Waarom is hydratatie zo belangrijk?

Vergeet niet dat het correct functioneren van je hele lichaam afhankelijk is van een goede hydratatie. Wanneer je het drinken van water en andere vloeistoffen een regelmatige gewoonte maakt, zal je lichaam je dankbaar zijn.
Waarom is hydratatie zo belangrijk?

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

“Ik ben vergeten om water te drinken.”, “Ik heb geen dorst.”, “Ik hou niet van de smaak van water.” of “Nee, dank je, ik heb liever frisdrank.” Als je een van de bovenstaande zinnen meer dan eens hebt gezegd, dan is het artikel van vandaag voor jou. We zullen je laten weten waarom hydratatie zo belangrijk is.

Zoals je waarschijnlijk al wel op de basisschool hebt geleerd, bestaat 60% van je lichaam uit water. Daarom is hydratatie zo belangrijk om je gezondheid in goede conditie te houden.

Water drinken is van vitaal belang voor elk levend wezen. De vloeistoffen die je verliest moeten worden vervangen om je lichaam goed te laten functioneren en eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen. Laten we eens kijken waarom.

Redenen waarom hydratatie zo belangrijk is

Je lichaam verliest elke dag vocht, door middel van zweet, urine en andere lichaamsfuncties. Als je regelmatig of vooral bij warm weer sport, moet je speciale voorzorgsmaatregelen nemen. Vandaag de dag willen we zeven van de voordelen van een goede hydratatie met je delen.

1. Het verbetert de hersenfunctie

Hersenen in twee handen

Het drinken van veel water stelt je hersenen in staat om sneller te werken, scherpt je geheugen en verbetert je humeur.

Aan de andere kant vermindert uitdroging onder andere:

Als je je algemene prestaties wilt verbeteren, hoofdpijn wilt voorkomen en je vaardigheden wilt verbeteren, moet je je lichaam gehydrateerd houden. Je zal mentaal alerter zijn als je veel water drinkt.

2. Het herstelt belangrijke chemicaliën in je lichaam

Als je zweet, vooral tijdens het sporten, verliest je lichaam magnesium, kalium en natrium. Als je die verloren mineralen niet aanvult, kun je de volgende symptomen ervaren:

 • vermoeidheid
 • spierzwakte
 • krampen
 • spasmen

Vergeet niet dat water voedingsstoffen en chemicaliën door je organen, weefsels en andere lichaamssystemen transporteert. Als je niet goed gehydrateerd bent, hoe kun je dan die voorraden verdelen die je lichaam nodig heeft?

3. Het reinigt je slagaders

Als het gaat om gezondheidsproblemen, is het beter om geen risico’s te nemen. Als je genoeg vocht drinkt, kun je je bloeddruk op een gezond niveau houden en de eliminatie van afval uit je cellen verbeteren.

Uitdroging daarentegen veroorzaakt een lage bloeddruk en een stijging van je hartslag. Als je deze problemen wilt voorkomen, vergeet dan niet om goed gehydrateerd te blijven.

4. Het reguleert je lichaamstemperatuur

Het lichaam is erg slim. Als het warm wordt, speelt water een fundamentele rol in de vorm van zweet om de temperatuur zelf te regelen. Om die temperatuurstijging te compenseren, scheiden je zweetklieren een vloeistof af die naar het huidoppervlak stroomt. Als je niet genoeg water drinkt, kan dit je prestaties negatief beïnvloeden.

5. Het helpt gifstoffen te elimineren

Hydratatie is ook zo belangrijk om onzuiverheden en andere stoffen die je lichaam niet langer nodig heeft te elimineren. Het houdt ook je lever en nieren in goede conditie. Deze organen zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van giftige stoffen.

Het ontgiften op deze manier is in Japan zo belangrijk dat vasten met water daar zeer gebruikelijk is. Het staat erom bekend dat het een breed scala aan voordelen biedt.

6. Het verbetert de nierfunctie

Het drinken van voldoende water helpt je nieren goed te werken. Een goede hydratatie stelt je in staat om afval via de urine te elimineren, wat kwalen zoals nierstenen kan helpen voorkomen.

Als je nieren niet goed werken, zal bijvoorbeeld calcium zich niet goed hechten in je botten. Enkele van de mogelijke gevolgen hiervan zijn onder andere:

7. Het bevordert de spijsvertering en stoelgang

Als je last hebt van constipatie, drink dan meer vocht! Een slechte hydratatie vertraagt de spijsvertering. Als gevolg daarvan duurt het langer om vaste stoffen via het darmkanaal te verwijderen.

Constipatie treedt op wanneer vast afval niet snel genoeg door de dikke darm beweegt. De ontlasting kan hard en moeilijk te verwijderen worden tijdens de stoelgang. Voorkom dit probleem door meer water te drinken.

Hoe weet je of je aan uitdroging lijdt?

Je weet nu waarom hydratatie zo belangrijk is. We willen ook dat je de tekenen van uitdroging leert herkennen. Als je niet genoeg water binnenkrijgt, zal je lichaam je dat laten weten door middel van verschillende symptomen. Dit zijn onder andere:

 • overmatige droogheid van of een droog gevoel in de mond
 • weinig plassen, of urine met een donkere kleur
 • hoofdpijn en duizeligheid
 • droge huid die niet elastisch is
 • slaperigheid of ernstige vermoeidheid
 • gebrek aan traanvocht
 • oververhitting
 • constipatie

Belangrijke aanbevelingen

Komkommerwater in een pot

Er zijn een aantal dingen die je moet onthouden als het gaat om je dagelijkse vochtconsumptie, zoals de volgende:

 • Vermijd extremen. Zes tot acht glazen water per dag is voldoende voor het goed functioneren van je lichaam. Als je te veel drinkt kan dat weer andere problemen veroorzaken.
 • Volg een schema. Als je het moeilijk vind om eraan te denken water te drinken, kun je een herinnering op je telefoon zetten en registreren hoeveel je drinkt. Er zijn ook speciale apps voor dit doel.
 • Neem altijd water mee. Maak van een waterfles je trouwe metgezel. Wen eraan om altijd minstens één liter water mee te nemen zodat je het gedurende de dag kunt drinken.
 • Gebruik natuurlijke smaken. Als je niet van de smaak van water houdt, kun je er een schijfje citroen aan toevoegen, of bijvoorbeeld munt of komkommer. Er zijn heel veel ingrediënten die je kunt gebruiken om de smaak te verbeteren.
 • Drink water als je aan het sporten bent. Als je veel aan beweging doet, moet je voor, tijdens en na iedere sessie drinken. Drink natuurlijk niet te veel!

Denk eraan dat het correct functioneren van je hele lichaam afhankelijk is van een goede hydratatie. Als je er een gewoonte van maakt om regelmatig water en andere dranken te drinken, zal je lichaam je dankbaar zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.