Drankjes met fruitsmaak: alles wat je moet weten

Water met een smaakje kan een goede optie zijn om te hydrateren met iets dat lekkerder, leuker en gevarieerder is. Dat niet alleen, maar het is ook een manier om de consumptie van frisdrank te verminderen.
Drankjes met fruitsmaak: alles wat je moet weten
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er is tegenwoordig een grote variëteit aan drankjes met fruitsmaak op de markt. Dit komt omdat iedereen zich bewust is van het belang om ons lichaam goed gehydrateerd te houden en natuurlijk wil de voedingsindustrie daar ook een steentje aan bijdragen.

Wat gebruiken we om te hydrateren?

Naarmate de zomers steeds warmer worden, klinken de waarschuwingen van deskundigen over hoge temperaturen steeds luider. Ze adviseren ons om ons te beschermen tegen de zon, niet te sporten op de heetste momenten van de dag, en om koel en goed gehydrateerd te blijven.

We weten allemaal dat we ongeveer anderhalve water per dag moeten drinken, zoals de gezondheidsautoriteiten hebben vastgesteld. Een staat van uitdroging kan leiden tot ernstige stofwisselings- en functiestoornissen.

De beste manier om dit te doen is ongetwijfeld door water te drinken. Voor veel mensen is het niet altijd makkelijk om de juiste hoeveelheden te drinken, omdat velen het smakeloos en niet erg lekker vinden.

Daarom is er een grote consumptie van andere soorten dranken, zoals frisdranken, sappen en energiedranken. Volgens het Food Consumption Report consumeerden mensen in 2017 gemiddeld ongeveer 49 liter per persoon per jaar.

Het probleem is de grote hoeveelheid toegevoegde suiker die de meeste van deze dranken meestal bevat. Veel deskundigen waarschuwen vanwege het hoge gehalte aan geraffineerde suikers in de dranken en de gevaren die ze opleveren voor onze gezondheid. Daarom moeten we speciale aandacht besteden aan het verminderen van de consumptie van deze dranken.

De sterke punten van drankjes met fruitsmaak

Een aardbeiendrankje met verse aardbeien

Drankjes met fruitsmaak, gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals fruit, zijn ideaal om te hydrateren. Ze zijn dus ideaal om de consumptie van frisdranken met een hoog suikergehalte te vermijden.

Als we het hebben over water met fruitsmaak, bedoelen we geïnfuseerd water of water vermengd met fruit, groenten en kruiden. In dit geval hebben we het over een drankje dat zo gezond is als gewoon water.

Water met smaak kan een zeer goede optie zijn om te hydrateren met iets dat lekkerder, leuker en gevarieerder is. Dat niet alleen, het is ook een manier om onze consumptie van suikerhoudende frisdranken te verminderen. Dit komt omdat we kiezen voor andere hydraterende dranken die niet schadelijk zijn voor onze gezondheid en toch lekker zijn.

Let op de zwakke punten

Water met smaakjes heeft een plaats op de markt gekregen bij mensen die zich bewust zijn van hun gezondheid en het belang begrijpen van een goede voeding. Water en fruit is een zeer gezonde combinatie. Niet alle drankje met fruitsmaak die op de markt zijn, zijn echter wat ze lijken. Je moet voorzichtig zijn met welke die je kiest.

Suikergehalte

Als je de etiketten van bepaalde commerciële gearomatiseerde dranken analyseert, zul je al snel merken dat de meeste van die dranken suiker of andere zoetstoffen bevatten.

Hierdoor lijken sommige meer op een frisdrank dan op mineraalwater. Dit komt, omdat ze het equivalent van twee tot drie theelepels suiker per kopje kunnen bevatten.

Sommige zouden zelfs de door de WHO vastgestelde grenswaarde in één enkel blikje kunnen overschrijden. Zoals je kunt zien, voeg je in feite veel suiker toe aan je dieet, je denkt dat je een gezonder drankje koopt.

