7 tips over goede voeding voor kinderen in de zomer

In de zomer is het erg belangrijk om voor goede voeding voor je kinderen te zorgen. Onthoud dat de temperaturen hoog zijn in deze tijd van het jaar, wat vraagt om voldoende hydratatie en gezonde maaltijden. Waar moet je allemaal op letten?
7 tips over goede voeding voor kinderen in de zomer
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 07 november, 2022

Alle ouders maken zich vooral zorgen over wat hun kinderen eten. Voeding speelt immers een cruciale rol bij de gezondheid. Om deze reden voelen velen in de zomer de behoefte om voor goede voeding voor hun kinderen te zorgen. Het probleem is dat ze niet weten waar een goed eetpatroon aan moet voldoen.

Gelukkig maakt het hebben van meer vrije tijd en het kunnen kopen van verse en gezonde producten deze taak gemakkelijker. Waar moet je op letten? In dit artikel delen we 7 tips over goede voeding voor kinderen die je in deze tijd van het jaar in de praktijk kunt brengen.

7 tips over goede voeding voor kinderen in de zomer

1. Introduceer nieuwe soorten fruit

Goede voeding voor kinderen in de zomer

Een van de leukste dingen van de zomer is de grote verscheidenheid aan vers fruit die je op de markt kunt vinden. De meeste soorten zijn verfrissend, zoet en hydraterend, wat perfect is voor de kleintjes.

Daarom is dit een goed moment om ze vaker aan te bieden. Sommige kinderen kunnen nogal terughoudend zijn als het om eten gaat. Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan recepten en gerechten die je samen met je kinderen kunt bereiden om de introductie van deze nieuwe fruitsoorten in het eetpatroon van je kind te vergemakkelijken.

 • Koude dranken zoals sap van watermeloen of een smoothie van meloen zijn bijvoorbeeld behoorlijk populair in de zomer.
 • Er zijn ook andere gezonde en lekkere opties, zoals fruitsalades met onder andere mango, ananas, appel.

2. Groentesalades en koude soepen

Lichte, verse recepten zijn heerlijk als het buiten warm is. Om die reden is het gepast om gekookte groenten of hete soepen te vervangen door andere gerechten.

Groenten leveren veel voedingsstoffen en hun aanwezigheid in het eetpatroon van een kind is ongelooflijk belangrijk. Dit komt omdat het veelvuldig consumeren van groente het risico op het lijden aan bepaalde ziekten op volwassen leeftijd verkleint.

 • Gazpacho of vichyssoise (romige koude preisoep) zijn twee voorbeelden van de ideale gerechten om in de zomer deel uit te maken van goede voeding voor kinderen.
 • Je kunt ook proberen nieuwe ingrediënten in pasta’s of groentesalades te introduceren, zoals komkommer of paprika.

3. Zelfgemaakt ijs

Kinderen zijn ongetwijfeld dol op ijs, vooral in de zomer. De meeste soorten bevatten echter meestal grote hoeveelheden suiker of ongezonde vetten.

Gelukkig kun je gemakkelijk en snel zelfgemaakt ijs bereiden. Je hoeft hiervoor niet eens specifieke apparaten te kopen om het te maken. Hier zijn een paar tips:

 • Je kunt heerlijke sorbets maken door je favoriete fruit te pletten of te pureren met een staafmixer en dit kort in te vriezen.
 • Als je een fan bent van roomijs, kun je dit maken met melk naar keuze, yoghurt of zelfs avocado!
 • Het is ook niet nodig om er kunstmatige kleur of aroma’s aan toe te voegen. Als je wilt dat het erg smaakvol is, kun je cacao, vanille of gemalen fruit toevoegen.

4. Moedig je kinderen aan je te helpen in de keuken

We zijn ons ervan bewust dat het dagelijkse leven gedurende het jaar vol dagelijkse taken en verplichtingen zijn voor zowel ouders als kinderen. Daarom zijn de zomer en de vakanties een ideaal moment om kinderen te betrekken bij het bereiden van maaltijden.

Het bevorderen van het samenwerken in de keuken wekt hun nieuwsgierigheid en interesse in koken. Bovendien helpt het hen om hun smaak- en reukzin te ontwikkelen. En niet alleen dat, maar het verhoogt ook de variatie en kwaliteit van hun eetpatroon, evenals het aantal nieuwe voedingsmiddelen dat ze in de toekomst willen proberen.

Je hoeft ze niet te betrekken bij het maken van moeilijke en complexe recepten. Het is vrij simpel: vraag of ze de groenten willen wassen of wat kikkererwten in de blender willen doen om hummus te bereiden.

