Ontdek de gezonde eigenschappen van muntthee

Muntthee beschikt over talloze voordelen voor de gezondheid, en het regelmatig drinken ervan zal je helpen om zowel je fysieke als mentale welzijn te verbeteren.
Ontdek de gezonde eigenschappen van muntthee
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

De gezonde eigenschappen van muntthee zijn ontelbaar, dat heeft iedereen wel eens gehoord. Bovendien is het niet alleen heerlijk, maar ook ontspannend. De vele voordelen maken deze thee zeer gunstig voor zowel het fysieke als mentale welzijn.

Wat bevat munt nou precies dat het zo gezond maakt? Munt is een kruid dat veel vitaminen A en C bevat, maar ook omega-3 vetzuren, antioxidanten en mineralen van alle soorten. Al deze bestanddelen zijn gezond en noodzakelijk voor het organisme. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van deze geweldige thee.

De gezonde eigenschappen van muntthee

Muntbladeren en een vijzel

Munt groeit in vrijwel elk land. Ook al groeit dit kruid beter in koudere klimaten, het is nog steeds mogelijk om het in de tuin of in huis in potten te planten, zolang je maar aan de basisbehoeften voldoet. Om gebruik te maken van de gezonde eigenschappen van munt, kun je er thee van maken of de bladeren in salades en drankjes verwerken.

Muntthee helpt bij een slechte adem

Muntthee kan worden gebruikt als een tonic om halitose te verminderen. Door zijn verfrissende werking en antibacteriële eigenschappen is het een uitstekend middel dat een heerlijke smaak in de mond achterlaat. Daarnaast kun je de verse muntblaadjes ook gewoon kauwen.

Dit kruid maakt vaak onderdeel uit van de bestanddelen van tandpasta en mondspoeling. Daarom raden we je aan om deze thee te gebruiken als mondwater om je te beschermen tegen een slechte adem. Het enige verschil ten tijde van de bereiding is om het aantal muntblaadjes te verhogen zodat de smaak van de mondspoeling intenser wordt.

Munt helpt bij het afvallen

Muntthee kan precies zijn wat je nodig hebt om van die extra kilo’s af te komen. De combinatie van munt met groene thee is een perfecte combinatie om je stofwisseling te stimuleren en vet te verbranden. Daarnaast helpt deze combinatie ook bij de behandeling van leververvetting.

Muntthee kan helpen bij de behandeling van sinusinfecties

Munt kan helpen tegen een sinusinfectie

Wanneer er problemen zijn zoals een verstopte neus en griep, is het gebruikelijk om de hulp van warme infusies in te roepen. Muntthee kan hierbij echt helpen. Niet alleen is het mentholgehalte een basiscomponent om sinusitis te verlichten, maar het ontlast ook de luchtwegen en verlicht keelpijn.

Munt helpt bij de behandeling van allergieën

Munt bevat rosmarinezuur, een antioxidante en ontstekingsremmende stof die het potentieel heeft om seizoensgebonden allergieën en symptomen van astma te verlichten.

Bovendien vermindert dit antioxidant de witte bloedcellen die verband houden met allergieën, wat zich op zijn beurt vertaalt in een aanzienlijke vermindering van de symptomen.

Munt is geweldig voor huid en haar

Elke tonic op basis van munt beschikt over antiseptische en antibacteriële eigenschappen en kan dus worden toegepast om het orale herpesvirus (HSV1) aan te vallen. Bovendien kalmeert het ook huidirritaties en helpt het bij het verwijderen van roos en luizen.

Munt is ontspannend

Als je last hebt van stress, gaat er niets boven het drinken van een warm kopje muntthee. Niet alleen heeft de menthol een geweldige ontspannende werking, maar het helpt ook tegen stress, vermoeidheid en mentale uitputting.

Bovendien kennen velen de geweldige effecten van munt op spierpijn. Je bent je er misschien niet van bewust, maar de meeste pijnstillers bevatten menthol, een basisbestanddeel van munt. Een kompres gedrenkt in warme muntthee op een pijnlijke spier zal het gebied ontspannen tot de pijn is verlicht.

Munt is geweldig voor het slapen gaan

Als je moeite hebt met slapen, drink dan een kopje warme muntthee voor het naar bed gaan. Dit zal de spieren en de geest ontspannen. Bovendien is deze infusie bondgenoot als het gaat om in slaap vallen, omdat het je helpt de opgebouwde stress van de dag te overwinnen. Nogmaals, menthol is de stof die verantwoordelijk is voor deze effecten.

De gezonde eigenschappen van munt voor de spijsvertering

De langzame of zware spijsvertering verbetert met een kopje muntthee na een maaltijd. Ook helpt het bij het verzachten van maagpijn en problemen veroorzaakt door gasvorming of ontstekingen.  Het verlicht bovendien ook prikkelbaredarmsyndroom. Bij gevallen van gastroesofageale reflux kun je het echter beter niet gebruiken.

Muntolie helpt bij chemotherapie en straling

Ten slotte is muntolie een bondgenoot van kankerpatiënten. Het is veel effectiever dan traditionele medicijnen die misselijkheid tegengaan na chemotherapie. Ook helpt het DNA te beschermen en voorkomt celdoding in gebieden die aan de bestraling tegen kanker worden blootgesteld.

Recepten om te profiteren van de gezonde eigenschappen van muntthee

Muntthee

Ingrediënten

 • 5 verse muntblaadjes
 • 200 ml water

Bereiding

 • Was eerst de muntblaadjes goed.
 • Verhit vervolgens het water en voeg als het kookt de muntblaadjes toe.
 • Haal de pan van het vuur, dek deze af en laat de muntthee enkele minuten trekken.
 • Geniet tot slot heerlijk van je kopje warme thee.

Muntthee voor gewichtsverlies

Ingrediënten

 • 5 verse muntblaadjes
 • 2 eetlepels groene thee
 • 200 ml water

Bereiding

 • Verhit eerst het water en voeg de munt en groene thee toe wanneer het kookt.
 • Dek de pan vervolgens af en haal hem van het vuur.
 • Laat de thee dan vijf tot tien minuten trekken.
 • Drink deze thee als eerste in de ochtend op een lege maag. Drink dit echter niet langer dan drie weken achter elkaar.

Muntinfusie

De gezonde eigenschappen van muntthee

Ingrediënten

 • verse muntblaadjes naar keuze, hoe meer je gebruikt hoe sterker de drank naar munt smaakt
 • een liter lauw water
 • een natuurlijke zoetstof naar keuze, naar smaak

Bereiding

 • Doe eerst het water in een kan en voeg er de muntblaadjes aan toe.
 • Laat het vervolgens 30 minuten trekken.
 • Je kunt dan de drank zeven als je dit wil.
 • Serveer met ijs en gezoet naar smaak (dit recept is een genot om te drinken op warme dagen.)

Muntthee voor uitwendig gebruik

Ingrediënten

 • 15 verse muntblaadjes
 • 200 ml water

Bereiding

 • Verwarm eerst het water. Als het water kookt, voeg dan de munt toe.
 • Laat het vervolgens drie minuten koken.
 •  Haal dan de pan van het vuur, dek hem af en laat hem afkoelen.
 • Zeef ten slotte de muntthee en bewaar hem in de koelkast. Gebruik het wanneer je het nodig hebt.

Zo kun je op diverse manieren genieten van de gezonde eigenschappen van muntthee. Probeer het vandaag nog!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.