8 symptomen van cataract en hoe deze te verlichten

Cataract is een oogaandoening die nog niet zo bekend is. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende soorten, de symptomen en wat je zelf kan doen om de kans te verkleinen dat je deze aandoening ontwikkelt.
8 symptomen van cataract en hoe deze te verlichten
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een staarpatiënt weet uiteraard veel over deze kwaal. Echter, voor degenen die nog nooit last hebben gehad van de symptomen van cataract of grijze staar kan de aandoening nogal een mysterie zijn.

Volgens sommige mensen die deze aandoening hebben is het hebben van cataract net alsof je alles door een mistig raam ziet, dat je nooit kunt schoonmaken.

Je hebt slechts een vaag idee wat er aan de andere kant van dat raam gebeurt. Het klinkt niet leuk maar gelukkig kan grijze staar op een natuurlijke manier verlicht worden.

We zullen hier de meest voorkomende symptomen van cataract bespreken, en enkele natuurlijke manieren om het te verlichten.

Wat is cataract?

Wat zijn de symptomen van cataract

Cataract is de toenemende vertroebeling van de ooglens. Dit vertaalt zich in wazig zicht dat langzaam erger wordt als het niet wordt behandeld.

Het is vooral van invloed op mensen boven de 40. Het is ook de belangrijkste wereldwijde oorzaak van progressieve blindheid.

 • Rond de 40-jarige leeftijd begint de biochemie van het menselijk lichaam te veranderen. De eiwitten die worden gesynthetiseerd door oogcellen verliezen hun elasticiteit en verharden.
 • De eiwitten klonteren samen in sommige delen van de ooglens.
 • Dit veroorzaakt witachtige klontjes die zichtbaar zijn in je ogen.

Het veroorzaakt een verlies van nauwkeurigheid en zicht op bepaalde afstanden.

Deze witachtige klontjes verschijnen echter niet in één nacht. Grijze staar ontwikkelt zich langzaam, terwijl het oog zich probeert aan te passen aan deze witachtige blokkade.

Verschillende soorten cataract belemmeren het licht en verstoren de beelden die het oog onder verschillende hoeken waarneemt. Daarom is dit type blindheid anders bij iedere persoon die eraan lijdt.

Soorten cataract

Er zijn drie verschillende soorten cataract waarvan de namen rechtstreeks verband houden met het deel van het oog dat ze beïnvloeden.

Achterste subcapsulair cataract

Achterste subcapsulair cataract en symptomen van cataract

Dit type is moeilijk in één oogopslag te ontdekken. De patiënt voelt de effecten ervan echter zeer snel wanneer dit zich ontwikkelt.

Mensen die diabetes hebben of hoge doses steroïden gebruiken hebben de neiging om hieraan te lijden.

Kerncataract

Kerncataract en symptomen van cataract

Zoals de naam doet vermoeden komt dit type cataract in de kern van het oog voor. Dit is het meest voorkomende cataract bij mannen en vrouwen boven de 70 jaar.

Corticaal cataract

Corticaal cataract en symptomen van cataract

Deze cataract is het meest zichtbaar voor het blote oog. Het is een kleine ondoorzichtige en witte plek in de ogen. Het ziet eruit als een kleine vlek in het midden van de lens.

Symptomen van cataract

 

Er zijn veel symptomen van cataract, waaronder:

 • Wazig en vertroebeld zicht.
 • Overgevoeligheid voor licht of ongemak bij contact met felle lichten.
 • Moeilijkheden met zien in schemerachtige of donkere ruimtes.
 • Wazig zicht van de lichtbron, zoals lampen en kaarsen.
 • Geelverkleuring van kleuren.
 • Dubbel zicht in één oog.
 • Regelmatige veranderingen in sterkte van voorgeschreven lenzen, wat betekent dat de staar je zicht aan het beïnvloeden is.
 • Moeite met lezen.

De symptomen van cataract kunnen echter sterk lijken op symptomen van minder ernstige oogproblemen, zoals bijziendheid en astigmatisme.

Daarom moet je regelmatig naar je arts gaan als je twee of meer van deze symptomen begint op te merken.

