Leer alles over pijn op de borst

Pijn op de borst is pijn tussen de hals en de buik. Het heeft verschillende oorzaken en kan hart-gerelateerd of niet-hart-gerelateerd zijn. In dit artikel beschrijven we de kenmerken ervan.
Leer alles over pijn op de borst

Laatste update: 20 juni, 2020

Pijn op de borst kan door elke structuur in de borst veroorzaakt worden. Het kan afkomstig zijn van een orgaan zoals de slokdarm of de spieren, zenuwen of ribben.

Daarnaast kan de pijn zich ook verspreiden of uitstralen, wat betekent dat de pijn ook in de nek, bovenste ledematen of zelfs naar het gezicht ervaren kan worden.

Soms begint deze pijn als rugpijn. Dit hangt echter van de oorsprong van de pijn af. Om als pijn op de borst te worden beschouwd, moet de pijn zich aan de voorkant manifesteren.

Veel mensen zijn bang voor dit soort pijn. Dit komt, omdat ze het onbewust met hartproblemen associëren. Sommigen beschrijven het gevoel als pijn, anderen beschouwen het gewoon als hinderlijk of een benauwd gevoel.

Ongeveer 5% van de oproepen van hulpdiensten wordt aan pijn op de borst toegeschreven. Het komt minder vaak voor bij kindergeneeskunde en vormt minder dan 1% van de noodbezoeken op die leeftijd.

In dit artikel zullen we nader bekijken wat dit soort pijn kan veroorzaken. Om pijn als pijn op de borst te beschouwen, moet deze uit een bepaald gebied tussen de hals en de buik komen.

De twee categorieën van pijn op de borst

Deskundigen verdelen deze pijn gewoonlijk in twee hoofdgroepen: hart gerelateerd en niet-hart gerelateerd. Hierdoor kunnen artsen snel een onderscheid maken tussen de pijn die dringend aandacht behoeft en de pijn die minder dringend kan worden behandeld.

Eerst bespreken we de hart-gerelateerde oorzaken van deze pijn (Spaanse link). Daarna noemen we ook enkele problemen die niet-hart gerelateerde pijn op de borst kunnen veroorzaken.

Aan het hart gerelateerde oorzaken

 • Ischemische hartaandoeningen. Deze pijn is het belangrijkste teken van angina pectoris en een hartaanval. Het is een zeer intense en invaliderende pijn die zich met een beklemmend gevoel manifesteert. Het bevindt zich in het hartgebied en straalt ook uit naar de armen en de nek. Deze pijn vertegenwoordigt een absolute urgentie.
 • Aortaruptuur. Hoewel de aorta een dikke wand heeft die bestand is tegen hoge druk, kan hij toch scheuren. Dit is een zeldzame klinische aandoening die aortadissectie wordt genoemd en die een hevige pijn veroorzaakt. Het vereist ook onmiddelijke aandacht.
 • Pericarditis. Het hartzakje is een vlies om het hart. Om verschillende redenen kan vloeistof hierin ophopen. Pericarditis manifesteert zich met pijn op de borst die met tussenpozen kan optreden en vaak verandert, afhankelijk van de houding van de persoon.

Niet-hart-gerelateerde oorzaken

In dit geval gaat het dus om oorzaken die niet met het hart te maken hebben. We spreken van pulmonale pijn op de borst als de pijn veroorzaakt wordt door een probleem met de longen.

 • Longontsteking. Microbiële longinfecties kunnen deze pijn veroorzaken. Het kan continu zijn en intenser worden met hoesten of ongebruikelijke ademhalingsbewegingen. Over het algemeen is het een pijn in de zij die met het geïnfecteerde gebied samenvalt.
 • Longembolie. De slagaders en aders van het ademhalingssysteem kunnen verstopt raken met stolsels. Dit is een aandoening die longembolie wordt genoemd. Deze stolsels kunnen zich in de longen vormen of door circulatie uit andere lichaamsdelen komen. Dit is ook een uiterst urgente aandoening.
 • Klaplong. Net zoals het hart wordt omgeven door het hartzakje, worden de longen door het borstvlies omringd. Als de ruimte die het borstvlies vormt zich vult met lucht, dan wordt dit een klaplong genoemd. Het is erg pijnlijk en kan ook gepaard gaan met symptomen zoals kortademigheid.
 • Pleuritis. De pleura kunnen door ontstekingen opzwellen. Dit staat bekend als pleuritis. Net als bij pericarditis, is de pijn met tussenpozen en kan variëren met veranderingen in houding.

