: In dit geval injecteren artsen verschillende stoffen rechtstreeks in de aambeien om het te genezen en de symptomen te verminderen. Ook deze therapie wordt in Nederland niet vaak gebruikt.

De ernstigste gevallen kunnen een chirurgische ingreep zoals een hemorrhoidectomie vereisen. Dit is een procedure om de aambeien chirurgisch te verwijderen. Deze methode zeer effectief.

Zoals bij alle operaties zijn er risico’s. Een daarvan is het risico op bloedstolsels in de benen bij sommige patiënten. De arts kan zo nodig preventieve maatregelen nemen zoals het geven van bepaalde medicatie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.