Wat kan een vroege menopauze veroorzaken?

Bezorgd over de gevolgen van de menopauze? Hoewel je je nog geen zorgen hoeft te maken als je nog niet zo oud bent, zou het zich eerder kunnen manifesteren. Om de risico’s die erbij horen te verminderen moet je een gezonde levensstijl handhaven en je regelmatig laten controleren.
Wat kan een vroege menopauze veroorzaken?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De menopauze is een fase wanneer de menstruatie van een vrouw stopt en ze niet meer zwanger kan worden. Er komen een reeks hormonale veranderingen bij kijken bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. Er zijn echter veel factoren die het vrouwelijke voortplantingssysteem kunnen verstoren. De vroege menopauze is daar één van.

Deze toestand begint zich te manifesteren vóór de leeftijd van 40 jaar. Het wordt gekenmerkt door onregelmatige menstruaties totdat deze helemaal stoppen.

Vanwege de veranderingen die zich hierbij voordoen is het gerelateerd aan bijvoorbeeld:

  • een verhoogd risico op sommige chronische ziekten
  • emotionele stoornissen 
  • andere symptomen die de kwaliteit van je leven kunnen beïnvloeden.

Hoewel het ook kan worden veroorzaakt door een genetische aandoening, zijn veel van de gevallen het gevolg van de invloed die sommige factoren hebben op hormonen.

Lees hier meer over in dit artikel.

Invloeden op een vroege menopauze

1. Gebruik van tabak

Factoren die een vroege menopauze kunnen veroorzaken zoals het gebruik van tabak

Vrouwen die roken of die blootgesteld zijn aan tabaksrook bijvoorbeeld hebben meer kans op een vroege menopauze in vergelijking met vrouwen die hier niet aan blootgesteld worden.

Sigaretten bevatten namelijk chemische verbindingen waardoor je slechte kwaliteit eicellen en embryo’s kunt produceren en een verhoogde kans op chromosomale afwijkingen hebt.

Hierdoor kan de oestrogeen- en progesteron-activiteit veranderen. Zo beïnvloedt tabak het eerder optreden van de menopauze.

2. Schildklierziekten

 

Schildklierziekten kunnen een verhoogd risico op een vroege menopauze betekenen

De schildklier speelt een belangrijke rol in veel vitale processen van het lichaam. Deze klier is ook zeer belangrijk voor een optimale benutting en distributie van hormonen.

Om deze reden is er, wanneer er iets mis is met deze klier, een verhoogd risico op vervroegde menopauze of reproductieve gezondheidsproblemen.

Ziekten zoals hypothyreoïdie kunnen vroege symptomen van de menopauze veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Afwezigheid van menstruatie.
  • Stemmingswisselingen.
  • Opvliegers.

3. Bepaalde operaties

Bepaalde operaties kunnen vroege menopauze veroorzaken

Vrouwen die bepaalde operaties ondergaan hebben ook meer kans op een vroege menopauze. Het verwijderen van een eierstok bijvoorbeeld of de baarmoeder verlaagt de oestrogeen- en progesteronspiegels. Dit versnelt vervolgens het einde van de vruchtbare fase.

Het verwijderen van beide eierstokken veroorzaakt zelfs onmiddellijk het ontstaan van de symptomen van de menopauze. Het kan ook een bijwerking zijn van een operatie aan cervicale kanker of aan het bekken.

4. Radiotherapie en chemotherapie

Radiotherapie en chemotherapie kan een vroege menopauze veroorzaken

Deze twee behandelingen die worden gebruikt om kanker te bestrijden kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een vervroegde menopauze.

Ze voorkomen schadelijke celgroei. Ze kunnen echter ook gezonde cellen vernietigen, waardoor in sommige gevallen vroegtijdig verlies van goed functionerende eierstokken kan optreden.

5. Ultrabewerkt vlees eten

Ultrabewerkt vlees

Naast de vele bijwerkingen van het eten van vleeswaren zou het ook vroegtijdige menopauze kunnen veroorzaken.

Ze zien er altijd heerlijk uit en smaken ook erg goed. Vleeswaren bevatten echter veel stoffen  die hormonale problemen zouden kunnen veroorzaken zoals:

  • chemicaliën
  • nitraten
  • nitrieten

Er is ook vastgesteld dat het eten ervan de metabole gezondheid beïnvloedt. Dit kan ook weer van invloed zijn op het vroege begin van de menopauze.

6. Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten worden gekenmerkt door de abnormale productie en functioneren van antilichamen. Dit leidt vervolgens tot een ‘automatische aanval’ op gezonde weefsels.

In het algemeen beïnvloeden deze ziekten onder andere de gezondheid van de eierstokken op een negatieve manier en interfereren ze met oestrogeenreceptoren. 

Dit veroorzaakt veel problemen met de reproductieve gezondheid en leidt vaak tot een vroege menopauze.

Enkele auto-immuunziekten zijn bijvoorbeeld:

7. Gebruik van bepaalde schoonheids- en hygiëneproducten

Gebruik van bepaalde schoonheidsproducten

Veel toezichthouders proberen te voorkomen dat sommige schadelijke componenten worden gebruikt bij de productie van schoonheids- en hygiëneproducten. Sommige producten die deze stoffen bevatten staan echter nog steeds in de schappen.

De absorptie of constante inademing van deze stoffen zou zo het begin van schildklierafwijkingen en hormonale stoornissen kunnen beïnvloeden.

Shampoos, geparfumeerde zeep en bepaalde schoonheidsproducten bijvoorbeeld bevatten stoffen die bekend staan als ftalaten, die een vroege menopauze zouden kunnen veroorzaken.

Helaas komen deze stoffen ook voor in bijvoorbeeld:

Ben jij bezorgd over de gevolgen van een vroege menopauze? Hoewel je je geen zorgen hoeft te maken over de menopauze als je nog jong bent, kan het zich eerder manifesteren dan je verwacht. Daarom moet je om de risico’s te verminderen, een gezonde levensstijl handhaven en je regelmatig laten controleren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.