5 gewoonten om een hartaanval te helpen voorkomen

Er zijn veel factoren die een rol bij het ontstaan van een hartaanval spelen. Toch kan het aannemen van enkele gezonde gewoonten je helpen het risico te verkleinen. Ontdek in dit artikel enkele tips!
5 gewoonten om een hartaanval te helpen voorkomen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een hartaanval, ook wel een hartinfarct genoemd, is een ernstig probleem dat begint wanneer de bloedtoevoer wordt onderbroken, waardoor wordt voorkomen dat weefsels voldoende zuurstof krijgen. Hierdoor begint de hartspier af te sterven en ernstige schade op te lopen. Wil je weten hoe je een hartaanval kunt helpen voorkomen?

Een aantal mensen zijn vatbaarder voor deze aandoening, hetzij omdat ze een familiegeschiedenis van hartaandoeningen hebben, hetzij vanwege andere aandoeningen die hun risico verhogen. Het kan echter worden vermeden als je een gezonde levensstijl aanneemt.

Vanwege het bovenstaande is het een goed idee om je gewoonten te verbeteren en een aantal routines aan te nemen die je risico’s aanzienlijk kunnen verminderen. Ben je bang om aan deze ziekte te lijden? In dit artikel zullen we 5 gewoonten voor je dagelijkse leven met je delen om je te helpen om een hartaanval te voorkomen.

Gewoonten om een hartaanval te helpen voorkomen

Om een hartaanval te voorkomen, moet je eerst weten wat de symptomen zijn. Op die manier zul je je bewust zijn van de symptomen zoals pijn op de borst, overmatig zweten zonder reden, misselijkheid, vermoeidheid of ademhalingsmoeilijkheden.

Als je een van de symptomen opmerkt die we noemden, dan is dat voldoende reden om je arts te raadplegen. Hoe sneller je een diagnose krijgt, hoe beter de prognose zal zijn. Over het algemeen kun je enkele gezonde gewoonten aannemen om een hartaanval te voorkomen. Breng ze in de praktijk!

1. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Gezonde voedingsmiddelen

Je dieet is de belangrijkste factor die hart- en vaatziekten veroorzaakt. Je voeding speelt een belangrijke rol als het om het voorkomen van een hartaanval en andere hart- en vaatziekten gaat. Hoewel je voedingsbehoeften afhankelijk van je leeftijd, gewicht en algemene gezondheidstoestand kunnen variëren, raden we het volgende aan:

  • Verhoog je consumptie van vers fruit en groenten.
  • Eet vezelrijke volkoren granen.
  • Voeg magere eiwitten aan je dieet toe.
  • Eet voedingsmiddelen en supplementen met omega-3.
  • Drink veel water en andere gezonde vloeistoffen.

Organisaties zoals de American Heart Association suggereren dat het eten van voedsel met omega 3-vetzuren (Engelse link) minstens twee keer per week zeer gunstig is om hartaandoeningen te voorkomen, omdat het een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk verlaagt. Je kunt deze voedingsstof krijgen van:

Misschien ook interessant om te lezen:
Congestief hartfalen: zeven mogelijke oorzaken

2. Vermijd tabak

Mensen die roken of sigarettenrook inademen, lopen een hoger risico op een hartaanval in vergelijking met mensen die tabak vermijden. Zoals veel mensen weten, hebben de giftige componenten van sigaretten een negatief effect op zowel je longen als je hart.

Het is daarom belangrijk om sigaretten te vermijden wanneer je met het risico op coronaire of hart- en vaatziekten wordt geconfronteerd. Hoewel het moeilijk kan zijn, zijn er veel strategieën om je te helpen dit doel te bereiken.

3. Bewegen kan een hartaanval helpen voorkomen

Bewegen om een hartaanval te helpen voorkomen

Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de gezondheid van je lichaam. Regelmatig sporten heeft veel gezondheidsvoordelen voor je hart.

Naast het versterken van je hartspier, helpt het ook om je bloeddruk, cholesterol en andere aandoeningen te verlagen die je risico op een hartaanval verhogen. Het kan zelfs stress verminderen en je humeur verbeteren.

Het beste is dat je niet met een zware routine hoeft te beginnen om van de voordelen te genieten. Iets eenvoudigs, zoals 5 dagen per week 30 minuten wandelen, maakt een groot verschil. Natuurlijk kun je ook andere activiteiten doen, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen, fitnessen, enz.

4. Mediteer

Volgens een aantal onderzoeken kan dagelijkse meditatie de sleutel zijn (Engelse link) om coronaire aandoeningen en hartaanvallen te voorkomen. Vanwege het vermogen om stress en bloeddruk te verlagen, draagt dit type therapie aanzienlijk aan je welzijn bij. Enkele vormen van meditatie zijn:

  • Begeleide meditatie
  • Mantra-meditatie
  • Tai chi
  • Yoga
  • Meditatie met aromatherapie
  • Qigong

5. Invloed van gewicht op de gezondheid van je hart

Vrouw op een weegschaal

Een gezond gewicht kan stofwisselings- en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Hoewel veel mensen het over het hoofd zien, zorgen overgewicht en obesitas ervoor dat je hart meer werkt. Beide zijn ook factoren bij een hoge bloeddruk, hypercholesterolemie, diabetes en andere aandoeningen die hartaanvallen beïnvloeden.

Om een hartaanval te voorkomen moet je daarom al het mogelijke doen om een gezond en stabiel gewicht te behouden. Je kunt dit door gezonde eetgewoonten, lichaamsbeweging en in het algemeen een goede levensstijl bereiken.

In het kort…

Er zijn dus veel eenvoudige gewoonten die je aan je dagelijkse routine kunt toevoegen om een hartaanval te voorkomen en je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Het belangrijkste is om ze consequent te doen, vooral als je andere risicofactoren hebt. Vergeet ook niet om je arts voor de juiste controles te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lu, L., Liu, M., Sun, R. R., Zheng, Y., & Zhang, P. (2015). Myocardial Infarction: Symptoms and Treatments. Cell Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1007/s12013-015-0553-4
  • American Heart Association. (2017). The American Heart Association’s Diet and Lifestyle Recommendations.
  • Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports. https://doi.org/10.1007/s11886-012-0318-2
  • Jain, A. P., Aggarwal, K. K., & Zhang, P. Y. (2015). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • World Heart Federation. (2012). Tobacco : totally avoidable risk factor of CVD. WHO, World Health Organization, Media Center, Fact Sheet N 339World Health Organization, Media Center, Fact Sheet N 339.
  • Fuchs, R. (2015). Physical Activity and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14115-7
  • Tacón, A. M., McComb, J., Caldera, Y., & Randolph, P. (2003). Mindfulness meditation, anxiety reduction, and heart disease: A pilot study. Family and Community Health. https://doi.org/10.1097/00003727-200301000-00004
  • Lumma, A. L., Kok, B. E., & Singer, T. (2015). Is meditation always relaxing? Investigating heart rate, heart rate variability, experienced effort and likeability during training of three types of meditation. International Journal of Psychophysiology. https://doi.org/10.1016/j.ijpsycho.2015.04.017
  • Evans, J. C., Larson, M. G., Kannel, W. B., Kenchaiah, S., Levy, D., Wilson, P. W. F., … Benjamin, E. J. (2002). Obesity and the Risk of Heart Failure. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa020245

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.