Op gewicht blijven in de zomer met deze eetgewoonten

Houd je gewicht deze zomer op peil door jezelf een reeks eetgewoonten aan te leren, zoals veel water drinken en voldoende groenten en fruit eten. Een goed dieet is belangrijk om tijdens de zomer op gewicht te blijven en van je vakantie te genieten.
Op gewicht blijven in de zomer met deze eetgewoonten
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is gemakkelijk om tijdens de zomer op gewicht te blijven, zolang je maar weet wat je moet eten. Dit is het seizoen van het jaar waarin de meesten van ons zich zorgen maken over ons imago.

Ironisch genoeg is het ook het moeilijkste seizoen om gefocust te blijven op onze gezondheidsgewoonten. Door het warme weer en het op vakantie zijn, kunnen we meer tijd buitenshuis doorbrengen en dat kan zeker van invloed zijn op de manier waarop we eten.

Je moet echter weten dat het niet onmogelijk is om de goede gewoonten te behouden waar je de rest van het jaar geen moeite mee hebt. Met betrekking tot voeding is er een formule om in de zomer gezond te eten om op gewicht te blijven. Wil je weten wat het is? Lees dan snel verder!

Deze zomer op gewicht blijven met deze eetgewoonten

Eet groenten als voorgerecht

groenten

De consumptie van verse groenten bij de maaltijd zal je helpen verzadigd te raken en voorkomen dat je te veel eet. Daarom is dit een gewoonte die essentieel is om op gewicht te blijven.

In de zomer is het een stuk makkelijker om verse groenten te eten, dus begin je maaltijd met een salade of soep. Het eten van groenten als eerste gang zal je een verzadigd gevoel geven. Je eet dan minder bij de tweede gang en dit is goed omdat deze vaak meer calorieën bevat.

Het doel is dat de vezels in de groente je een verzadigd gevoel geven en de glycemische index van de maaltijd verlagen. Daarnaast zullen ze je spijsverteringsproces vertragen. Daarom is het eten van groenten belangrijk om in de zomer op gewicht te blijven.

Eet seizoensfruit

Behalve dat het erg smakelijk is vanwege de felle kleuren en zoete smaak, is zomerfruit zeer verfrissend. Het is ook rijk aan vloeistoffen en bevat weinig calorieën. Enkele soorten fruit om in gedachten te houden zijn onder andere:

 • abrikozen
 • perziken
 • nectarines
 • perziken
 • gele pruimen
 • cantaloupe

Deze fruitsoorten zijn rijk aan carotenen en carotenoïden en te herkennen door de oranje en gele kleur ervan. Carotenen zijn de basis van vitamine A en hun functie is om de afweer van het lichaam te versterken en een optimaal gezichtsvermogen en een gezonde huid te behouden.

Daarnaast kan je ook kiezen voor rood fruit zoals watermeloenen, kersen en rode pruimen. Deze bevatten veel magnesium en lycopeen, stoffen die bijdragen aan het welzijn van je hart.

Eet ze als tussendoortje en neem ze overal mee naartoe. Je kunt ze ook als dessert eten. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is de hoeveelheid suiker in 1 stuk fruit niet dikmakend. Het is de grote hoeveelheid geraffineerde suiker in commercieel geproduceerd ijs en andere desserts die veel calorieën leveren en daarnaast bijna geen voedingsstoffen bevatten.

Blijf op gewicht door selectief te zijn in restaurants

Als je naar de kust op vakantie gaat, eet dan verse vis. De gezondste manier om het te (laten) bereiden is door het te grillen en eventueel te combineren met lichte sauzen.

Je kunt ook allerlei soorten zeefruit eten. Deze leveren, net als vis, hoogwaardige eiwitten en de meeste bevatten weinig vet. Ze zijn ook rijk aan mineralen en vitamines.

Vraag bovendien aanbevelingen aan de lokale bevolking voor restaurants die verse producten aanbieden als je op vakantie bent in het buitenland. Op deze manier vermijd je fastfoodketens.

