Vier superfoods voor de gezondheid van je ogen

23 juli 2019
Wist je dat wortelen rijk zijn aan antioxidanten, vitamine A en luteïne? Al deze voedingsstoffen kunnen je ooggezondheid helpen te verbeteren.

Veel mensen hebben last van oogproblemen zoals ouderdomsverziendheid, slechtziendheid of staar. Soms worden deze aandoeningen geassocieerd met het natuurlijke verouderingsproces.

Sommige schadelijke gewoonten kunnen echter ook de gezondheid van je ogen beïnvloeden. Zorg jij wel goed voor je ogen? Heb je wel eens gehoord van deze vier superfoods voor de gezondheid van je ogen?

De basisprincipes van een gezond dieet voor je ogen

Het verzorgen van je ogen is essentieel om ze gezond te houden. Een belangrijke factor voor hun zorg zit hem in ons dieet. De gezondheid van je ogen wordt geassocieerd met bepaalde voedingsstoffen zoals:

 • Vitamine A en C
 • Flavonoïden
 • Carotenoïden
 • Omega 3-vetzuren
 • Mineralen
 • Antioxidanten

In dit artikel zullen we enkele voedingsmiddelen bekijken die deze ingrediënten maximaliseren en die dus geweldig zijn voor de gezondheid van je ogen.

Superfoods voor de gezondheid van je ogen

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn goed voor je ogen

Snijbiet en andere groene bladgroenten helpen je gezichtsvermogen te beschermen door de natuurlijke antioxidanten die ze bevatten.

Diverse groene bladgroentes dragen bij aan de gezondheid van je ogen. Dit komt door de vitamine A die ze bevatten, die het hoornvlies zou kunnen helpen te beschermen. Denk hierbij aan producten zoals:

Daarnaast leveren ze andere vitaminen, zoals luteïne, die onze ogen helpt te beschermen tegen ultraviolet licht. Ook bevatten ze zeaxanthine, wat bijdraagt aan de visuele ontwikkeling. Ze zijn dus perfect voor je gezichtsvermogen.

Ook interessant om te lezen:
4 recepten met broccoli voor een licht diner

Wortelen voor de gezondheid van je ogen

 

Wortelen zijn rijk aan vitamine A en één van de beste superfoods voor de gezondheid van het oog. De staafcellen van de ogen kunnen verslechteren als gevolg van een tekort aan vitamine A. Dit kan lijden tot zichtproblemen bij verder gezonde mensen. Onderzoekers van de Duke Universiteit melden echter dat dit een probleem is dat we kunnen oplossen.

Hoe? Door het compenseren van lage vitamine A-niveaus door voldoende bètacaroteen te consumeren. Dit bevordert namelijk de synthese van deze vitamine. Een van de voedingsmiddelen die je zou kunnen helpen is wortels, omdat ze veel bètacaroteen bevatten.

Je moet echter weten dat alleen mensen die niet genoeg vitamine A binnenkrijgen hiervan profiteren. Hoe dan ook, je zou absoluut wortelen in je dieet op moeten nemen.

Paprika’s voor de gezondheid van je ogen

Eet rode paprika's om je ogen te beschermen

Paprika’s zouden ook kunnen helpen je gezichtsvermogen te verbeteren. Voor een optimale gezondheid van je ogen is het daarom goed om ook paprika’s in je dieet op te nemen. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine A en C. Zoals we hierboven al zeiden helpt vitamine A je oogcellen gezond te houden.

Daarnaast kan vitamine C het risico op ooginfecties helpen verminderen en is het een krachtige antioxidant tegen cellulaire veroudering. Paprika’s zijn ook rijk aan:

 • vitamine B6
 • luteïne
 • zeaxanthine
 • bètacaroteen
 • lycopeen

Ontdek ook:
Remedie met aloëvera voor de gezondheid van je ogen

Aardbeien voor de gezondheid van je ogen

 

Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, een antioxidant die je lichaam nodig heeft om je ogen gezond te houden en om te zorgen dat je vrij van ontstekingsgerelateerde ziekten en veroudering blijft.

Dagelijks consumeren van aardbeien zou het risico op leeftijdsgerelateerde oogproblemen helpen verminderen. De verschillende antioxidanten die aardbeien bevatten zouden bovendien de volgende oogproblemen kunnen helpen te voorkomen:

Door deze voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen kun je je ogen daardoor langer gezond houden. Het zijn geweldige keuzes als je wilt beginnen met het verzorgen van je gezichtsvermogen.