Het draait allemaal om plezier hebben en hen helpen om vaardigheden te ontwikkelen op basis van hun leeftijd. Als je wilt, kun je je laten meeslepen door je verbeelding en ze gemakkelijke maar interessante voedselcombinaties laten klaarmaken.

5. Eet de maaltijden samen met je kinderen

Een andere goede tip om een goede voeding voor kinderen te verzekeren in de zomer is samen eten. Het houden van grote familiediners of BBQ’s kan dienen als voorbeeld voor je kinderen. Over het algemeen eten volwassenen meer groenten dan kinderen en adolescenten.

Om deze reden is het belangrijk om je te realiseren dat je een voorbeeld voor hen bent als het gaat om gezond eten. Hierbij is het belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden.

 • Ga aan tafel zitten om met je kinderen te eten. Breng voldoende tijd met hen door en maak van de maaltijd een aangenaam moment.
 • Stel een breed scala aan gezonde voedingsmiddelen (vooral fruit en groenten) ter beschikking.
 • Dwing ze niet om bepaalde dingen te eten, omdat dit later afkeer kan veroorzaken. Het beste wat je kunt doen, is ze aanbieden. Het is een goed idee om over de voordelen van sommige groenten te praten, zodat ze zich aangemoedigd voelen om ze te proberen.

 Een geweldige manier om kinderen gezonde voedingskeuzes te laten maken is door een voorbeeld voor hen te zijn.

6. Lichte gerechten

In de zomer brengen kinderen een groot deel van hun tijd door met spelen en het doen van buitenactiviteiten, waardoor hun eetlust kan afnemen door lichamelijke vermoeidheid.

Hoge temperaturen zijn bij onderzoeken in verband gebracht met een afname van het verlangen om te eten, metabole snelheid en enzymactiviteit die verband houdt met de spijsvertering (Engelse link).

Daarom is het beter om recepten te kiezen die licht zijn, met weinig sauzen, weinig vetten en met een milde, licht verteerbare bereiding. Door noten, vis, peulvruchten of volkoren granen aan een gerecht toe te voegen, worden lichte gerechten zeer voedzame opties.

7. Zorg ervoor dat ze voldoende drinken

Een glas water

De temperaturen kunnen in de zomer zeer hoog oplopen. Daarom mag de inname van vocht niet over het hoofd worden gezien. Kinderen hebben een hoger aandeel lichaamsvloeistof dan volwassenen, en die vloeistoffen moeten dan ook vaker worden bijgevuld.

Gezondheidsdeskundigen hebben het altijd over het belang van water drinken gedurende de dag (Engelse link).

Kinderen vinden het heerlijk om in deze tijd van het jaar buitenactiviteiten te doen en vergeten vaak even naar binnen te gaan om uit te rusten en wat te drinken.

Het is essentieel dat alle ouders aandacht besteden aan de hydratatie van hun kinderen. We moeten er rekening mee houden dat niet alle dranken hetzelfde zijn:

 • Water of melk moet prioriteit hebben.
 • Suikerhoudende dranken zoals frisdrank of vruchtensap bevatten vaak veel suiker en weinig voedingsstoffen. Bovendien is de consumptie ervan gerelateerd aan grotere gevallen van obesitas en tandcariës.
 • Vergeet energiedrankjes, deze dranken zijn niet geschikt voor minderjarigen.

Conclusie over goede voeding voor kinderen in de zomer

Om een goede voeding voor kinderen in de zomer te garanderen, is het essentieel om ze aan te moedigen om fruit, groenten en een verscheidenheid aan vers voedsel te eten. Vergeet niet om je maaltijden goed te plannen en verse en lichte recepten aan te bieden. Je kinderen zullen je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • De Ruyter J.C, et al. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. The New England Journal of Medicine.Octubre 2012. 367:1397-1406.
 • Fineberg HV. Healthy foods for healthy kids. Medscape General Medicine. Octubre 2007.9(4):20.
 • Grimm KA, et al. Fruit and vegetable intake during infancy and early childhood. Pediatrics. Setiembre 2014. 134 Suppl 1(Suppl 1):S63-S69.
 • Kenney EL, et al. What Do Children Eat in the Summer? A Direct Observation of Summer Day Camps That Serve Meals. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Julio 2017. 117(7):1097-1103.
 • Pearson N, et al.Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review.Public Health Nutrition. Febrero 2009. 12(2):267-283.
 • Van der Horst K, et al. Involving children in meal preparation. Effects on food intake. Appetite. Agosto 2014;79:18-24.
 • Zheng G, Li K, Wang Y. The Effects of High-Temperature Weather on Human Sleep Quality and Appetite. International Journal of Environmental Research and Public Health. Enero 2019.16(2):270.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.