De beste tips voor als je uit eten gaat

Op een gezonde manier uit eten gaan is mogelijk als je een paar tips volgt, zoals niet erg hongerig worden of gerechten bestellen om te delen. Leer meer in dit artikel!
De beste tips voor als je uit eten gaat
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wil je je gewicht onder controle houden en ook gezond blijven eten als je uit eten gaat? Hoewel het misschien onmogelijk lijkt, laten de aanbevelingen die we in dit artikel delen zien hoe je op een gezonde manier uit eten kunt gaan.

Gezond uit eten gaan

Het lijkt misschien onmogelijk om op een gezonde manier uit eten te gaan. Restaurants bieden tenslotte normaal gesproken ongezonde opties met veel calorieën. Dat is de reden waarom onderzoeken aantonen dat uit eten gaan met overgewicht en obesitas verband houdt. Lees hier de Engelse studie.

Een onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 90% van de hoofdgerechten die in restaurants worden verkocht, veel calorieën bevatten en rijk zijn aan natrium en vet, met name verzadigd vet.

Bovendien bevatten kindermenu’s nog meer vet en suiker dan menu’s voor volwassen. Het is daarom niet raadzaam om van het kindermenu te bestellen, omdat deze opties meestal minder gezond zijn dan de rest van het menu.

Voordat je uit eten gaat

Het is heel belangrijk dat je je beslissingen onder controle houdt, zelfs voordat je naar het restaurant gaat. Hier zijn enkele tips die je moet overwegen:

  • Kies het restaurant van tevoren. Als je van tevoren weet waar je naartoe gaat, dan ben je bekend met het soort voedsel dat ze serveren.
  • Maak een reservering. We raden ook aan om te reserveren. Op deze manier vermijd je wachten in het geval dat het druk is. Terwijl je wacht, kun je tenslotte een drankje bestellen en een snack eten, wat je had kunnen vermijden als je een tafel gereserveerd had.
  • Bekijk indien mogelijk van tevoren het menu. Veel restaurants plaatsen de menu’s op hun websites. Bekijk het thuis, zodat je weet wat je wilt bestellen voordat je er bent.
  • Ga niet weg als je erg hongerig bent. Als je erg hongerig naar het restaurant gaat, dan eet je waarschijnlijk al het brood met boter dat voor je neus wordt gezet, wat je kunt vermijden als je er niet erg hongerig aankomt. Dat is de reden dat we aan raden om een stuk fruit te eten voordat je je huis verlaat.

Tijdens je maaltijd in het restaurant

Uit eten in een restaurant

Zodra je deze tips toepast voordat je naar een restaurant gaat, dan is het veel gemakkelijker om ergens anders dan thuis te eten en op een gezonde manier uit eten te gaan. We zullen nu wat tips geven over in het restaurant zelf.

Let op wat je drinkt

De meest aanbevolen optie is water. Als je andere opties wilt bestellen, kun je bruiswater kiezen of, als je iets smaakvollers wilt, om water met een schijfje citroen vragen. Je kunt ook voor natuurlijke sappen kiezen, alcoholarm bier of light frisdrank.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 verrassende voordelen van het drinken van water

Let op de hoeveelheid brood die je eet

Normaal gesproken serveren veel restaurants mandjes met brood. Als je geen brood wilt eten, vertel de ober dan direct dat hij het niet neer moet zetten. Als je wel wat brood wilt, zeg dan tegen de ober om een klein stukje per persoon te brengen.

Let op wat je bestelt

Bekijk eerst de groentegerechten die het restaurant serveert. Vergeet niet dat het een heel goed idee is om groenten te eten als voorgerecht of als een belangrijk onderdeel van je maaltijd.

Nadat je de groenten hebt gekozen, selecteer je de eiwitbron waarmee je je gerecht wilt voltooien. Je kunt meestal kiezen uit vlees, vis, eieren en peulvruchten. Vermijd gefrituurde gerechten of gerechten met sauzen.

Kies gezonde bijgerechten

Kies als bijgerecht liever voor bijvoorbeeld een gepofte aardappel of salade in plaats van friet. Eet ook geen brood als je gerecht al bloem of koolhydraten bevat.

Vraag om de sauzen apart te serveren

Vraag de ober om ervoor te zorgen dat er geen dressings, sauzen of kaas op je voedsel zit. Op deze manier kun je de sauzen uitproberen zonder het te overdrijven.

Deel je gerecht

Kijkend naar de gerechten van de tafels om je heen om hun grootte te zien, kun je beslissen of je alleen voor jezelf wilt bestellen of het gerecht wilt delen. Als de gerechten groot zijn, bestel dan om te delen.

Op deze manier kun je bepalen hoeveel je eet. Als er voedsel overblijft, dan hoef je het niet allemaal op te eten om het af te maken. Vraag de ober om het in te laten pakken zodat je het mee kunt nemen.

Het toetje

Yoghurt met ananas

Als het restaurant fruit serveert, vraag dan om fruit. Zo niet, dan kunnen natuurlijke sappen, koffie of thee goede keuzes zijn. Als je echter iets zoets wilt, dan kun je een dessert delen.

Hoe weet je of je te veel hebt gegeten?

  • Als je uren na het eten erg dorst hebt.
  • Wanneer je een zware spijsvertering hebt en de rest van de dag geen honger hebt.
  • Als je slaperig wordt na het eten.

Als dit het geval is, wees dan niet te boos op jezelf. Het overkomt ons allemaal wel eens! Houd er echter wel rekening mee voor de volgende keer dat je uit eten gaat. Deze ervaring geeft je een beter begrip van je grenzen.

Door deze tips voor uit eten gaan toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je gezond eet en tegelijkertijd plezier hebt. Het is dus wel degelijk mogelijk om gezond uit eten te gaan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Kikuchi Y., Nozaki S., Makita M., Yokozuka S., et al., Effects of whole grain wheat bread on visceral fat obesity in japanese subjects: a randomized double blind study. Plant Foods Hum Nutr, 2018. 73 (3): 161-165.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.