Drie soorten fruit om tijdens de zomer te eten

Hou je van groenten en fruit? Dan ben je misschien geïnteresseerd in het artikel van vandaag. We zullen je vertellen welke soorten fruit je in de zomer het beste kunt eten.
Drie soorten fruit om tijdens de zomer te eten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Groenten en fruit zijn een must in een goed uitgebalanceerd dieet. Dit komt omdat ze basismicronutriënten en antioxidanten bevatten die het lichaam nodig heeft. Zowel groenten als fruit kunnen helpen om het risico op het ontwikkelen van complexe ziekten te verminderen. In dit artikel bespreken we de drie soorten fruit die je in de zomer het beste kunt eten.

Let op dat het eten van seizoensgebonden fruit zeer gezond is. Het is vooral gunstig rechtstreeks van de boom en wanneer het perfect rijp is. Dit komt omdat dit het stadium is waarin dat fruit het lekkerst is en ook omdat het meer voedingsstoffen bevat. Deze voedingsstoffen helpen functies in het lichaam te ontwikkelen die positief zijn voor je gezondheid.

Drie soorten fruit om te eten tijdens de zomer

Nu willen we de gezondheidsvoordelen van het eten van deze drie soorten fruit tijdens de zomer met je delen.

1. Rode bessen

Deze zijn op hun best tijdens de zomer en hebben een hoog gehalte aan antioxidanten. De anthocyanen die ze bevatten kunnen je risico op hart- en vaatziekten verminderen, zoals blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Aspects of Medicine (Engelse link).

Ook bevatten deze vruchten andere krachtige antioxidanten zoals vitamine C. Deze voedingsstof is essentieel voor de vorming van collageen, het meestvoorkomende eiwit in het lichaam, en de modulatie van het immuunsysteem. Regelmatige inname van deze vitamine kan de incidentie van gewone verkoudheid verminderen (Engelse link).

De veelzijdigheid van rode bessen is onmiskenbaar. Je kunt ze zelfs als tussendoortje eten of toevoegen aan je desserts. Je kunt ze ook invriezen en smoothies maken of ze vers in shakes gebruiken.

Houd er echter rekening mee dat het altijd het beste is om ze in hun natuurlijke vorm te consumeren, omdat het de enige manier is om te profiteren van hun vezelgehalte (Spaanse link).

Rode bessen en frambozen

2. Cantaloupe en watermeloen

Deze soorten meloen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid water in hun samenstelling. Daarom zijn ze zeer geschikt om het risico op uitdroging te verminderen.

Zoals je waarschijnlijk weet, is uitdroging een uiterst gevaarlijke aandoening, vooral in de zomer. Het is zelfs bewezen dat het dodelijk is bij oudere volwassenen (Engelse link). Dit komt omdat een hittegolf bij oudere en jongere mensen een ravage kan aanrichten.

Daarom moet je, naast voldoende water drinken, ook voldoende fruit eten dat voornamelijk vloeibaar is. Cantaloupe en watermeloen zijn hier goed voor, maar ze bieden nog meer voordelen. Ze bevatten ook antioxidanten die essentieel zijn bij het voorkomen van complexe ziekten.

Dankzij hun verfrissende kracht zijn deze fruitsoorten de ideale aanvulling op elk tussendoortje. Je kunt ze ook als nagerecht nemen na een overvloedige maaltijd en je spijsvertering verbeteren.

Ze zijn echter gecontra-indiceerd voor mensen met diabetes of andere stofwisselingsproblemen. Dit komt omdat ze in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn, aangezien ze een aanzienlijke hoeveelheid fructose bevatten.

3. Perziken

Dit is een van de meest populaire fruitsoorten bij kinderen vanwege de zoete smaak en de fijne textuur. Het is een van de meest populaire onder mensen van alle leeftijden, hoewel sommigen van ons allergisch zijn voor de perzikhuid (Spaanse link).

