Moeten we de schil van fruit eten?

19 augustus 2015

Er bestaat veel verwarring over of we nu wel of niet de schil van bepaalde fruitsoorten zoals appels, peren, citrusvruchten, druiven, etc. moeten opeten. Andere, zoals banaan en ananas, zullen je zelfs verrassen. In dit artikel leggen we je uit wanneer het wel en niet goed is om de schil van fruit te eten. Leer dus hoe je alle mogelijke voordelen uit fruit kan halen.

Welke voedingsstoffen bevat de schil van fruit?

Vroeger werd fruit in zijn geheel opgegeten, zelfs fruit waarvan we denken dat we het weg moeten gooien, zoals de schil van citroen en sinaasappel. Ze kunnen echter gebruikt worden voor de behandeling van bepaalde ziekten.

De schil is het deel van het fruit dat het meeste energie ontvangt, omdat dit het meest blootgesteld wordt aan de zon. Het beschermt het binnenste deel van het fruit tegen barre weersomstandigheden. De schil bevat het meeste kleur en vezels (en bijgevolg ook meer voedingsstoffen).

schil2

Wanneer zouden we ze beter niet eten?

Het grootste probleem vandaag de dag met groenten en fruit is dat een grote hoeveelheid pesticiden wordt gebruikt om de oogst te vergroten en de gewassen te beschermen. Dit maakt hen verschillend van de groeten en fruit die we tientallen jaren geleden aten.

Zelfs wanneer je het fruit wast, bevatten ze nog pesticiden, aangezien deze door de poriën het fruit binnen dringen. Sommige soorten fruit hebben grotere poriën dan andere. Om die reden bevelen mensen vandaag de dag meestal aan alle fruit te schillen alvorens het op te eten.

Voor diegenen die graag gebruik willen maken van de voordelen van de voedingsstoffen die gevonden worden in de schil van fruit, raden we aan steeds ecologisch of organisch gecertificeerd fruit te kiezen. Je kan ook je eigen groenten en fruit kweken. Was het bovendien ook steeds goed met water en baking soda. Schraap eventueel wat met een mes of een speciaal instrument om groenten schoon te maken over de schil.

Welke schil is wel aan te bevelen?

Op voorwaarde dat het fruit organisch gekweekt wordt, raden we aan de schil van het volgende fruit steeds te eten:

  • Appel: De schil van de appel bevat ursolzuur, dat helpt om de spieren gezond te houden, maar dat ook ontstekingsremmend werkt, hoge cholesterol voorkomt en de productie van collageen stimuleert. Bovendien voorziet het je lichaam ook van vezels en pectine, wat constipatie tegen gaat.
  • Peer: Om te genieten van alle antioxidatieve eigenschappen van peren, moet het volledige fruit worden opgegeten. De schil zit namelijk boordevol vitamine C. Verder bevat het ook oplosbare vezels, waardoor het eten van peren een voldaan gevoel geeft. Dit voorkomt ook constipatie en gaat ziekten zoals dikkedarmkanker tegen.
  • Citrusfruit: De schil is het deel dat de meeste antioxidanten bevat. De aanwezige flavonoïden helpen op een natuurlijke manier bepaalde types kanker te voorkomen (voornamelijk borst- en huidkankers). Het vermindert bovendien ook het risico op cardiovasculaire aandoeningen. De schil bevat het overgrote deel van de aanwezige vitamine C en werkt ook vochtafdrijvend, ontspannend en spijsverteringsstimulerend.
  • Druiven: Flavonoïden, anthocyaanpigment en resveratrol worden hoofdzakelijk in de schil en de zaadjes van de druif terug gevonden. Deze beschermen de bloedvaten en de cardiovasculaire gezondheid in het algemeen. De schil bevat trouwens ook veel antioxidanten.
  • Banaan: De schil van de banaan heeft antibiotische, anti-schimmel en enzymatische eigenschappen. Het kan rauw of gekookt gegeten worden, na het gewassen te hebben. De binnenkant van de schil kan je tanden bovendien witter maken. Wrijf het over je tanden na het poetsen.
  • Ananas: Je kan een gezonde en therapeutische thee of een heerlijke gefermenteerde drank maken met de schil van ananas. Beide dranken vermijden het opstapelen van vocht in je lichaam en verbeteren de vertering.
schil3

Een opmerking omtrent allergie

Er zijn mensen die allergisch zijn voor de schil van bepaalde fruitsoorten. Het is echter aannemelijker dat het een substantie is, die aan de plant wordt toegevoegd om ze te stimuleren of om insecten te weren, die de allergische reactie veroorzaakt. We raden daarom altijd aan ecologisch fruit te eten en zeker wanneer je de schil wil opeten.

Foto’s met dank aan: torbakhopper, hayleysuzanne, en Emily Barney.
Bekijk Ook