Sporten helpt de bloeddruk onder controle te houden

Sporten helpt op verschillende manieren om je bloeddruk onder controle te houden. Het draagt bij aan het trainen van je hart om minder keer per minuut te kloppen, helpt overgewicht en obesitas te verminderen en sporten verbetert ook je humeur. Lees meer in dit artikel!
Sporten helpt de bloeddruk onder controle te houden

Laatste update: 06 augustus, 2021

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om een goede gezondheid te behouden. In het geval van mensen met hypertensie is het vooral belangrijk omdat onderzoeken hebben aangetoond dat sporten in veel gevallen helpt om de bloeddruk onder controle te houden.

Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de International Society of Arterial Hypertension (Engelse link) zijn het erover eens dat lichaamsbeweging positieve resultaten kan hebben bij het verminderen van het risico op een beroerte en een myocardinfarct. Beide ziekten hebben hypertensie als risicofactor.

Wat is hypertensie?

Sporten helpt je bloeddruk onder controle te houden

De WHO definieert hypertensie als een aandoening waarbij de bloedvaten lijden onder een aanhoudende hoge bloeddruk. Dit kan natuurlijk schade veroorzaken,waardoor diverse problemen kunnen ontstaan. 

Bloeddruk is de kracht die wordt uitgeoefend tegen de wanden van de bloedvaten door het bloed dat door het hart wordt rondgepompt. Is deze weerstand hoger dan normaal, dan moet het hart meer moeite doen om het bloed rond te pompen. En deze kracht moet elke keer dat het hart klopt geleverd worden.

Hypertensie is gevaarlijk omdat het het hart en organen zoals de nieren en de hersenen in gevaar brengt. Het is de oorzaak van de overgrote meerderheid van alle hartaanvallen ter wereld. Daarom is het belangrijk om het waar mogelijk te voorkomen.

Sport en lichamelijke beweging kunnen helpen om de bloeddruk onder controle te houden. Het advies om te bewegen is iets dat de WHO al in 1989 in zijn aanbevelingen (Spaanse link) heeft opgenomen.

Hoe helpt sporten om de bloeddruk onder controle te houden?

Sporten helpt om de bloeddruk onder controle te houden. Allereerst omdat sporten bijdraagt aan het behoud van het juiste gewicht en het voorkomen van obesitas. De is relatie tussen overtollig vetweefsel, overgewicht, obesitas en een hoge bloeddruk.

Sporten verbetert daarnaast de werking van het hart, omdat het het aantal slagen per minuut vermindert en overbelasting van dit orgaan voorkomt. De bloeddruk van sporters (Spaanse link) is meestal lager omdat hun lichaam efficiënter werkt dan niet-sporters.

Door het beoefenen van een sport worden ook de cholesterol- en bloedglucosewaarden beter onder controle gehouden. Beide zijn direct gerelateerd aan hoge of verhoogde bloeddruk en zijn vaak de trigger voor een hartinfarct of beroerte.

Een plan voor lichaamsbeweging is het beste

Sporten helpt je bloeddruk onder controle te houden
Sporten helpt om de bloeddruk onder controle te houden als iemand het regelmatig beoefent. Af en toe sporten is niet de oplossing voor een hoge bloeddruk. Wat je moet doen is een plan maken om regelmatig in beweging te komen.

Het is belangrijk om de goedkeuring van je arts te hebben voor het uitvoeren van een trainingsroutine of het beoefenen van een sport. Een arts moet om advies uit te brengen de gezondheidstoestand van iemand evalueren, evenals factoren zoals leeftijd en gewicht.

Voor sommige mensen zal sporten te veel gevraagd zijn. Zij zullen dan het advies van de arts krijgen om te beginnen met meer bewegen. Bijvoorbeeld een half uur wandelen per dag. Als er geen beperkingen zijn zou je drie keer per week een half uur moeten sporten.

 • Van die 30 minuten moeten de eerste 10 minuten worden besteed aan de warming-up.
 • In de volgende 10 minuten wordt de sport zelf uitgevoerd en tot slot eindig je met stretching en ontspanning.
 • Het is aan te raden om een dag rust tussen de trainingen te laten zodat de spieren melkzuur kunnen afvoeren, wat de oorzaak is van spierpijn.

De beste sporten om je bloeddruk te verlagen

Hoewel sporten in het algemeen helpt om je bloeddruk onder controle te houden, zijn sommige sporten hier meer geschikt voor dan andere. Weerstandsoefeningen met aërobe verbranding en matige competitieve inspanning de beste keuze. De meest aan te raden sporten zijn onder andere:

 • wandelen
 • fietsen
 • langlaufen
 • zwemmen
 • golf
 • wandeltochten
 • joggen
 • schaatsen
 • kanoën

Het is ook belangrijk om het juiste gewicht te behouden, je zoutinname te verminderen, alcoholgebruik te vermijden, niet te roken en een gezond dieet te volgen dat rijk is aan kalium en vezels. Het is het beste om sporten met zware gewichten te vermijden, omdat deze de bloeddruk kunnen verhogen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Boraita Pérez, A., & Serratosa Fernández, L. (1998). «El corazón del deportista»: hallazgos electrocardiográficos más frecuentes. Revista Española de Cardiología, 51(5), 356-368.
 • Zafra, A. O., & Toro, E. O. (2012). Práctica de la actividad física y ansiedad en mujeres: Variables sociodemográficas como factores moderadores. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 21(1), 25-32.
 • Del Valle Soto, M., Marqueta, P. M., De Teresa Galván, C., Bonafonte, L. F., Luengo, E., & Aurrekoetxea, T. G. (2015). Prescripción de ejercicio físico en la prevención y tratamiento de la hipertensión arterial. Documento de Consenso de la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED-FEMEDE). Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte, (169), 281-313.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.