Verzorging na een hoornvliestransplantatie

Na een hoornvliestransplantatie moet je goed voor je oog zorgen om ervoor te zorgen dat het herstelproces zich niet voortsleept, omdat het meestal lang duurt.
Verzorging na een hoornvliestransplantatie
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag gaan we het hebben over de verzorging na een hoornvliestransplantatie. Een hoornvliestransplantatie, is een chirurgische ingreep waarbij een medische professional een beschadigd of ziek hoornvlies vervangt door het hoornvlies van een donor.

Het belangrijkste doel van een hoornvliestransplantatie is het verbeteren van het gezichtsvermogen van de patiënt. Deze procedure kan bovendien de morfologie van het hoornvlies herstellen en ontstoken weefsel verwijderen dat niet op medische behandeling reageert.

Een hoornvliestransplantatie is de enige behandeling voor mensen met een ernstig aangetast hoornvlies. Patiënten mogen deze operatie echter alleen ondergaan als de binnenkant van het oog, dat wil zeggen het netvlies en de oogzenuw, nog steeds goed werkt. Enkele aandoeningen die het hoornvlies kunnen beschadigen zijn onder andere:

Voordat we de stappen van een hoornvliestransplantatie en de vereiste verzorging gaan beschrijven, moet je eerst de aangetaste oogstructuur volledig begrijpen: het hoornvlies.

Wat is het hoornvlies?

Bruin oog

Het hoornvlies fungeert als lens en breekt de lichtdoorgang van buiten naar binnen af. Het oog bevat een reeks complexe structuren. Deze omvatten het hoornvlies. Deze oogstructuur laat licht van buiten naar binnen door. Zijn functie beschermt de iris en de lens (twee andere oogstructuren).

Het hoornvlies heeft refractieve eigenschappen (Engelse link), een transparante structuur en een karakteristieke kromming waardoor het zijn functies kan uitvoeren:

  • Het oog beschermen, het deelt deze functie met het ooglid, de oogkas, tranen en oogwit.
  • Het regelen van de focus en het binnenkomen van licht in het oog.

Soorten hoornvliestransplantaties

Er zijn twee hoofdtypen van hoornvliestransplantaties. Deze hoornvliestransplantaties zijn namelijk de volgende:

  • Traditionele hoornvliestransplantatie met volledige dikte (ook bekend als penetrerende keratoplastiek)
  • Hoornvliestransplantatie in de achterste laag (ook bekend als endotheliale keratoplastiek)

De laatste wordt de laatste tijd populairder, omdat artsen er de voorkeur aan geven boven een traditionele transplantatie met volledige dikte. Hieronder zullen we ze getailleerd bespreken.

1. Traditionele hoornvliestransplantatie met volledige dikte

Dit is het enige alternatief wanneer alle lagen van het hoornvlies zijn aangetast. Het heeft een groot nadeel, namelijk dat het getransplanteerde endotheel de belangrijkste stimulans is voor afstoting.

Verzorging na een traditionele hoornvliestransplantatie van volledige dikte

Deze interventie heeft een vrij trage herstelperiode. In feite kan het tot 12 maanden duren. De meeste mensen beginnen echter in de eerste dagen na de operatie een verbetering op te merken.

Gedurende het eerste jaar zal de arts de hechtingen verwijderen. Het uiteindelijke resultaat van het gezichtsvermogen is pas bekend als de arts alle hechtingen heeft verwijderd. De patiënt moet dan na de operatie minimaal 10 bezoeken afleggen.

Ongeveer 15% van de patiënten zal bovendien contactlenzen moeten gebruiken. Ondertussen heeft 10% van hen een correctie van het resterende astigmatisme nodig.

Misschien ook interessant om te lezen:
8 symptomen van cataract en hoe deze te verlichten

2. Back-laag hoornvliestransplantatie

Twee contactlenzen

In het geval van een hoornvliesoperatie moet de patiënt de voorzorgsmaatregelen van de arts strikt volgen en ook de voorgeschreven medicijnen nemen om complicaties te voorkomen. Binnen dit proces zijn er namelijk twee soorten operaties:

  • Aan de buitenkant. Gebruikt voor hoornvliesaandoeningen die het endotheel niet aantasten. Enkele voorbeelden zijn keratoconus en littekens op het hoornvlies. Deze ziekten tasten het hoornvlies aan, maar hebben geen invloed op het endotheel.
  • Endothele transplantatie. In dit geval wordt het beschadigde deel van het hoornvlies door gezond hoornvliesdonorweefsel vervangen. Om het uit te voeren, gebruikt de arts dan een veel kleinere incisie die geen hechtingen vereist.

Andere aanbevelingen

Hier zijn enkele andere tips die je moet toepassen om ervoor te zorgen dat je herstelproces na een hoornvliestransplantatie effectiever is en dus sneller verloopt:

  • Raak het oog niet aan en wrijf er ook niet in.
  • Rijd niet, bedien geen machines, drink geen alcohol en neem ook geen belangrijke beslissingen gedurende ten minste 24 uur na de operatie.
  • Je moet activiteiten die een daling of verhoging van de oogdruk (Engelse link) kunnen veroorzaken beperken. Vermijd bijvoorbeeld activiteiten waarvoor fysiek contact nodig is.
  • Blijf weg van stof en vuil.
  • Volg zorgvuldig de behandeling die je arts heeft aangegeven.
  • Ga na de operatie naar alle controles.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.