Ontdek hier hoe je tijd kunt vinden om te sporten

Lichamelijke activiteit vertaalt zich in een betere kwaliteit van leven. Tijd vrijmaken voor lichaamsbeweging in je schema vermindert stress, stimuleert je spieren en beschermt je cardiovasculaire gezondheid.
Ontdek hier hoe je tijd kunt vinden om te sporten

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is belangrijk om onze tijd goed te gebruiken. We zijn tenslotte altijd op zoek om al het sap uit de dag te persen. Tussen de ene taak en de andere, stellen we echter dingen uit die we minder belangrijk vinden. Het is daarom normaal dat mensen geen tijd kunnen vinden om te sporten.

Met het excuus van werk, huishoudelijke taken of school, vergeten we hoe belangrijk het is om voor ons lichaam te zorgen. En het gaat verder dan het fysieke uiterlijk van emotioneel en psychologisch welzijn naar de gezondheid.

Je hoeft niet naar de sportschool te gaan, want routine kan je helpen om je net zo goed te voelen en er beter uit te zien. Hoe vind je dan de tijd die je mist? Lees verder en ontdek het!

Waarom heb je geen tijd om te sporten?

Je hebt misschien de intentie om te gaan sporten, maar dat is niet genoeg. Het heeft geen zin om je achter een gebrek aan tijd te verschuilen om in vorm te komen. In plaats daarvan moet je jezelf motiveren en een of twee offers brengen, zelfs als je het erg druk hebt.

Gebrek aan lichaamsbeweging leidt tot een zittende levensstijl (Spaanse link), die ons vatbaar maakt voor chronische ziekten zoals obesitas, spieratrofie, stress, spijsverteringsstoornissen en osteoporose.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in de eurozone minstens 600.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar als gevolg van lichamelijke inactiviteit (Spaanse link).

Wereldwijd wordt dat cijfer op 1,9 miljoen geschat. In doe zin is de kans groter dat degenen die niet aan sport doen, vroegtijdig overlijden. Het doel is niet om je met deze cijfers bang te maken, maar om mensen aan te moedigen argumenten als de volgende terzijde te schuiven:

 • Er zitten niet genoeg uren in een dag.
 • Ik heb geen geld om voor een sportschool te betalen.
 • Het werk neemt te veel tijd in beslag.
 • Door school heb ik niet genoeg tijd.
 • Sporten maakt me hongerig en ik wil niet aankomen.

We weten dat planningen soms ingewikkeld worden en dat 24 uur onvoldoende lijkt. We hebben echter vaak geen probleem om ‘hiaten’ te vinden om sociale netwerken te controleren, een film te kijken of een dutje te doen.

Dit alles komt voor het sporten. Het is echter een kwestie van je planning opnieuw evalueren en prioriteiten beheren, inclusief een routine opstellen, hoe eenvoudig deze ook is.

Het belang van sporten

Man traint in zijn woonkamer

Goed trainen en eten geeft meer energie, verlicht stress en leidt tot een gezond gewicht. Over het algemeen verbeteren we onze kwaliteit van leven als we actief zijn. Sporters tonen zelfbeheersing en zijn in staat om goede beslissingen te nemen, aangezien ze een groot cognitief vermogen ontwikkelen.

De hersenen scheiden tijdens de routine en daarna ook endorfine af, wat voor emotioneel welzijn en geluk zorgt, waardoor de symptomen van depressie en angst worden geminimaliseerd. Volgens onderzoek (Spaanse link) is een verband tussen ontspanning en lichaamsbeweging bevestigd. Hier zijn nog meer redenen om de tijd te vinden om te sporten:

 • Je verbetert je humeur.
 • Het corrigeert slapeloosheid.
 • Je stimuleert leren en geheugen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf gezonde en caloriearme voedingsmiddelen

5 tips om met het maken van excuses te stoppen en tijd te vinden om te sporten

Mensen die samen fietsen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, helpt lichaamsbeweging het lichaam efficiënt te werken. Je krijgt energie om de rest van de dag door te komen. Zoek dus geen excuses. Benut je tijd het beste door de volgende aanbevelingen toe te passen.

1. Organiseer jezelf

Kijk waar je je tijd aan besteedt. Definieer van daaruit je prioriteiten opnieuw. Het helpt om een lijst van je activiteiten op te stellen en die te elimineren die niet zo belangrijk zijn.

2. Sluit je aan bij een team om te sporten

Je bent niet alleen! Een vriend is toch ook op zoek naar tijd om te sporten. Steun op een ander en het zal draaglijker en leuker zijn. Begin met een lichte training en verhoog geleidelijk de intensiteit, zolang je lichaam het toelaat.

3. Zoek een geschikte plaats

Een sportschool of park vlakbij je werkplek of universiteit is een fijne plek om te sporten. Thuis ruimte inrichten werkt ook, vooral als je besluit om heel vroeg in de ochtend of voor het slapen gaan te trainen. Een van de voordelen is dat je routines online kunt volgen, geverifieerd door gekwalificeerde instructeurs.

4. Kies activiteiten die je leuk vindt

Squats, sit-ups of push-ups zijn niet verplicht om in vorm te blijven. Andere activiteiten kunnen helpen, zoals dansen, fietsen, zwemmen of yoga. De sleutel is om er een te kiezen die je leuk vindt en er een klein beetje van je dag in te investeren.

5. Zie het niet als een kostenpost

We zeiden al dat je buiten, in een park of thuis kunt sporten. Je hoeft niet voor sportsessies te betalen, dus geld mag geen excuus zijn. Gebruik de kosten van sportuitrusting of kleding ook niet als excuus. Lichte schoenen en comfortabele kleding is alles wat je nodig hebt.

Tijd vinden voor lichaamsbeweging is een algehele overwinning

Gebrek aan tijd voor lichaamsbeweging wordt met psychologische barrières in verband gebracht zoals angst om gekwetst te worden, te falen of belachelijk gemaakt te worden. We vervangen sport daarom door minder compromitterende alternatieven. Dat wil zeggen dat we liever slapen, films kijken of ons aan sociale netwerken overgeven.

Met een beetje creativiteit en vooral organisatie, door te bewegen, zal je een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben. Onthoud dat er meerdere voordelen zijn, maar de belangrijkste is dat je een betere levensstijl krijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ramírez W, Vinaccia S, Suárez G. El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. Laboratorio Integrado de Ciencias Aplicadas a la Actividad Física y el Deporte – Universidad de Antioquia, Colombia; 2004.
 • Mayo X, Del Villar F, Jiménez A. Termómetro del Sedentarismo en España: Informe sobre la inactividad física y el sedentarismo en la población adulta española. Observatorio de la Vida Activa y Saludable de la Fundación España Activa. Centro de Estudios del Deporte, Universidad Rey Juan Carlos, CSIC. España; 2017.
 • Guerra J, Gutiérrez M, Zavala M, Singre J, Goosdenovich D, Romero E. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Habana; 2017.
 • Izuerieta Monar A. Causas y consecuencias del sedentarismo. Más Vita. Revista de Ciencias de la Salud. Vol. 1. Num. 2. Universidad Estatal de Milagro, Ecuador; 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.