Niet-hart-gerelateerde pijn: pijn die ontstaat in het spijsverteringskanaal

Vrouw drukt hand op haar borst
 • Slokdarmspasmen. De slokdarm loopt door het midden van de borst om de mond met de de maag te laten verbinden. Aangezien het een holle buis is waarvan de wand is gemaakt van spieren, kan het krampen krijgen. Wanneer dit gebeurt, dan vernauwd de slokdarm zich en veroorzaakt zo pijn op de borst en verhindert de doorgang van voedsel.
 • Gastritis. Hoewel de maag iets lager ligt, manifesteren gastritis en dyspepsie zich soms hoger in de borst. Gastritis gaat ook vaak met spijsverteringsklachten gepaard, zoals boeren, reflux en misselijkheid. De pijn op de borst veroorzaakt door gastro-oesofageale reflux voelt aan als een pijnlijke stropdas in het midden van de borst.
 • Galstenen. Als de galblaas galstenen bevat, dan kan dit ook pijn in de borst veroorzaken. Buikpijn komt echter vaker voor. Volgens de anatomische positie van de galblaas en de positie van de galstenen nemen sommige mensen pijn waar in de rechter longstreek en tot aan de rechterschouder.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat moet je eten als je last hebt van galstenen?

Andere oorzaken van pijn op de borst

Arts bekijkt een ECG

Een elektrocardiogram is een van de tests die artsen vragen wanneer een patiënt pijn in zijn borst ervaart. Zoals we hierboven vermeldden, kunnen naast de organen van de borst en de buik, andere structuren en situaties deze pijn veroorzaken.

Het is dus altijd nodig dat artsen de ernstigste oorzaken van deze pijn uitsluiten (Spaanse link) voordat ze proberen om andere oorzaken te diagnosticeren die met minder urgentie kunnen worden behandeld. Deze oorzaken zijn:

 • Psychogene oorzaken. Een paniekaanval kan bijvoorbeeld pijn op de borst veroorzaken. De pijn is echter psychologisch, niet anatomisch. Er is een gevoel van beklemming en ongemak op de borst dat niet door een orgaan of een storing wordt veroorzaakt.
 • Costochondritis. Dit is een ontsteking van het kraakbeen dat de ribben met het borstbeen verbindt. Een intense inspanning of klap kan dit veroorzaken. Het is te behandelen met ontstekingsremmende medicijnen en lokale koeling.
 • Myalgie. In dit geval kunnen de spieren in de borstkas pijn doen, hetzij door inspanning, verrekking, door een hematoom door een klap of een ontsteking. Over het algemeen bestaat de behandeling uit ontstekingsremmende medicijnen.
 • Neuritis. De zenuwen die tussen de ribben doorlopen, kunnen opzwellen en een bron van pijn op de borst zijn. Een klassiek voorbeeld is herpes zoster, waarbij de virale infectie zich met hevige pijn en een brandend gevoel manifesteert die langs de aangetaste zenuw loopt.

Zoals je kunt zien, zijn er dus talloze oorzaken van pijn op de borst. Vraag het echter aan je arts als je nog vragen hebt over de pijn of over de mogelijke oorzaken en behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC guideline for the management of patients with non-ST-elevation acute coronary syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;64(24):e139-e228.
 • Bonica JJ, Graney DO. General considerations of pain in the chest. En: Loeser. Bonica’s management of pain. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001. p. 1114-48.
 • López Bescos L, Fernandez Ortiz A, Bueno Zamora H, Coma Canella I, Lindon Gorbi RM, Cequier Fillat A, et al. Guías de práctica clínica de la Sociedad española de Cardiología en la angina inestable /Infarto sin elevación ST. Rev Esp Cardiol 2000; 53:838-50.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.