Blijf de hele zomer door fit en slank

Om fit en slank te blijven tijdens de zomer, is het belangrijk dat we lichamelijk actief blijven. Laten we ook niet vergeten dat ons dieet vers voedsel moet bevatten, zoals fruit en groente, waardoor we ook gehydrateerd en koel blijven.
Blijf de hele zomer door fit en slank
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je een fit en slank lichaam wilt hebben, kun je een aantal van deze tips opvolgen zodat je niet aan zal komen tijdens de zomer. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over niet kunnen ontspannen tijdens je vakantie.

Hoe blijf je de hele zomer fit en slank

1. Beweging zal je helpen fit en slank te blijven tijdens de zomer

Ten eerste moet je weten dat als je tijdens de zomer niet aan wilt komen, je gebruik moet maken van je vrije tijd. Dat wil zeggen dat je rusten en sporten niet als twee tegenovergestelde dingen moet zien, hoewel het misschien wel zo lijkt. Je kunt dus prima een paar uur per week aan beweging besteden.

Doordat je meer tijd hebt dan normaal, kun je zelfs betere bewegingssessies uitvoeren. Dat zal de hogere calorieconsumptie tijdens de zomer compenseren, omdat je vaker eet, en vaak ook meer frisdrank en junkfood.

2. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft

Drink veel water om fit en slank te blijven

Ten tweede is het belangrijk om te zorgen dat je tijdens de zomer gehydrateerd blijft, want dit zal er ook voor zorgen dat je niet aankomt. Drink veel water, en als je trek hebt in frisdrank, kies dan voor mineraalwater.

Bovendien zal water drinken ervoor zorgen dat je je voller zal voelen. Daarom zal je minder de behoefte hebben om ijs te eten of smoothies te drinken, waar veel suiker in zit.

Om gehydrateerd te blijven, wat heel belangrijk is tijdens de warme zomermaanden, kun je altijd een flesje water meenemen als je het huis uit gaat. Op die manier kun je er altijd van drinken, zelfs zonder erover na te denken.

3. Sla geen maaltijden over

Dit is essentieel advies voor ieder gezond en evenwichtig dieet. Veel mensen slaan maaltijden over, zoals het ontbijt, omdat ze snel gewicht willen verliezen. Dit werkt echter compleet averechts, omdat het overslaan van een maaltijd je lichaam minder effectief maakt.

Door geen maaltijden over te slaan, zal je lichaam minder calorieën verbruiken tijdens de dagelijkse routine, en zo zal je geen last krijgen van een gebrek aan energie.

Het beste dat je kunt doen als je fit en slank wilt blijven tijdens de zomermaanden, is dan ook je maaltijden respecteren. Je kunt wel kleinere porties nemen, die je vaker eet. Dat wil zeggen, in plaats van drie grote maaltijden per dag, eet je vijf tot zes kleinere maaltijden.

4. Eet salades tijdens je zomerdieet

salades eten

Salades zijn ook heerlijk tijdens de zomer, omdat ze licht en vers zijn. Bovendien kun je veel gezonde voedingsstoffen combineren, zoals:

 • vers fruit
 • groenten
 • peulvruchten
 • granen
 • zaden
 • gedroogd fruit
 • vlees
 • vis

Alsof dat nog niet lekker genoeg is, kun je ook zelfgemaakte dressings bereiden, zonder schuldgevoelens als je kiest voor goede kwaliteit azijn en olijfolie als basisingrediënten. Ze bevatten weinig calorieën, en zijn heerlijk vullend. Salades zijn echt ideaal om fit en slank te blijven tijdens de zomer.

5. Eet fruit, maar met mate

Natuurlijk is fruit heel gezond, en wordt altijd aangeraden in ieder soort gezond en evenwichtig dieet. Het is echter belangrijk om het met mate te eten, net als alles.

Hoewel het veel vezels en vitamines bevat, bevat het ook veel suiker. Daarom krijg je veel calorieën binnen als je er te veel van eet.

Het lekkerste fruit tijdens de zomermaanden is:

 • watermeloen
 • cantaloupe
 • nectarine
 • perzik
 • aardbeien

6. Voeg plantaardige eiwitten toe aan je zomerdieet

Een andere goede optie om niet aan te komen tijdens de zomer is om niet te veel vet vlees te eten. Dit zal ervoor zorgen dat je minder vet eet, maar je hoeft er niet minder om te eten.

Bovendien is het belangrijk dat je wat van dit voedsel vervangt door groente en peulvruchten die veel eiwitten bevatten. Zorg er altijd voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

7. Eet gezonde snacks

Het komt vaak voor dat je veel zoute snacks, snoepjes en ijs eet tijdens de zomer. Een suggestie om fit en slank te blijven tijdens de zomer is om te kiezen voor gezonde snacks zoals groente, zaden en noten, om maar wat te noemen. Al deze opties zijn heerlijk en veel gezonder dan chips en ijs.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je fit en slank blijft, terwijl je nog steeds geniet van je welverdiende vakantie – maar dan op een gezondere manier. In feite kun je net zoveel uitrusten als anders, maar zonder de negatieve invloed van de vakantie op je lichaam als je terugkeert naar je dagelijkse routine.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brito, A. D. E., & Li, F. C. Á. (2010). Dieta. Revista Finlay. https://doi.org/10.1787/578054332028 M4 – Citavi
 • Fernández Martín, M. (2006). Introducción de la alimentación complementaria. Medicina Naturista, ISSN 1576-3080, No 10, 2006, Págs. 190-198.
 • Hilde, S.-K. (2012). Comer y beber: entre la normalidad y el exceso Diagnóstico, tratamiento y prevención de los trastornos alimentarios en niños y adolescentes. Quintessence.
 • Kuppersmith N, Kennedy Ch. Perils of skipping meals. University of Louisville. Health Science Center. 2005.
 • Leidy H. J, Clifton P. M, et al. The role of protein in weight loss and maintenance. American Journal of Clinical Nutrition. Junio 2015. 101 (6): 1320S-1329S.
 • Martins, A. S., Durão, C., & Pasadas, S. (2002). Dieta Mediterrânica. Revista Nutrícias. https://doi.org/10.1016/j.parco.2016.10.006
 • Palacios, N., Montalvo, Z., & Ribas, A. M. (2009). Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Consejo Superior de Deportes. https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.04.038.
 • Roberts K. Mechanisms of dehydration following alcohol ingestion. Archives of Internal Medicine. 1963. 112 (2): 154-157.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.