Mogelijk bent je ook geïnteresseerd in deze tips:
De beste tips voor als je uit eten gaat

Op gewicht blijven door je eigen zelfgemaakte snacks mee te nemen

Gedroogde vruchten en noten

Noten zijn de ideale snack om je honger in de zomer te stillen en je gewicht te behouden. Je moet deze echter in gematigde porties eten. De hoeveelheid noten die in de palm van je hand past is voldoende.

Als we op vakantie zijn, brengen we meestal de hele dag met het bekijken van bezienswaardigheden door. Daardoor kun je in de verleiding komen door iets te kopen dat veel calorieën bevat.

Het eten van een zelfgemaakte gezonde snacks is een geweldige manier om deze zomer op gewicht te blijven. Neem dus gezonde snacks mee om ervoor te zorgen dat je niet het eerste eet wat je tegenkomt. Een paar geweldige opties zijn onder andere:

 • een handje noten (rauw of geroosterd)
 • gesneden fruit
 • volkoren crackers
 • andere gezonde snacks

Oké, maar wat als je een ijsje wilt eten? Je kunt er altijd zelf een maken van vers fruit. Daarnaast kan je ook een soort kiezen die minder calorieën bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mini-ijsje of aan een waterijsje.

Blijf goed gehydrateerd

Het is erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, zeker bij blootstelling aan hoge temperaturen. Over het algemeen heeft een mens gemiddeld gesproken ongeveer 8 glazen water per dag nodig. Voeg een glas toe voor elke graad boven 25 graden Celsius.

Zorg ervoor dat je een waterfles in je tas of rugzak meeneemt, zodat je de hele dag goed gehydrateerd kunt blijven. Op deze manier hoeft je niet te vertrouwen op het kopen van drankjes die niet zo gezond zijn en ook veel calorieën kunnen leveren.

Minimaliseer je alcoholinname

Er zijn veel verfrissende niet-alcoholische dranken die je kunt consumeren. Hoewel alcoholische dranken vaak aanwezig zijn op feestjes en zomerfeesten, is het beter om ze zoveel mogelijk te vermijden om op gewicht te blijven.

Wat zijn de niet-alcoholische opties, vraag je? Water is natuurlijk het beste om te drinken. Maar je kunt ook kiezen voor het drinken van bijvoorbeeld:

 • spa rood
 • koude infusies
 • thee
 • smoothies
 • limonade
 • tomatensap

Laatste aanbevelingen om op gewicht blijven

Ten slotte kun je je dagelijkse energieverbruik verhogen om je gewicht op peil te houden. Dit kan je doen door regelmatig te sporten. Daarnaast kan je ook op vakantie bepaalde keuzes maken om te zorgen dat je voldoende beweegt en gezond eet:

 • Als je een stad bezoekt, plan dan wandel- of fietsroutes langs alle bezienswaardigheden.
 • Als je naar het strand of naar de bergen gaat, probeer dan een actieve bezigheid te vinden die je misschien leuk vindt.
 • Boek een accommodatie met een eigen keuken. op deze manier kun je zelf bepalen wat je eet en hoe je het eten klaarmaakt.

Ben je bang dat je deze zomer aankomt? Als dat het geval is, breng dan deze tips gewoon in de praktijk en vermaak jezelf terwijl je ervoor zorgt dat je toch op gewicht blijft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jesús Román Martínez. Carlos Iglesias Rosado. El libro blanco de la hidratación. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. 2006.
 • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de bebida e hidratación para la población española.” Nutr Clin Diet Hosp 28 (2008): 3-19.
 • Ochoa C, Muñoz Muñoz G. Hambre, apetito y saciedad. RCAN Rev Cubana Aliment Nutr 2014;24(2):268-279.
 • CECOPESCA. Gobierno de España. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.  “Las cualidades nutricionales de los productos procedentes de la pesca extractiva y de la acuicultura: binomio riesgo-beneficio”.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.