4 geneeskrachtige planten om indigestie te verlichten

Iedereen zoekt op een gegeven moment naar middelen om indigestie op een natuurlijke manier te verlichten. Ontdek in dit artikel wat de beste geneeskrachtige planten zijn.
4 geneeskrachtige planten om indigestie te verlichten
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 04 december, 2019

Je hebt waarschijnlijk ooit weleens geprobeerd om de indigestie te verlichten op een natuurlijke manier. Het kan zijn omdat je waarschijnlijk te veel hebt gegeten, omdat bepaalde voeding je ziek heeft gemaakt, of omdat je een verzwakt spijsverteringssysteem hebt.

In dit artikel delen we de beste geneeskrachtige planten om indigestie op natuurlijke manier te verlichten, evenals enkele eenvoudige en effectieve tips. Op deze manier kun je spijsverteringsproblemen met planteninfusies- of extracten verlichten.

Vier geneeskrachtige planten om indigestie te verlichten

1. Gember

Gember is een geneeskrachtige plant die je dagelijks zou moeten consumeren vanwege de vele gezonde eigenschappen. Hoewel het ook een geweldig diureticum en zuiveringsmiddel is, gaan we ons concentreren op het vermogen om de indigestie te verzachten.

Het consumeren van gember, zowel vers als gedroogd, is nuttig voor het verminderen van ongemakken zoals:

 • winderigheid
 • buikpijn
 • misselijkheid
 • diarree

Het is ook een goede optie als je lijdt aan een maagzweer. Je kunt het nemen als thee of sap, of zelfs toevoegen aan voedingsmiddelen om de spijsvertering te verbeteren en de smaak van recepten te verbeteren.

2. Groene thee

Groene thee helpt bij het verlichten van indigestie

Groene thee is een geneeskrachtige drank, die een goede spijsvertering bevordert omdat het winderigheid bestrijdt en het zware gevoel na het eten verlicht. Bovendien helpt een regelmatige consumptie ervan ook tandbederf te voorkomen en verlaagt het de bloedsuiker- en cholesterolspiegel.

Dit is een oude geneeskrachtige drank die vandaag de dag wereldwijd zeer populair is. Groene thee is een antioxidant en ontstekingsremmende drank, en dit is dankzij het catechinegehalte. Catechine beschikt over tal van eigenschappen, waaronder het verlichten van ongemak veroorzaakt door gasvorming.

Je moet er echter ook rekening mee houden dat groene thee cafeïne bevat, wat betekent dat het een stimulerende drank is. Ook kan het de opname van ijzer voorkomen, daarom is het raadzaam om het niet samen met de maaltijd in te nemen.

3. Munt

Munt is een kruid dat veel gebruikt wordt om indigestie te verlichten. Veel mensen nemen het zelfs na de maaltijd, vaak in combinatie met citroen of honing in de vorm van thee. Onderzoek toont aan dat het kan helpen het maag-darmkanaal te laten ontspannen.

Je vindt deze plant ook terug in etherische oliën die je zowel inwendig als uitwendig kunt gebruiken. Het kan echter zeer irriterend zijn in zijn pure vorm, daarom moet het altijd met de nodige voorzichtigheid worden toegepast, goed verdund en in de aanbevolen dosis. Bovendien is het niet altijd even geschikt voor mensen met gastro-esofageale reflux.

4. Kaneel

Kaneelpoeder en kaneelstokjes

Tot slot is kaneel ook een geneeskrachtige plant die al sinds de oudheid wordt gebruikt als remedie tegen vele kwalen. Het helpt onder andere op de volgende manieren:

 • verminderen van ontstekingen
 • bestrijden van vrije radicalen
 • verminderen van de bloedsuikerspiegel
 • stimuleren van het lichaam op natuurlijke wijze

Kaneel kan ook helpen bij het verlichten van indigestie en het ongemak dat maagzweren kunnen veroorzaken. Het bevordert ook de leverfunctie en werkt goed tegen darmparasieten en de zeer veelvoorkomende Helicobacter pylori.

Vanwege de geneeskrachtige eigenschappen raden we aan om te kiezen voor Ceylon kaneel. Je kunt het als een infusie of extract consumeren of toevoegen aan je dagelijkse recepten.

Het is zeer gebruikelijk in alle soorten snoep en gebak en is ook een uitstekende specerij voor stoofschotels, vlees, sauzen en roerbakgerechten. Voeg gewoon wat kaneel toe aan je recepten om elke dag van de voordelen ervan te genieten.

Tips om indigestie te verlichten

Naast deze geneeskrachtige planten om de indigestie te verlichten, kun je ook de volgende tips volgen als je vaak last hebt van spijsverteringsproblemen:

 • Kauw je voedsel grondig en probeer op een ontspannen en ongehaaste manier te eten.
 • Combineer niet veel verschillende voedingsmiddelen in één maaltijd.
 • Eet geen dessert tijdens de lunch en neem geen gebak of koek in plaats van ontbijt of als snack.
 • Als je symptomen aanhouden en intenser worden, ga dan naar een arts om mogelijke voedselintoleranties uit te sluiten.

De genoemde tips kunnen ook zeer nuttig zijn als je vaak last hebt van het volgende:

 • brandend maagzuur
 • een opgeblazen gevoel
 • winderigheid
 • maagpijn

Nu weet je dat bepaalde geneeskrachtige planten de spijsvertering kunnen bevorderen en sommige veelvoorkomende kwalen op natuurlijke wijze kunnen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Koo, M. W. L., & Cho, C. H. (2004). Pharmacological effects of green tea on the gastrointestinal system. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2004.07.023
 • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1936
 • Kundu, S., Ghosh, R., Choudhary, P., & Prakash, A. (2014). Health benefits of various Indian culinary herbs and comparative statistical analysis for organoleptic properties of Indian teas by using analysis of variance (ANOVA). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.