Is conjunctivitis een nieuw symptoom van het coronavirus?

Internationale medische entiteiten wijzen naar conjunctivitis als een nieuw symptoom van het coronavirus. Hoewel de WHO het nog niet in hun diagnostisch protocol heeft opgenomen, zijn er gevallen bevestigd waarbij het enige symptoom rode ogen was.
Is conjunctivitis een nieuw symptoom van het coronavirus?

Laatste update: 21 mei, 2020

De laatste dagen is het nieuws steeds meer gericht op conjunctivitis als een nieuw symptoom van het coronavirus. Hoewel het een symptoom is dat verschillende medische organisaties sinds het begin van de uitbraak hebben geregistreerd, is de aanwezigheid ervan nu bevestigd.

In de Verenigde Staten waarschuwden leden van gezondheidsteams voor het eerst voor dit nieuwe symptoom. Toch hebben noch de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), noch de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) conjunctivitis op hun waarschuwingslijst gezet… Onder de wetenschappelijke literatuur bestaan er twee artikelen over het onderwerp:

Wat is conjunctivitis?

Conjunctivitis is een van de meestvoorkomende oculaire pathologieën ter wereld. Over het algemeen gaat het dan om een milde infectie die snel verdwijnt.

Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies van het oog, een zeer dun slijmvlies. Het bevindt zich onder de oogleden en bedekt het buitenste deel van de oogbal. Als het opzwelt, zwellen de kleine bloedvaatjes daar op en lijkt het oog rood.

Als het een nieuw symptoom van het coronavirus is, dan moet de conjunctivitis van een patiënt het gevolg zijn van SARS-CoV-2. Buiten de huidige pandemie kan conjunctivitis als gevolg van bacteriën en stoffen in de omgeving ontstaan.

We kijken dus naar een symptoom dat viraal, bacterieel of allergisch kan zijn. Er zijn ook andere pathologieën met conjunctivitis geassocieerd, buiten het coronavirus. Bijvoorbeeld het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte.

Wat heeft de American Academy of Ophthalmology te zeggen?

Rood oog en gezond oog

De American Academy of Ophthalmology heeft een verklaring over dit onderwerp vrijgegeven (Engelse link) en informatie van gezondheidsteams verzameld. Het geeft krediet aan deze werkers en accepteert conjunctivitis als een nieuw symptoom van het coronavirus.

De theorie is dat de druppels waardoor COVID-19 zich verspreidt, op het bindvlies van het oog terechtkomen. Vergeet niet dat de overdracht van dit virus via ademhalingsdruppels plaatsvindt die zich door de lucht verspreiden.

Een infectie vindt niet alleen via directe overdracht plaats. We moeten er rekening mee houden dat de deeltjes ook op oppervlakken kunnen landen en dan brengen we ze vervolgens met onze handen naar ons gezicht. Het desinfecteren van onze omgeving en onze handen goed met water en zeep wassen is daarom van fundamenteel belang.

Volgens de American Academy of Ophthalmology, als een patiënt conjunctivitis en koorts heeft, evenals enige symptomen van problemen met de luchtwegen, dan zullen artsen onmiddellijk het coronavirus vermoeden. Zeker als het individu in contact is geweest met geïnfecteerde geografische regio’s of patiënten.

Op basis hiervan beveelt de Academie aan dat gezondheidsteams hun ogen beschermen bij het verzorgen van patiënten…niet alleen hun mond en neus. Dit nieuwe symptoom van het coronavirus verandert de beschermingswijze en maakt het strenger.

Andere nieuwe symptomen van het coronavirus

Naast conjunctivitis waarschuwen andere medische organisaties voor meer symptomen die een indicatie voor het coronavirus kunnen zijn, naast de klassieke symptomen.

Zo heeft de Spaanse Neurologie Vereniging een verklaring uitgegeven (Spaanse link) waarin wordt gesuggereerd dat mensen met een plotseling verlies van hun reukvermogen, onder verdenking van COVID-19 worden geïsoleerd.

Op dezelfde manier werden veranderingen in de spijsvertering genoemd als nieuwe symptomen van het coronavirus. Vooral diarree, die in bijna 50% (Engelse link) van de bevestigde gevallen aanwezig is.

Wat te doen bij deze nieuwe symptomen van het coronavirus

Vrouw met bril en masker

Conjunctivitis, plotseling verlies van smaak- en reukzin en diarree moeten allemaal in onze huidige context worden overwogen. Hoewel de WHO ze niet in hun lijst met belangrijkste symptomen heeft opgenomen, raden medische organisaties aan om degenen te testen die deze symptomen van het coronavirus vertonen.

Aangezien we midden in een pandemie zitten, moeten we specifieke maatregelen nemen om het besmettingspercentage te verminderen. De waarschuwing is daarom nu duidelijker dan onder normale omstandigheden. Dat is de reden dat de aandacht die specialisten aan de symptomen geven hoger dan gemiddeld is.

Als je aan deze nieuwe symptomen van het coronavirus lijdt, dan moet je met een arts in overleg. Elk land heeft mechanismen ingesteld zodat de inwoners met gezondheidsteams kunnen communiceren voordat ze op consult gaan. Het respecteren van deze overlegmechanismen is tijdens deze quarantaineperiode van fundamenteel belang.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Xia, Jianhua, et al. “Evaluation of coronavirus in tears and conjunctival secretions of patients with SARS‐CoV‐2 infection.” Journal of medical virology (2020).
  • Guan, Wei-jie, et al. “Clinical characteristics of coronavirus disease 2019 in China.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Sun, M. D., et al. “Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study.”
  • Altamirano, S., et al. “Recomendaciones para Médicos de Emergencias sobre la situación actual de Coronavirus (2019-nCoV) en Argentina.” (2020).
  • Reviglio, Víctor Eduardo, et al. “2019-nCoV y oftalmología:¿ un nuevo capítulo de la misma historia?.” Oftalmología Clínica y Experimental (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.