De antikankerverwekkende eigenschappen van chocolade

Chocolade is een voedingsmiddel dat je kan helpen bij het voorkomen van stress. Daarnaast heeft het voordelen voor je algehele welzijn door de endorfines die het lichaam produceert na het eten van chocola.
De antikankerverwekkende eigenschappen van chocolade

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Chocolade is het lekkerste, voedzaamste en meest populaire ingrediënt voor een toetje ter wereld. Lees verder om meer te leren over de antikankerverwekkende eigenschappen van chocolade.

Het is goed om aandacht te besteden aan de gezondheidsvoordelen van chocolade. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft chocolade zeer goede eigenschappen die zelfs de kans op kanker zouden kunnen verkleinen. Deze eigenschap komt uit het hoofdbestanddeel van chocolade: cacao. In dit artikel gaan we er dieper op in.

De krachtige antioxidanten in cacao

de krachtige antioxidanten in cacao

Chocolade bevat voornamelijk cacao. Daarom bevat chocolade vier verschillende antioxidanten die je allemaal kunnen helpen bij het beschermen van je immuunsysteem:

 1. catechines
 2. flavonoïden
 3. proanthocyaniden
 4. resveratol

Bedenk je goed dat al deze stoffen belangrijk kunnen zijn bij het beschermen van lichaamscellen. Onthoud daarnaast dat kanker voornamelijk een cellulaire ziekte is. Al deze antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in het lichaam.

Wat zijn vrije radicalen?

Je lichaam bestaat uit cellen en atomen die in verband staan met elkaar door allerlei chemische processen. Als een atoom zich afscheidt en het proces van een cel verstoort, spreekt men over vrije radicalen.

 • Het probleem van vrije radicalen is dat ze onder andere het oxidatieproces en verouderingsproces versnellen. In andere woorden zorgen vrije radicalen voor de achteruitgang van het lichaam.
 • Vrije radicalen zorgen ook voor achteruitgang van het hart- en vaatstelsel. Dit kan tot ischemie leiden.
 • Op dezelfde manier is er ook een kans dat er kanker ontstaat.

Sommige kankersoorten als slokdarmkanker en mondkanker kunnen ontstaan door het effect van vrije radicalen. Deze atomen kunnen denominaties beschadigen en vernietigen.

De antikankerverwekkende eigenschappen van chocolade

chocolade tegen kanker

Dit is waar de antioxidanten in cacao je zouden kunnen helpen. Deze stoffen kunnen het lichaam namelijk beschermen tegen vrije radicalen. Ze beschermen vooral lichaamscellen tegen hun verwoestende effecten. 

Chocolade kan het immuunsysteem versterken. Zo kan het ook de veroudering van cellen en organen in het lichaam voorkomen. De antikankerverwekkende eigenschappen van chocolade zorgen ervoor dat dit voedingsmiddel kan dienen als een beschermend schild. Dit komt door de dikte van de celstructuur.

Het antikankerverwekkende effect van epicatechine

Epicatechine is een andere krachtige antioxidant die helpt bij het afremmen van het ontstaan van kanker. Dit is dan ook de reden dat specialisten denken dat deze molecuul in staat is om de kankercellen in het lichaam tegen te werken.

Als er een product rijk is aan epicatechine, dan is dat wel cacao. Epicatechine maakt dus een groot deel uit van de antikankerverwekkende eigenschappen van chocolade.

Pure chocolade bevat meer antioxidanten

de antikankerverwekkende eigenschappen van pure chocolade

Chocolade die je in de supermarkt vindt kan de vele antioxidanten uit cacaobonen behouden hebben. Veel van deze chocoladeproducten gaan echter door een zuiveringsproces tijdens de productie. Dit kan ervoor zorgen dat de chocolade veel goede stoffen verliest. Pure chocolade is echter rijk aan: 

 • catechine
 • flavonoïden
 • proanthocyanidine
 • epicatechine

Als het eindproduct puur is, zal de chocolade nog steeds veel antioxidanten van goede kwaliteit bevatten. Het is zelfs nog beter om cacaopoeder te gebruiken.

Chocolade is geen medicijn

Hoewel de antikankerverwekkende eigenschappen van chocolade zeker gunstig kunnen zijn, betekent dit niet dat je chocolade ook als medicijn kunt gebruiken. Als je een bescheiden hoeveelheid chocolade eet, zou dit je kunnen helpen om de ziekte voorkomen.

Probeer wel alle extra ingrediënten van chocolade te vermijden. In veel gevallen bevat chocolade veel suiker, wat in grote hoeveelheden zeer ongezond kan zijn.

Chocolade is zeker goed voor je, maar het is niet mogelijk om deze lekkernij als medische behandeling tegen kanker te gebruiken. Het is tevens een goed idee om niet te veel chocolade te eten. Kies daarentegen voor chocolade van hoge kwaliteit met het hoogste percentage cacao en het laagste percentage suiker. Nu weet je dat deze lekkere snack zelfs goed voor je is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.