Alles wat je moet weten over visuele beperking

Een visuele beperking beperkt degenen die eraan lijden. Hoewel het een veelvoorkomend probleem is over de hele wereld, zijn er tegenwoordig veel technologische hulpmiddelen.
Alles wat je moet weten over visuele beperking

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) treffen blindheid en slechtziendheid en visuele beperkingen tenminste 2,2 miljard mensen over de hele wereld. Daarvan hebben 1 miljard mensen een vermijdbare visuele beperking of een die nog moet worden aangepakt.

De organisatie wijst er ook op dat deze aandoening vaker voorkomt bij mensen in lage- en middeninkomenslanden, vrouwen, ouderen en etnische minderheden. Dit bevestigt het verband tussen dit probleem en de moeilijkheid of onmogelijkheid om op tijd toegang te krijgen tot een adequate aanpak.

Wat is een visuele beperking?

Er is geen absolute consensus over het concept van visuele beperking. Dit komt doordat er verschillen zijn in de grens tussen de beperking en de handicap als zodanig. Niettemin is een van de meest populaire definities (Engelse link) de definitie die we hieronder met je zullen delen.

We moeten opmerken dat de term ‘visuele beperking’ algemeen moet worden gebruikt voor zowel mensen die volledig blind zijn als mensen met een aanzienlijke beperking. Het is dus een concept dat elk type serieus visueel probleem dekt, ongeacht de oorzaak ervan.

In dit opzicht wordt het concept aangevuld door op te merken dat het genoemde probleem beperkingen moet genereren om bepaalde activiteiten uit te voeren, zoals lezen, schrijven, oriëntatie en mobiliteit. Blindheid is op zijn beurt elke vorm van ernstige visuele beperking, zonder een totale afwezigheid van zicht te impliceren.

wat je moet weten over visuele beperking

Wat zijn de oorzaken?

De belangrijkste oorzaken van visuele beperkingen en blindheid zijn cataracten, ametropie, trachoom, onchocerciasis of rivierblindheid, glaucoom, diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Hieronder leggen we ze in detail uit.

  • Cataract. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld. Deskundigen schatten dat deze aandoening in 43% van de gevallen voorkomt en het gevolg is van een verlies aan transparantie van de lens.
  • Diabetische retinopathie. Dit is de belangrijkste oorzaak van verlies van gezichtsvermogen in ontwikkelde landen. Het komt vaak voor bij mensen die hun bloedsuikerspiegel niet onder controle hebben. Het leidt tot progressieve blindheid door kleine bloedingen in het oog.
  • Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. De tweede oorzaak van slechtziendheid in ontwikkelde landen. Het veroorzaakt aanvankelijk een wazig centraal zicht (Spaanse link). Maar als het vordert, kan het in blindheid veranderen.
  • Glaucoom. Dit is goed voor ongeveer 15% van de gevallen (Engelse link) van visuele beperking in de wereld. Het leidt tot verlies van perifeer zicht als gevolg van verhoogde druk in het oog.
  • Trachoom. Een infectie die beide ogen treft. Het is de belangrijkste oorzaak van infectieuze blindheid (Spaanse link). Het komt vaker voor in ontwikkelingslanden.
  • Ametropie. De vormen hiervan zijn onder andere bijziendheid, hypermetropie en astigmatisme. Het is het onvermogen van het oog om de beelden van objecten op het netvlies correct te focussen vanwege een onevenredigheid tussen de lengte en de kracht van het oog.
  • Retinitis pigmentosa. Deze toestand beïnvloedt het perifere zicht en het vermogen om in het donker te zien. Het omvat verschillende chronische genetische oogaandoeningen (Engelse link).

Detectie, graden en soorten visuele beperking

Problemen met het gezichtsvermogen worden ontdekt tijdens een controle bij een optometrist of oogarts. Je zou ook naar een oogarts moeten gaan als je moeite hebt met lezen, van dichtbij of ver weg zien, als je duidelijke beelden ziet of last hebt van conjunctivitis of afscheiding uit de ogen.

Er zijn vier graden van visuele beperking, gebaseerd op de scherpte van de oogbollen van de persoon in kwestie:

  • Mild: minder dan 50% gezichtsscherpte
  • Matig: minder dan 33% gezichtsscherpte
  • Ernstig: minder dan 10% gezichtsscherpte
  • Blindheid: wanneer de waarden die zijn geregistreerd tijdens het oogonderzoek minder dan 1% zijn.

Anderzijds is de indeling vanuit functioneel en vaak juridisch oogpunt als volgt:

  • Gedeeltelijk: wanneer één oog ernstig is aangetast of beide ogen gedeeltelijk zijn aangetast.
  • Totaal: zelfs bij verlies van het gezichtsvermogen in beide ogen wordt een gezichtsscherpte van 0,1% of meer bereikt.
  • Absoluut: als de gezichtsscherpte niet hoger dan 0,1% is.

Ook interessant om te lezen:
Verzorging na een hoornvliestransplantatie

Braille is een hulpmiddel voor blinde mensen

De behoeften van iemand met een visuele beperking

Gelukkig kan iemand met een visuele beperking verschillende hulpmiddelen gebruiken om beter met hun aandoening om te gaan. Voor oriëntatie en mobiliteit buitenshuis kunnen ze hun toevlucht nemen tot witte wandelstokken, blindengeleidehonden en momenteel technologische hulpmiddelen zoals GPS met apps voor mensen met zichtproblemen.

Om objecten te visualiseren en, afhankelijk van de mate van visuele beperking, is het een goed idee voor deze patiënten om zichzelf te helpen met bijvoorbeeld meer verlichting of met apparaten met vergrote lettertypen, vergrootglazen en sterke glazen. Als iemand blind is, is braille een zeer effectieve leesmethode.

Om voor de hand liggende redenen moet de persoon in kwestie zijn huis aanpassen aan zijn visuele omstandigheden. Ook zijn er tegenwoordig steeds effectievere hulpmiddelen, zoals augmented reality-kijkers en smart-brillen voor blinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gómez-Ulla, F., & Monés, J. (Eds.). (2005). Degeneración macular asociada a la edad. Prous Science.
  • Vinores, S. A., Küchle, M., Derevjanik, N. L., Henderer, J. D., Mahlow, J., Green, W. R., & Campochiaro, P. A. (1995). Blood-retina1 barrier breakdown in retinitis pigmentosa: light and electron microscopic immunolocalization. Histology and histopathology.
  • Escudero, J. C. S. (2011). Discapacidad visual y ceguera en el adulto: revisión de tema. Medicina UPB, 30(2), 170-180.
  • Cedeño, María Leonila García, Inger Solange Maitta Rosado, and Karina Gissela Rivera Loor. “Characterization of the Visual Disability and Its Relation with the Resilience.” International research journal of management, IT and social sciences 5.2 (2018): 32-40.
  • Sarabia, César Pineda, Xóchitl Josefina Zarco Vite, and María Luisa Ruiz Morales. “Retinopatía diabética, una complicación descuidada.” Atención Familiar 25.2 (2018): 83-85.
  • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
  • Silva, J. N., et al. “TRACOMA: FASES CLÍNICAS E FORMAS DE DIAGNÓSTICOS.” International Journal of Parasitic Diseases 1 (2018).
  • Osorio Illas, Lisis, et al. “Prevalencia de baja visión y ceguera en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina General Integral 19.5 (2003): 0-0.
  • Arroyo, Nicole, et al. “El Modelo dual de reconocimiento de la palabra en el Sistema Braille.” CienciAmérica 8.1 (2019): 90-104.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.