Een goed gezichtsvermogen behouden met oefeningen en voedingsmiddelen

Als je goed voor je gezichtsvermogen wilt zorgen dan is het fundamenteel dat jij je ogen gehydrateerd houdt. Ook je voedingspatroon speelt een cruciale rol. Want door middel van je voeding verschaf je jezelf de nodige voedingsstoffen zodat je ogen gezond blijven.
Een goed gezichtsvermogen behouden met oefeningen en voedingsmiddelen

Laatste update: 29 juli, 2018

Er zijn een aantal oefeningen die ons kunnen helpen om een goed gezichtsvermogen te hebben. Als je je gezichtsvermogen wilt verbeteren, schenk er dan aandacht aan. Je zal het verschil merken.

Oefeningen voor een goed gezichtsvermogen

1. Knipper 2 minuten lang snel met de ogen

Oefeningen voor een goed gezichtsvermogen

Dit is een eenvoudige oefening. Gedurende twee minuten knipper je snel met de ogen. Je zal zo de bloeddoorstroming in het lichaam merkbaar verbeteren.

2. Kijk naar je rechterkant terwijl je de ogen beweegt

Kijk naar rechts en beweeg je ogen hierbij in een rechte lijn. Daarna doe je hetzelfde in de tegenovergestelde richting.

3. Sluit je ogen en probeer te ontspannen

De ogen ontspannen

Het is ook erg belangrijk dat je de ogen sluit en probeert te ontspannen. Want de duisternis zal helpen om de ontwikkeling van de lichtgevoelige cellen in het staafjesrood te corrigeren.

Dit is een stof die noodzakelijk is voor een goed gezichtsvermogen.

4. Probeer de ogen in verschillende richtingen te bewegen

Probeer je ogen in verschillende richtingen te bewegen. Doe dit van links naar rechts, op en neer, met cirkelvormige bewegingen of in de vorm van het nummer acht…

5. Sluit de ogen enkele seconden en open ze daarna

Herhaal dit proces meerdere keren. Je sluit de ogen enkele seconden en opent ze daarna. Deze oefening zal je helpen om de oogspieren te ontspannen. Bovendien stimuleert het de bloedcirculatie.

6. Duw met de vingers op de oogleden

Door je vingers te gebruiken zet je bij deze oefening een beetje kracht op je oogleden. Hou de vingers enkele seconden op de ogen. Herhaal dit 4 tot 5 keer. Deze oefening zal de beweging van de inwendige vloeistof van het oog verbeteren.

7. Teken geometrische vormen met je ogen

Met de ogen open teken je denkbeeldig enkele eenvoudige vormen. Daarna doe je hetzelfde met complexere vormen.

8. Sluit de ogen en beweeg je oogbollen

Een goed gezichtsvermogen met oefeningen

Sluit de ogen langzaam en beweeg je oogbollen daarna op en neer. Herhaal dit proces 5 tot 10 keer.

9. Focus op voorwerpen die dichtbij zijn

Nog een andere heel nuttige oefening voor een goed gezichtsvermogen is je aandacht richten op voorwerpen die zich dichtbij je bevinden.

Stel jezelf op en richt je blik op een voorwerp dichtbij jou. Daarna beweeg je de blik naar een voorwerp dat zich dichter (of verder) bevindt. Herhaal deze procedure 10 keer.

10. Beweeg je hoofd

Als jij je hoofd van de ene kant naar de andere en op en neer draait, dan zal dat je bloedcirculatie kunnen stimuleren.

Voedingsmiddelen die je visuele gezondheid bevorderen

Je kan dus deze oefeningen uitvoeren voor een goed gezichtsvermogen. Maar je kan ook een aantal voedingsmiddelen eten die je helpen om je gezichtsvermogen te verbeteren. Hier komen ze.

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten voor een goed gezichtsvermogen

Groene bladgroenten bevatten veel bètacaroteen. Deze stof is fundamenteel voor de vorming van vitamine A.

Vitamine A zorgt voor de aanmaak van retinol. Dit is een bestanddeel dat helpt bij de vorming van het netvlies en bij het voorkomen van droge ogen.

Dit zijn onder andere groene bladgroenten die geweldig zijn voor je zicht:

 • snijbiet
 • andijvie
 • selderij
 • sla

Meloen

Gele vruchten, zoals meloen, bevatten veel vitamine A. Dat is dus de reden dat ze uitstekend zijn voor de gezondheid van de ogen.

Voeding die veel vitamine C bevat

Sinaasappelen en diverse andere voedingsmiddelen zitten vol vitamine C. Ze zijn dus perfect voor het gezichtsvermogen.

Deze voedingsmiddelen bevatten ook een doeltreffende antioxidant. Ben je op zoek naar een middel om de achteruitgang die eigen is aan verouderen en een gevolg is van vrije radicalen te verlichten, gebruik dan deze voedingsmiddelen.

Ze helpen namelijk om het collageen opnieuw op te bouwen. Zo voorkomen ze complicaties die bij het ouder worden van de ogen optreden.

Peterselie

Naast de citrusvruchten zijn er ook een aantal kruiden, zoals peterselie, die kunnen helpen. Ze bevatten veel vitamine C. Daarom beveelt men van harte aan om ze aan je voedingspatroon toe te voegen.

Want peterselie helpt om de niveaus van vitamine C in het lichaam te verhogen. Het draagt ook bij tot het in stand houden van je gezichtsvermogen.

Wortelen

Wortelen zitten vol bètacaroteen en vitamine A. Ze bevatten ook een grote hoeveelheid vitamine C en B1 en mineralen als kalium en jodium.

Dankzij deze antioxidanten kan het op een doeltreffende manier de veroudering van je gezichtsvermogen tegenhouden.

Lever

Voeding voor gezonde ogen

Lever, zowel van koeien als van kippen, bevat veel omega 3-vetzuren. Dat maakt het dus een geweldig voedingsmiddel om je visuele gezondheid in stand te houden.

Deze voedingsmiddelen helpen dus om de gezondheid van je ogen te behouden. Maar we moeten tenslotte ook onthouden dat het noodzakelijk is om onze ogen regelmatig na te laten kijken.

Dat is de beste manier om elke vorm van visuele pathologie of complicaties te voorkomen. Wellicht ook interessant voor jou

2 manieren om gestoomde groenten te bereiden
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
2 manieren om gestoomde groenten te bereiden

Stomen zorgt ervoor dat je dagelijks leven gemakkelijker wordt. Hieronder delen we twee creatieve en smaakvolle manieren om gestoomde groenten te b... • Association of vitamin A and β-carotene with risk for age-related cataract: a meta-analysis (2014). Wang A, Han J, Jiang Y, Zhang D.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194611
 • Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group (1994). Seddon JM, Ajani UA, Sperduto RD, Hiller R, Blair N, Burton TC, Farber MD, Gragoudas ES, Haller J, Miller DT, et al.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7933422
 • Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration (2005). van Leeuwen R1, Boekhoorn S, Vingerling JR, Witteman JC, Klaver CC, Hofman A, de Jong PT.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16380590
 • Di Noto P, et al. (2013). Eye exercises enhance accuracy and letter recognition, but not reaction time, in a modified rapid serial visual presentation task. DOI:
  doi.org/10.1371/journal.pone.0059244
 • Rawstron JA, et al. (2005). A systematic review of the applicability and efficacy of eye exercises.
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15825744/
 • Simple tips for healthy eyes. (2017).  The Mayo Clinic Staff.
  https://www.cdc.gov/visionhealth/risk/tips.htm