Moeten we de schil van fruit eten?

In dit artikel leggen we je uit wanneer het wel en niet goed is om de schil van fruit te eten. Leer dus hoe je alle mogelijke voordelen uit fruit kan halen.
Moeten we de schil van fruit eten?
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 12 oktober, 2018

Er bestaat veel verwarring over of we nu wel of niet de schil van fruit, zoals appels, peren, citrusvruchten, druiven, etc., moeten opeten. Andere, zoals banaan en ananas, zullen je zelfs verrassen. In dit artikel leggen we je uit wanneer het wel en niet goed is om de schil van fruit te eten. Leer dus hoe je alle mogelijke voordelen uit fruit kan halen.

Welke voedingsstoffen bevat de schil van fruit?

Vroeger werd fruit in zijn geheel opgegeten, zelfs fruit waarvan we denken dat we de schil weg moeten gooien, zoals de schil van citroen en sinaasappel. Ze kunnen echter gebruikt worden voor de behandeling van bepaalde ziekten.

De schil is het deel van het fruit dat het meeste energie ontvangt, omdat dit het meest blootgesteld wordt aan de zon. Het beschermt het binnenste deel van het fruit tegen barre weersomstandigheden. De schil bevat het meeste kleur en vezels (en bijgevolg ook meer voedingsstoffen).

Wat kun je doen met de schil van fruit

Wanneer kunnen we de schil van fruit beter niet eten?

Het grootste probleem vandaag de dag met groenten en fruit, is dat er een grote hoeveelheid pesticiden wordt gebruikt om de oogst te vergroten en de gewassen te beschermen. Hierdoor verschilt het van de groeten en fruit die we tientallen jaren geleden aten.

Zelfs wanneer je het fruit wast, bevat het nog pesticiden. Deze dringen het fruit namelijk binnen via de poriën. Sommige soorten fruit hebben grotere poriën dan andere. Om die reden bevelen mensen vandaag de dag meestal aan alle fruit te schillen alvorens het op te eten.

Voor diegenen die graag gebruik willen maken van de voordelen van de voedingsstoffen die gevonden worden in de schil van fruit, raden we aan steeds ecologisch of organisch gecertificeerd fruit te kiezen. Je kan ook je eigen groenten en fruit kweken.

Was het bovendien ook steeds goed met water en baking soda. Schraap eventueel wat met een mes of een speciaal instrument om groenten schoon te maken over de schil.

Welke schil is wel aan te bevelen?

We raden aan om de schil van het volgende fruit steeds te eten, mits het biologisch is:

  • Appel: De schil van de appel bevat ursolzuur, dat helpt om de spieren gezond te houden, maar is ook ontstekingsremmend. Het voorkomt hoog cholesterol en stimuleert de productie van collageen. Bovendien voorziet het je lichaam ook van vezels en pectine, wat constipatie tegen gaat.
  • Peer: Om te genieten van alle antioxidante eigenschappen van peren, moet je de vrucht in zijn geheel opeten. De schil zit namelijk boordevol vitamine C. Verder bevat het ook oplosbare vezels, waardoor het eten van peren een voldaan gevoel geeft. Dit voorkomt ook constipatie en gaat ziekten zoals dikkedarmkanker tegen.
  • Citrusfruit: De schil is het deel dat de meeste antioxidanten bevat. De aanwezige flavonoïden helpen op een natuurlijke manier bepaalde types kanker te voorkomen (voornamelijk borst- en huidkanker). Het vermindert ook het risico op cardiovasculaire aandoeningen.
    • De schil bevat het overgrote deel van de aanwezige vitamine C en werkt vochtafdrijvend en ontspannend en heeft een positief effect op de spijsvertering.
  • Druiven: Flavonoïden, anthocyaanpigment en resveratrol vind je hoofdzakelijk terug in de schil en de zaadjes van de druif. Deze beschermen de bloedvaten en de cardiovasculaire gezondheid in het algemeen. De schil bevat trouwens ook veel antioxidanten.
  • Banaan: De schil van de banaan heeft antibiotische, anti-schimmel en enzymatische eigenschappen. Je kunt bananenschil zowel rauw als gekookt eten, maar dan moet je hem wel eerst wassen. De binnenkant van de schil kan je tanden bovendien witter maken. Wrijf ermee over je tanden na het poetsen.
  • Ananas: Je kan een gezonde en therapeutische thee of een heerlijke gefermenteerde drank maken met de schil van ananas. Beide dranken vermijden het opstapelen van vocht in je lichaam en verbeteren de vertering.
De schil van fruit

Een opmerking omtrent allergie

Er zijn mensen die allergisch zijn voor de schil van bepaalde fruitsoorten. Het is echter aannemelijker dat het een substantie is, die aan de plant wordt toegevoegd om groei te stimuleren of insecten te weren, die de allergische reactie veroorzaakt. We raden daarom altijd aan ecologisch fruit te kopen en zeker wanneer je de schil wil opeten.

Afbeeldingen met dank aan torbakhopper, hayleysuzanne, en Emily Barney 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Díaz Varela, J & López Lago, I & Merino, Fuencisla. (1996). La bromelina: una proteasa de interés comercial. Ciencia y Tecnología Alimentaria. 10.1080/11358129609487552.
  • Martín, A.R., Villegas, I., La Casa, C., y de la Lastra, C.A. (2004). Resveratrol, a polyphenol found in grapes, suppresses oxidative damage and stimulates apoptosis during early colonic inflammation in rats.
    Biochemical Pharmacology, 67, 1399-1410.
  • Liu J, Yu H, Ning X (2006) Effect of quercetin on chronic enhancement of spatial learning and memory of mice. Sci China
    C Life Sci 49:583-590.
  • Palomo G, Iván, Yuri S, José Antonio, Moore-Carrasco, Rodrigo, Quilodrán P, Álvaro, & Neira E, Amalia. (2010). EL CONSUMO DE MANZANAS CONTRIBUYE A PREVENIR EL DESARROLLO DE ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES Y CÁNCER: ANTECEDENTES EPIDEMIOLÓGICOS Y MECANISMOS DE ACCIÓN. Revista chilena de nutrición37(3), 377-385.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.