De voordelen van mango bij constipatie: enkele recepten

28 mei 2019
Mango bevat vezels en polyfenolen. Dankzij deze bestanddelen is mango één van de beste fruitsoorten voor de natuurlijke behandeling van constipatie. Als je mango gebruikt, dan zal je je toevlucht niet hoeven nemen tot laxeermiddelen.

Mango is een vrucht die kan helpen om de symptomen van een trage vertering te bestrijden. Wat is echter de reden waarom steeds meer mensen mango bij constipatie gebruiken?

Dat komt omdat mango een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels bevat. Dankzij dit feit helpt het bij de vertering en vergemakkelijkt het de verwijdering van afvalstoffen die in de dikke darm vastgehouden worden.

Vele mensen zoeken hulp bij synthetische laxeermiddelen wanneer ze geconstipeerd zijn. Natuurlijke keuzes zoals mango zijn echter te verkiezen. Deze fruitsoort veroorzaakt geen ongewenste bijwerkingen. Je kan het ook, in afgewogen hoeveelheden, aan elk dieet toevoegen.

In dit artikel zullen enkele van de eigenschappen van mango en enkele lekkere recepten met mango bespreken.

Mango bij constipatie

Mango bij constipatie

Mango is een heerlijke fruitsoort die tot de bloemrijke plantenfamilie Mangifera behoort. Er zijn vele verschillende variëteiten. Je kan het in verschillende kleuren vinden: rood, geel en groen. Het vruchtvlees is zacht en het heeft een dikke schil en pit.

Sinds de oudheid beschouwt men mango als een heilzame vrucht. Dat heeft te maken met het feit dat het een bron van vitamine A, B en C is en van mineralen zoals kalium, calcium en magnesium. Mango’s bevatten ook veel voedingsvezels en antioxidanten.

De vezels in mango zijn precies de reden waarom deze fruitsoort kan helpen om constipatie te bestrijden. Dit bestanddeel zorgt voor een optimale werking van het verteringssysteem. Het helpt ook om de peristaltiek van de darmen te regelen.

De andere voordelen van mango bij constipatie zijn afkomstig van de polyfenolen die dit fruit bevat. Dit zijn antioxidante stoffen die helpen om ontstekingen te verminderen.

Mango verbetert ook de samenstelling van de microbiota in de darmen. Bovendien bevordert het de afvoer van gifstoffen.

Daarnaast helpt mango om de werking van het immuunsysteem te stimuleren. De vitamine C die het bevat, zorgt voor 41 % van de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft. Deze voedingsstof helpt de effecten van vrije radicalen verhinderen en bevordert de aanmaak van antilichamen.

Lees ook dit artikel:
Hoe behandel je constipatie bij kinderen

Hoe bereidt je mango bij constipatie?

De traditionele manier om mango bij constipatie te eten is in zijn natuurlijke, rauwe en rijpe staat. Een kleine mango of 3/4 kop mangostukjes is voor dit doel een geschikte portie.

Je kan echter de eigenschappen van mango versterken als je het met andere ingrediënten mengt. Dit betekent dat je meer calorieën zal opnemen. Toch zijn de volgende recepten perfecte keuzes die je kunnen helpen om dit probleem te behandelen.

Je zal waarschijnlijk geen gebruik te hoeven maken van synthetische laxeermiddelen. Probeer deze recepten met mango vandaag uit!

Een smoothie met mango en havermout

Smoothie met mango en havermout

Deze smoothie bevat vele voedingsvezels. Dat betekent dus dat het helpt om constipatie aan te pakken. Het is ook een vullend drankje met redelijk weinig calorieën. Het kan je helpen om je zin in eten onder controle te houden.

Ingrediënten

Bereiding

 • Snij eerst het vruchtvlees van een rijpe mango in stukjes.
 • Doe het dan in de blender en voeg de havermout en het glas water toe.
 • Mix alles gedurende enkele minuten tot je een glad drankje zonder stukjes hebt.
 • Serveer en zoet het met de eetlepels honing.

Hoe drink je deze smoothie?

 • Drink de smoothie op een lege maag of als onderdeel van je ontbijt.
 • Drink het minstens drie keer per week.

Ook dit is een interessant artikel:
Hoe maak je zelf siroop tegen constipatie?

Een gezonde mousse van mango

Deze mousse is een gezonde manier om van de voordelen van mango bij constipatie gebruik te maken. Het is ook een goede keuze voor kinderen. Kinderen vinden deze mousse heel aantrekkelijk en lekker. Je kan het bij het ontbijt of als snack eten.

Ingrediënten

 • 1 gelatineblad zonder smaak
 • 1/2 kop water (125 ml)
 • 4 rijpe mango’s
 • 1 glas gewone magere yoghurt (200 ml)

Bereiding

 • Los eerst de gelatine op in een halve kop kokend water.
 • Daarna snij je de rijpe mango’s in stukjes en doe je ze in de blender.
 • Doe ook de yoghurt en de opgeloste gelatine in de blender. Mix daarna gedurende enkele minuten.
 • Giet het mengsel in een glazen schaal en zet het dan in de koelkast.

Hoe eet je het?

 • Wanneer het dessert klaar is, eet je een kleine portie bij het ontbijt.
 • Als je wilt, kan je tussen de maaltijden door een portie eten wanneer je honger krijgt.

Een smoothie met mango en kokosmelk

Smoothie met mango en kokosmelk

Deze smoothie met kokosmelk en mango is perfect om constipatie te bestrijden. Het bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid vetzuren en aminozuren. Dankzij deze bestanddelen is het dus een energiedrankje dat bovendien ook helpt om de atletische prestaties te stimuleren.

Ingrediënten

 • 2 rijpe mango’s
 • 1 kop kokosmelk (200 ml)
 • ijsblokjes (naar smaak)

Bereiding

 • Schil de rijpe mango’s en snij ze in meerdere stukjes.
 • Doe ze dan in de blender en mix samen met de kokosmelk.
 • Voeg tenslotte ijs toe naar smaak en serveer.

Hoe drink je deze smoothie?

 • Drink deze smoothie minstens drie keer per week halverwege de ochtend.

Heb je een zwaar gevoel? Heb je last van verteringsproblemen en constipatie? Aarzel dan niet om mango als een remedie te gebruiken om deze problemen te verlichten! Zoals je kan zien, is het heel voedzaam. Je kan het ook op vele manieren aan je voedingspatroon toevoegen.

 • Venancio, V. P., Kim, H., Sirven, M. A., Tekwe, C. D., Honvoh, G., Talcott, S. T., & Mertens-Talcott, S. U. (2018). Polyphenol-rich Mango (Mangifera indica L.) Ameliorate Functional Constipation Symptoms in Humans beyond Equivalent Amount of Fiber. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.201701034
 • S.U., M.-T., H., K., & S.T., T. (2016). Mango (Mangifera Indica L.) in the promotion of intestinal regularity and decreases inflammation in human subjects with constipation. FASEB Journal.