We raden je ook aan om te lezen:
Vier oefeningen voor de gezondheid van de ogen

Hoe cataract natuurlijk te verlichten

Sommige artsen beweren dat deze witachtige plekken niet kunnen worden voorkomen. Er zijn echter verschillende natuurlijke behandelingen die kunnen helpen om symptomen van deze aandoening gedeeltelijk te verminderen of verlichten.

Een natuurlijke en niet-invasieve behandeling kan een alternatief zijn voor patiënten die aan deze aandoening lijden. Hier zijn een paar manieren om ze op een natuurlijke manier te helpen behandelen.

Vermijd schadelijke gewoonten

Vermijd schadelijke gewoonten om symptomen van cataract tegen te gaan

Stoppen met roken en het verminderen van alcoholgebruik zal de kwaliteit van je leven verbeteren. Het kan in het begin moeilijk zijn, vooral door sociale druk.

Onthoud echter dat stoppen met roken en minder drinken de degeneratie van je lichaam zal vertragen. De ogen, net als alle andere lichaamsorganen, zullen profiteren van gezondere gewoonten.

Volg een gebalanceerd dieet

Een gebalanceerd dieet om symptomen van cataract te vertragen

Een goed dieet is één van de belangrijkste factoren bij het voorkomen van degeneratieve ziekten. Een uitgebalanceerd dieet helpt het lichaam in balans te blijven en een zo effectief mogelijke zelfregulatie te behouden.

Zelfregulatie helpt de goede conditie van de door het menselijk lichaam gesynthetiseerde eiwitten te verlengen.

Tegelijkertijd helpen de antioxidanten in voedingsmiddelen het menselijk lichaam om gezond te houden. De enzymen van fruit en groenten dragen bij aan de gezondheid van je ogen en andere organen.

Gebruik altijd bescherming tegen de zon

 

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt, kan langdurige blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon bijdragen aan de ontwikkeling van cataract.

UV-stralen zouden een rol kunnen spelen bij het afbreken en oxideren van de eiwitten en andere oculaire enzymen aantasten. De enzymen verliezen dan hun belangrijke nuttige functies.

Draag altijd een zonnebril of breedgerande hoeden om je te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Door dit te doen help je de enzymen beschermen tegen afbraak.

Gebruik oogdruppels

Gebruik oogdruppels om symptomen van cataract te vertragen

Normaal gesproken zien we dat ouderen oogdruppels gebruiken die door een arts zijn voorgeschreven. Er zijn echter veel farmaceutische bedrijven die hoogwaardige oogdruppels zonder recept aanbieden.

Oogdruppels kunnen helpen je ogen gehydrateerd en gezond te houden. Dit kan voorkomen dat de oogzenuwen zichzelf overwerken als gevolg van onvoldoende bevochtiging. Hierdoor kan de kans op cataract worden verminderd.

Maar niet alleen ouderen lijden aan cataract. Daarom moet je gewoonten aannemen die je gezondheid op de lange termijn ten goede komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Boyd K. ¿Qué son las cataratas? American Academy of Ophthalmology. Septiembre 2021.
 • Clinica Barraquer. Cataratas en los ojos. Qué son, síntomas y tratamientos.
 • Clinica Mayo. Cataratas. Noviembre 2021.
 • Duque Gozalo P. Revisión de los cuidados del ojo para la protección frente a las radiaciones ultravioleta. Universidad de Valladolid. Grado de Enfermería.
 • Gladys. RPWRMDBC. Cataratas. Rev Actual Clínica. 2014.
 • Kl J-. Cataract in adults. UpToDate. 2018.
 • Nash E. Cataracts. InnovAiT . 2013.
 • Raju P, George R, et al. Influence of tobacco use on cataract development. British Journal of Ophthalmology. Noviembre 2006. 90 (11): 1374-1377.
 • Seddon, J., Fong, D., West, S. K., & Valmadrid, C. T. (1995). Epidemiology of risk factors for age-related cataract. Survey of Ophthalmology. https://doi.org/10.1016/S0039-6257(05)80110-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.