Een lange lijst ingrediënten

Je weet al dat water en groenten of fruit de ideale ingrediënten zijn voor een drankje. De lijst van ingrediënten kan echter erg lang zijn als het gaat om commerciële dranken. Naast de genoemde suiker en zoetstoffen bevatten deze dranken onder andere de volgende ingrediënten:

  • geconcentreerde vruchtensappen
  • kunstmatige aroma’s
  • zuurstoffen
  • conserveringsmiddelen
  • kleurstoffen

Dit is vrij ver verwijderd van wat aanvaardbaar is voor een drank die verondersteld wordt zo gezond te zijn als mineraalwater.

Planten, vitamines en mineralen

Wat we dus zoeken in water is een drankje dat ons hydrateert en de verloren mineralen aanvult. Met uitzondering van enkele zeer bijzondere omstandigheden, moet water ons niet voorzien van andere voedingsstoffen die we via voedsel kunnen binnenkrijgen.

Zoals je kunt zien, moeten we de etiketten van deze producten zorgvuldig lezen. We moeten ons niet laten verleiden door hun boodschappen over energie, ontgiften en evenwicht. Vergeet niet dat hydratatie de hoofdfunctie van een drankje moet zijn.

Om te kunnen genieten van de geneeskrachtige eigenschappen van planten kun je het beste een gespecialiseerde centra bezoeken waar ze je persoonlijk advies kunnen geven.

Huisgemaakte drankjes met fruitsmaak

Zelf een drankje maken met water, blauwe bessen en aardbeien

De fruitdranken die je zelf maakt zijn gezond en ideaal om in de zomer te gebruiken af te koelen. Gebruik echter alleen ingrediënten zoals fruit, groenten en kruiden. Als je je eigen gearomatiseerde dranken thuis maakt, ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt.

Wees innovatief en experimenteer met veel ingrediënten. Dat wil zeggen, probeer nieuwe specerijen en profiteer van het fruit en de groenten die je thuis al hebt.

Volg dus deze drie basisregels voor gezonde en verfrissende drankjes waar je het hele jaar van kunt genieten. Je hebt genoeg leuke dingen te bieden aan je vrienden en gasten!

1. Water als hoofdingrediënt

Het hoofdingrediënt van je drankjes moet water zijn. Je kunt echter ook kiezen voor bruisend water als je dat liever heeft. Voeg het gewoon toe aan het einde van het proces. Als je het eenmaal klaar hebt, laat het dan minimaal twaalf uur staan voordat je het drinkt, zodat het meer naar fruit smaakt. Je kunt ijsblokjes toevoegen voordat je het serveert om het lekker koel te houden.

2. Gebruik elk fruit dat je lekker vindt

Je kunt zo ongeveer elk soort fruit gebruiken wat je maar wilt, zoals:

  • limoen
  • citroen
  • sinaasappel
  • ananas
  • mango
  • aardbeien

Snij het gewoon in stukken en doe het in een grote pot. Hoe kleiner de stukken, hoe beter. Plet de sappigste vruchten zoals aardbeien, frambozen of bosbessen om meer sappen en aroma’s vrij te geven. Je kunt ook komkommers, wortelen en selderij gebruiken voor enkele interessante combinaties.

3. Voeg kruiden en specerijen toe aan je drankjes met fruitsmaak

Tot slot gaan specerijen en verse kruiden goed samen met fruit. Ze zorgen voor extra frisheid en smaak. Snij verse kruiden zoals munt, basilicum of peterselie en meng ze direct met het fruit. Als je specerijen gebruikt zoals kaneel, kruidnagel of gember, maak dan een infusie en voeg deze toe aan het fruit als het nog warm is.

Ben je klaar voor een drankje met fruitsmaak? Zoals je kunt zien, zijn ze een goede manier om te hydrateren, zolang je de controle over de ingrediënten behoudt om de topkwaliteit te garanderen. Blijf in de toekomst commerciële suikerhoudende dranken vermijden, want die bevatten te veel suikers en additieven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • European Food Safety Authority . Panel sobre productos dietéticos y alergias (NDA). Opinión Científica sobre los valores dietéticos de referencia para el agua. Revista EFSA 2010; 8(3):1459.
  • España. Real Decreto Ley 15/1992. Reglamento Técnico Sanitario de Elaboración, Circulación y Venta de Bebidas Refrescantes. BOE (27-1-1992).
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Informe del Consumo de Alimentación en España 2017. Madrid 2018.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.