Keratoconus - kenmerken en behandeling

Keratoconus is een aandoening waarbij het zicht wazig wordt. Daarnaast heeft het te maken met verschillende maten van bijziendheid en astigmatisme.
Keratoconus - kenmerken en behandeling

Laatste update: 22 juni, 2020

Keratoconus is een oculaire aandoening die specifiek het hoornvlies aantast, het transparante, koepelvormige membraan dat het voorste deel van het oog vormt, voor de iris. De functie van het hoornvlies is om de lichtstralen te focussen voor een goed zicht.

Het is een progressieve ziekte die de vorm van het hoornvlies verandert, waardoor de holle vorm verandert in die van een kegel. Daarnaast wordt het hoornvlies ook dunner en dit verandert de manier waarop de lichtstralen binnenkomen. Dit betekent dat het oog niet goed kan focussen, wat leidt tot een wazig zicht.

Keratoconus treft meestal tieners en jongvolwassenen. Het heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van iemands leven, omdat het het gezichtsvermogen enorm aantast. In het artikel van vandaag leggen we alles uit wat je moet weten over deze aandoening.

Wat is keratoconus?

Wat is keratoconus

Zoals we hierboven vermeldden, is de normale vorm van het hoornvlies koepelachtig. Deze vorm is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de lichtstralen het netvlies precies goed raken, zodat het oog het zichtproces goed kan uitvoeren.

Keratoconus wijzigt geleidelijk het hoornvlies, waarbij de koepelvorm verandert en conisch wordt. Het is een niet-inflammatoire pathologie die in één oog of in beide ogen voor kan komen.

Deze veranderingen in de corneale morfologie zorgen ervoor dat de lichtstralen niet correct weerspiegelt worden. Het gevolg is dat het het zicht verstoort en vertekent. Daarnaast kan iemand zowel bijziendheid als astigmatisme ontwikkelen.

  • Myopie of bijziendheid is een defect dat verre objecten vervaagt.
  • Astigmatisme is wanneer je oog objecten waarneemt als wazig of vervormd, zowel dichtbij als op afstand.

Welke andere symptomen kunnen optreden bij keratoconus?

Veel mensen met deze aandoening hebben ook een extreme gevoeligheid voor licht. Ook zijn ze genoodzaakt om hun bril regelmatig aan te laten passen. Symptomen variëren meestal in de loop van tijd.

Roodheid en veel ongemak bij het dragen van contactlenzen zijn een veel voorkomend symptoom. Normaal gesproken duurt het lang voordat de aandoening vordert, dus het laatstgenoemde symptoom is wat onwaarschijnlijker.

Er zijn echter gevallen waarbij keratoconus veel ernstiger kan worden. De ogen kunnen plotseling achteruit gaan en het hoornvlies kan het proces van fibrose of littekenvorming beginnen te ontwikkelen. Wanneer dit gebeurt, wordt het hoornvlies minder transparant en verslechtert het zicht nog meer.

Wat zijn de oorzaken?

Een oog van dichtbij

We weten nog steeds niet precies wat het optreden van keratoconus precies veroorzaakt. Wetenschappers denken echter dat veel factoren betrokken zijn bij de ontwikkeling ervan.

Ten eerste lijkt het erop dat genetica een belangrijke rol speelt, omdat veel van de mensen die het hebben ook een familiegeschiedenis hebben. Het heeft ook te maken met de syndromen van Down en Ehlers-Danlos.

Ook lijken factoren zoals licht oogletsel, aanhoudend krabben en oogirritatie gerelateerd te zijn, evenals continue blootstelling aan zonnestralen.

Hoe stellen artsen de diagnose en hoe behandelen ze het?

Een keratoconus-diagnose is relatief eenvoudig (link in het Engels). Normaal gesproken volstaat het om een oogarts een volledig oogonderzoek uit te voeren. Daarnaast kunnen ze andere tests uitvoeren om een bepaalde pathologie gedetailleerder te observeren.

Ze kunnen bijvoorbeeld een lichtscan, een corneatopografie of een kerometrie-test uitvoeren, waarmee ze de kromming van het hoornvlies kunnen meten. De behandeling van keratoconus is afhankelijk van de gehele situatie.

Alleen de oogarts kan per patiënt bepalen welke methode het meest geschikt is. Ze kunnen veel milde gevallen behandelen met contactlenzen. Bij meer complexe gevallen kan echter een hoornvliestransplantatie nodig zijn.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:
De symptomen van en de verschillende soorten staar

Samengevat

Keratoconus is een progressieve aandoening die het hoornvlies verslechtert en ervoor zorgt dat het de lichtstralen niet goed focust. Daardoor vervaagt het gezichtsvermogen. Het treft meestal jonge mensen. Bij twijfel is de beste optie om een oogarts te raadplegen voor een volledig onderzoek.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.