De negatieve eigenschappen van tabak

Tabak is zeer schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk dodelijke ziektes als kanker veroorzaken.
De negatieve eigenschappen van tabak

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het roken van tabak brengt je gezondheid erg in gevaar. Helaas is roken één van de meest gebruikelijke gewoontes ter wereld. In dit artikel vertellen we je over de negatieve eigenschappen van tabak.

Ondanks de eindeloze antirookacties van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), neemt het aantal rokers namelijk nog steeds toe. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Hoe gebruik je tabak?

De tabaksplant wordt al jaren gebruikt voor veel curatieve redenen. Er werd geloofd dat tabak veel eigenschappen had die goed zouden zijn voor het menselijk lichaam.

Verbranding is echter de meest voorkomende manier waarop tabak wordt gebruikt. Dit richt de meeste schade aan het lichaam aan. Als je de rook van deze plant namelijk inademt, kan dit zorgen voor zeer schadelijke bijwerkingen. 

Dit kan voor veel verwarring zorgen. Veel onderzoekers probeerden de gedachten rondom tabak echter te veranderen. Vandaag de dag weten we dat tabak één van de grootste doodsoorzaken ter wereld is. 

De meest eenvoudige manier om tabak te roken is door middel van een sigaret. Dit is in bijna overal ter wereld legaal. Het probleem van tabak zit in het hoofdbestanddeel, nicotine. Deze stof kan een onbedwingbare verslaving veroorzaken. Overmatig gebruik kan daarnaast ook verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Problemen die tabak kan veroorzaken

problemen van tabak

De meerderheid van alle problemen die tabak kan veroorzaken komen van het eenvoudige, legale gebruik. Sigaretten kunnen ernstige problemen veroorzaken. Vergeet dit niet. Sigaretten kunnen bijvoorbeeld de volgende gezondheidsproblemen veroorzaken:

 • chronische bronchitis
 • aderverkalking
 • tandvleesontsteking
 • verzwakt hart- en vaatstelsel
 • kanker (vooral longkanker)

De negatieve eigenschappen van tabak

Zoals we hierboven kunnen zien zijn er heel veel voorbeelden van grote risico’s te benoemen. Deze risico’s worden allemaal groter als je sigaretten rookt. Om deze reden is het goed om te besluiten dat je gaat stoppen.

We weten allemaal hoe moeilijk en frustrerend het is om een gewoonte op te geven. Probeer het daarom rustig aan te pakken. We zullen nu de beste redenen om met roken te stoppen voor je op een rij zetten.

 Kleinere kans om vroegtijdig dood te gaan

vroegtijdige dood door tabak

Dit is vooral belangrijk voor jongeren. Stoppen met roken kan namelijk een grote invloed hebben op de duur van hun leven:

 • Als iemand van 30 stopt met roken, wordt de kans om vroegtijdig dood te gaan 90% kleiner.
 • Als iemand van 60 stopt met roken, wordt deze kans 30% kleiner.

Dit is echter niet de enige reden waarom het een goed idee is om te stoppen met roken. De negatieve eigenschappen van tabak zijn immers zo groot, dat stoppen altijd vele voordelen zal hebben.

De voordelen van stoppen met roken

Zoals we al lazen verkleint stoppen met roken de kans om vroegtijdig dood te gaan. Daarnaast zijn er veel andere redenen waarom stoppen met roken goed voor je is. Denk bijvoorbeeld aan:

 • betere bloedsomloop
 • betere longfuncties
 • voorkomen van hoge bloeddruk
 • kleinere kans op longkanker
 • algemeen betere fysieke conditie
 • uiterlijk van de huid zal verbeteren

Indirecte voordelen

stoppen met roken eigenschappen

Het eerste waar je aan denkt bij het ontwikkelen van nieuwe, sociale relaties is acceptatie. Het is ideaal om door je nieuwe sociale omgeving geaccepteerd te worden zonder enige bezwaren.

Roken wordt tegenwoordig als een negatieve gewoonte gezien. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de meerderheid van alle mensen zich niet op hun gemak voelt in de omgeving van een roker.

Sociale relaties zijn dus een goede reden om te stoppen met die rookgewoonte. De mensen om je heen zullen je dankbaar zijn, omdat zij nu niet meer indirect aan de negatieve eigenschappen van tabak blootgesteld worden.

De gevolgen van jouw tabaksgebruik op je omgeving zijn bijvoorbeeld:

 • verhoogd risico op rokersziektes
 • hogere kans op oorontstekingen
 • stinkende omgeving die veel mensen als negatief ervaren
 • als iemand ziek is, kan rook erg vervelend zijn

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Reep-van den Bergh, C. M. M., Harteloos, P. P. M., & Croes, E. A. (2017). Doodsoorzaak nr. 1 bij jonge Nederlanders: de sigaret. Nederlandse Tijdschrift Voor Geneeskunde.
 • Beijnen, J. H., & Schellens, J. H. M. (2007). Recente ontwikkelingen in de medicamenteuze behandeling van kanker. Pharmaceutisch Weekblad.
 • Chavannes, N. H., Kaper, J., Frijling, B., Van der Laan, J., Jansen, P., Guerrouj, S., … Wind, L. (2007). NHG-Standaard Stoppen met roken. Huisarts & Wetenschap. https://doi.org/10.1109/ICASSP.2005.1415669
 • Kleinjan, M., Engels, R. C. M. E., Van Leeuwe, J., Brug, J., Van Zundert, R. M. P., & Van Den Eijnden, R. J. J. M. (2009). Stoppen met roken bij adolescenten: de rol van intentie om te stoppen, nicotineafhankelijkheid en het roken van ouders en vrienden. Psychologie En Gezondheid. https://doi.org/10.1007/BF03080414

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.