Huismiddeltjes tegen aambeien

Naast uitwendige behandelingen die je kunt toepassen op momenten dat je ongemak ervaart of wanneer je naar het toilet moet, is het ook belangrijk dat je meer vezels in je dieet opneemt om de stoelgang te vergemakkelijken.
Huismiddeltjes tegen aambeien

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Miljoenen mensen hebben last van aambeien en dit probleem kan deze mensen er zelfs van weerhouden een normaal leven te leiden. Gelukkig bestaan er huismiddeltjes tegen aambeien die je met goedkeuring van je dokter kunt uitproberen.

Wat moet je weten over aambeien?

Aambeien zijn tegenwoordig een vrij veelvoorkomend probleem. We kennen allemaal iemand die weleens last heeft van aambeien, zowel de inwendige als de uitwendige variant.

De meest voorkomende oorzaken van dit probleem zijn onder andere:

De meest voorkomende symptomen waar mensen met aambeien last van hebben zijn:

 • Een tintelend gevoel
 • Ontsteking
 • Een brandend gevoel
 • Pijn
 • Jeuk
 • Bloeding
 • Het gevoel alsof de ontlasting onvolledig is

Probeer deze huismiddeltjes tegen aambeien

Wanneer je last hebt van aambeien, dan moet je eerst altijd bij je dokter langsgaan. Als die het goed vindt kun je ook gebruik maken van bepaalde huismiddeltjes tegen aambeien om de pijn te verzachten.

1. Aloë vera

Aloë Vera

Aloë vera kan helpen jeuk, ontsteking en een brandend gevoel verdraagzamer te maken. Daarnaast kun je aloë vera makkelijk aanbrengen en zul je misschien heel snel verlichting voelen.

Snijd hiervoor simpelweg een blad af van je aloë-veraplant en schraap de gel eruit. Breng deze gel aan op het aangedane gebied.

Vergeet niet om het gebied van te voren eerst goed schoon te maken om infecties te voorkomen.

2. Aardappel

Aardappelen

Dit is een geweldige optie om de symptomen van aambeien te verzachten, omdat het de zwelling en het branderige gevoel zou verminderen.

Je kunt aardappelen op twee manieren gebruiken, vergeet alleen niet dat het altijd belangrijk is dat de aardappel goed koud is. De opties die je kunt gebruiken zijn:

 • Schil en rasp de aardappelen. Wikkel de geraspte aardappel in een katoenen doek en druk de doek tegen het aangedane gebied.
 • Schil een aardappel en snijd hem in schijfjes. Breng de schijfjes vervolgens aan op het aangedane gebied.

3. Middel van paardenbloem, toverhazelaar en stinkende gouwe

Kamille

Deze drie planten hebben meerdere geneeskrachtige eigenschappen die zouden helpen om de symptomen van aambeien te verlichten. Je kunt de planten ook gebruiken om insectenbeten, eczeem of oppervlakkige wondjes te behandelen.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels toverhazelaar (20 g)
 • 2 eetlepels paardenbloem (20 g)
 • ½ liter water
 • 2 eetlepels stinkende gouwe (20 g)

Bereiding


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.