Vegan chocolademousse, een gezond dessert waar je dol op zult zijn

We gaan je stap voor stap laten zien hoe je een voortreffelijke vegan chocolademousse kunt bereiden, die in het dieet van een sporter kan worden opgenomen.
Vegan chocolademousse, een gezond dessert waar je dol op zult zijn
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vegan chocolademousse is een gemakkelijk te bereiden gezond nagerecht dat in een speciaal dieet voor sporters kan worden opgenomen. Het is een qua voedingswaarde goed aangepast recept met uitstekende organoleptische eigenschappen, perfect voor wie van zoet houdt.

Voor we beginnen, is het belangrijk op te merken dat gefermenteerde zuivelproducten en vruchten de gebruikelijke desserts in ons dieet moeten zijn. Andere opties kunnen echter af en toe opgevoerd worden om door afwisseling een grotere volharding in het dieet te bereiken. Het is belangrijk een dieet te volgen dat over meerdere weken werkbaar is.

Hoe kun je vegan chocolademousse bereiden?

Om een perfecte vegan chocolademousse te bereiden, moet je voorrang geven aan het gebruik van kwaliteitsproducten. Bedenk dat de zoetstof eventueel vervangen kan worden door honing, stevia of maïssiroop. Stevia is een van de beste alternatieven, omdat het niet zo’n negatieve invloed heeft op de darmmicrobiota. Het is altijd een betere keuze dan kunstmatige toevoegingen.

Ingrediënten

Desserts
Vegan chocolademousse is romig en erg lekker, en ook gemakkelijk te bereiden.

Hier zijn de ingrediënten die je nodig hebt om je vegan chocolademousse te bereiden:

 • 100 gram pure chocolade met 70% cacaogehalte
 • 350 gram zijde-tofu op kamertemperatuur
 • 2 eetlepels ahornsiroop

Stap-voor-stap instructies

 • Smelt de chocolade in de magnetron. Doe dit voorzichtig, want het kan verbranden. Het is belangrijk dat je het met intervallen van 30 seconden op maximaal vermogen opwarmt.
 • Haal het er vervolgens uit en roer het met een lepel om. Beetje bij beetje zal de textuur variëren tot hij helemaal vloeibaar is geworden.
 • Als de chocolade gesmolten is, laat je hem een beetje afkoelen.
 • Klop tegelijk de tofu met de siroop tot een romige massa.
 • Voeg geleidelijk de chocolade toe en meng, steeds met omhullende bewegingen om te voorkomen dat de luchtigheid verloren gaat.
 • Als het proces voltooid is, giet je het in glazen en zet je ze een paar uur in de koelkast om goed af te koelen.
 • Als het tijd is om ze te serveren, kun je ze begeleiden met vers gesneden fruit om het antioxidantengehalte te verhogen. Je kunt ze ook afwerken met geraspte kokos of zelfs noten.

Wellicht vind je dit ook een leuk artikel:
Tofu-gerechten: twee recepten om thuis te proberen

Voordelen van vegan chocolademousse

Banana mousse.
Vruchten combineren perfect met de vegan chocolademousse, en verhogen de voedingswaarde ervan.

Het opnemen van vegan chocolademousse in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding kan een aantal gezondheidsvoordelen opleveren. Het is echter belangrijk tekorten aan essentiële voedingsstoffen te vermijden. Anders zou het lichaam niet meer optimaal kunnen functioneren, waardoor geleidelijk inefficiënties in de interne fysiologische processen optreden.

Het eerste wat opvalt is het eiwitgehalte in het dessert. Ze hebben geen hoge biologische waarde, maar kunnen wel helpen aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Deze elementen zijn van essentieel belang gebleken (Engelse link) bij het bevorderen van een goed herstel bij sporters en zorgen er zo voor dat de aanpassingen efficiënt verlopen.

Anderzijds is cacao een goede bron van antioxidanten. Deze elementen helpen ook de spierschade te verminderen, zodat ze nodig zijn om het risico op blessures bij volgende evenementen te verminderen.

Ze zijn ook in staat de vorming van vrije radicalen en de daaropvolgende ophoping ervan in de weefsels van het lichaam te neutraliseren en zo complexe pathologieën te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Ten slotte moet opgemerkt worden dat chocolade een bron van magnesium is. Dit mineraal helpt de kwaliteit van de rust te verbeteren, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients. Het kan synergetisch werken met andere stoffen zoals melatonine. Het is belangrijk om in je dagelijkse behoeften te voorzien om slaapproblemen te voorkomen die het herstel van het lichaam kunnen beïnvloeden.

Dit artikel interesseert je misschien ook:
4 gezonde chocoladedesserts om van te genieten

Bereid dit heerlijke dessert thuis

Zoals je gezien hebt, is het gemakkelijk om thuis een vegan chocolademousse te bereiden. Dit toetje is toereikend uit voedingsoogpunt doordat het kwaliteitsstoffen levert en ook de antioxidanten die nodig zijn om spierschade te beperken en een goed herstel na veel inspanning te bevorderen. Daardoor is het een gezond dessert en zelfs aan te bevelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Churchward-Venne, T. A., Pinckaers, P., Smeets, J., Betz, M. W., Senden, J. M., Goessens, J., Gijsen, A. P., Rollo, I., Verdijk, L. B., & van Loon, L. (2020). Dose-response effects of dietary protein on muscle protein synthesis during recovery from endurance exercise in young men: a double-blind randomized trial. The American journal of clinical nutrition112(2), 303–317. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa073
 • Jenkins, D., Kitts, D., Giovannucci, E. L., Sahye-Pudaruth, S., Paquette, M., Blanco Mejia, S., Patel, D., Kavanagh, M., Tsirakis, T., Kendall, C., Pichika, S. C., & Sievenpiper, J. L. (2020). Selenium, antioxidants, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American journal of clinical nutrition112(6), 1642–1652. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa245
 • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.