Deze vrucht bevat aanzienlijke hoeveelheden suiker en bètacaroteen volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Voprosy Pitaniia (Engelse link).

Deze voedingsstoffen hebben een uitgesproken antioxiderend karakter en zijn essentieel bij het voorkomen van maculadegeneratie en gezichtsproblemen. Ze kunnen je zelfs helpen om je te beschermen tegen inflammatoire leveraandoeningen.

Zoals gebruikelijk is het het beste om ze in hun geheel te eten, want dan bevatten ze de meeste vezels en kan deze stof de incidentie van darmstoornissen, zoals constipatie, verminderen (Spaanse link). Je kunt ze echter af en toe aan een shake toevoegen om een vleugje smaak en kleur toe te voegen.

Blijf vooral uit de buurt van industrieel geconserveerde stroperige producten. Deze conserveringsmethode gebruikt veel suiker en kan schadelijk zijn voor je stofwisseling.

Een halve watermeloen en stukjes watermeloen

Eet meer fruit in de zomer!

Zoals je ziet, is de consumptie van fruit essentieel, vooral in de zomer. Het is om deze reden dat we je aanraden om de drie hierboven genoemde soorten fruit in je dieet op te nemen. Het is een geweldige manier om er wat essentiële voedingsstoffen aan toe te voegen.

Vergeet niet dat het altijd het beste is om het fruit in zijn geheel en in zijn natuurlijke staat te consumeren. Dit is de enige manier om de bestanddelen ervan te assimileren en om pieken in de bloedglucose te voorkomen, die schadelijk kunnen zijn voor de alvleesklier (Engelse link).

Natuurlijk mag je ze af en toe pureren om een dessert te zoeten, in plaats van suiker. Tot slot is een goed uitgebalanceerd dieet essentieel, en dit geldt zelfs voor fruit. Probeer dus de lokale en seizoensgebonden gerechten te consumeren. Dit is de beste manier om te profiteren van hun organoleptische kenmerken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alajil O, Sagar V, et al. Nutritional and Phytochemical traits of apricots (Prunus Armeniaca L.) for application in nutraceutical and health industry. Foods. Junio 2021. 10 (6): 1344.
 • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
 • Cassidy A., Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med, 2018. 61: 76-82.
 • Huijskens M, Walczak M, et al. Technical advance: ascorbic acid induces development of double.positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stroll cells. Journal of Leukocite Biology. Diciembre 2014. 96 (6): 1165-75.
 • Jansen, Rick J., et al. “Los nutrientes obtenidos al consumir frutas y verduras reducen el riesgo de cáncer de páncreas.” J Gastrointest Cancer 44.2 (2013): 152-161.
 • Khomich LM., Perova IB., Eller KI., Peach juice puree nutritional profile. Vopr Pitan, 2019. 88 (6): 100-109.
 • Kontoghiorghes G, Kolnagou A, et al. Trying to solve the puzzle of the interaction of ascorbic acid and iron: redox, chelation and therapeutic implications. Medicines. Agosto 2020. 7 (8): 45.
 • Lattimer J, Haub M, et al. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. Diciembre 2010. 2 (12): 1266-1289.
 • Lázaro, M. Alergia al melocoton: estudio epidemiologico, clinico e inmunologico. Diss. Universidad de Salamanca, 1997.
 • Mawa S, Husain K, et al. Ficus carica L (Moraceae): phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013:974256.
 • Miller HJ., Dehydration in the older adult. J Gerontol Nurs, 2015. 41 (9): 8-13.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Potasio. Marzo 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Olagnero, Gabriela, et al. “Alimentos funcionales: fibra, prebióticos, probióticos y simbióticos.” Diaeta 25.121 (2007): 20-33.
 • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Bueno para ti, beneficios para la salud y la nutrición.
 • Peiro, Pablo Saz, María Ortiz Lucas, and Shila Saz Tejero. “Cuidados en el estreñimiento.” Medicina naturista 4.2 (2010): 15-22.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.